Hoe smokkel je pizza en Goudse kaas de ruimte in?

De pizza die astronauten afgelopen week klaarmaakten in ruimtestation ISS had een Nederlands tintje, er zat een dikke laag Goudse kaas op. ,,Maar Goudse kaas is al eerder de ruimte in geweest. Ik heb het op mijn eerste vlucht meegesmokkeld'', zegt de Nederlandse astronaut André Kuipers.

Kuipers kijkt er niet van op dat de Italiaanse astronaut Paolo Nespoli pizza heeft laten aanrukken aan boord van het internationale ruimtestation. ,,Bijna alle astronauten nemen iets van thuis mee. Het is heel leuk. Je hebt een internationale bemanning aan boord. Dan is het fantastisch om iets van je eigen cultuur te delen met je collega’s’’, zegt hij.

Kuipers ‘smokkelde’ zelfs Goudse kaas aan boord bij zijn eerste vlucht in 2004. ,,Je mag 1,5 kg aan persoonlijke spullen meenemen. Ik heb toen stiekem wat Goudse kaas meegenomen. Tijdens mijn tweede vlucht (in 2010/2011, red) toen ik een halfjaar in het ISS verbleef, heb ik ook Nederlandse producten meegenomen. Zelfs drop. Dat lustte niemand. Mijn commandant aan boord heeft er één opgegeten. Uit beleefdheid, denk ik.’’

Lees op AD Groene Hart wat er nog meer aan lekkernijen de ruimte in wordt gesmokkeld.

Volledig scherm
Astronauten in ruimtestation ISS bakten een pizza met Goudse kaas. © EPA