Volledig scherm
© Shutterstock

Honger voor het slapengaan? Dit kun je het beste eten

’s Avonds laat nog zin in een snack? De verleiding is misschien groot om de snoeplade open te trekken. Maar er is een gezonder alternatief: de banaan. Deze helpt je ook nog eens om beter te slapen.

Net zoals met een volle maag onder de dekens kruipen geen goed idee is, ga je ook beter niet te hongerig naar bed. In beide gevallen zal je slaap worden verstoord. Maar wat eet je dan het best als je 's avonds laat nog op zoek gaat naar een snack? Een stukje fruit is sowieso een goede optie omdat het licht is, maar toch vullende voedingstoffen zoals vezels bevat. Het beste dat je kunt eten? Die prijs gaat naar een banaan.

Bananen bevatten het stofje tryptofaan. ,,Dat is een grondstof voor serotonine. Omdat je lichaam dat essentiële aminozuur niet zelf kan aanmaken, moet je het via voeding binnenkrijgen”, vertelt apotheker en orthomoleculair voedingsspecialist Carmen Cheung. ,,Een tekort aan tryptofaan, en dus ook aan serotonine, kan leiden tot depressiviteit, angst, onrust, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Doordat je lichaam als het donker is serotonine omzet in melatonine, je slaaphormoon, krijg je misschien ook last van slapeloosheid". 

Tryptofaan vind je dus in bananen, maar ook in andere voedingsmiddelen als amandelen, pompoenpitten, kalkoen, avocado en pure chocolade.

Daarnaast is een banaan de ideale snack vanwege zijn hoge aantal koolhydraten. Volgens de National Sleep Foundation helpen koolhydraten tryptofaan naar de hersenen te brengen waar het serotonine kan aanmaken. Een banaan bevat daardoor iets meer koolhydraten en suikers dan ander fruit, maar het is een goede bron van vezels die je darmflora gezond houden.

Tot slot zit er ook veel magnesium in de gele fruitsoort. Die vitamine werkt als een soort natuurlijke spierverslapper en helpt ook om hoofdpijn te voorkomen. Kortom, het ideale slaapmutsje dus. 

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.