Volledig scherm

Honing bestaat voor 80 procent uit suiker

Ik doe geen suiker in de thee, wel het hele cupje honing. En dat is voor mijn lichaam hetzelfde als suiker. Honing bestaat namelijk voor 80 procent uit suiker, de rest is vooral water. Honing zou beter zijn dan gewone suiker, maar je lichaam verwerkt alle suiker op dezelfde manier. Het gele goedje zou ontstekingsremmend zijn, maar die claim is nooit bevestigd.

Dan heb je nog al die soorten; acacia-, lavendel- of oranjebloesemhoning? Inderdaad met verschil in smaak, geur en kleur. Honing wordt vernoemd naar de bloem waar de bijen hun nectar uithalen.

De laatste tijd kom ik ook raw honey tegen. Klinkt fantastisch, maar het is niets anders. Deze honing is niet verhit en daarmee blijven gezonde enzymen bewaard. Maar alle honing wordt tegenwoordig koud geslingerd. Verhitten is niet meer nodig om het in de pot te krijgen. Dus elke honing is rauwe honing.

Het belangrijkste zijn de bijen. Zij zuigen nectar uit bloemen en voegen hun enzymen toe. De honing slaan ze op in raten die de imker daar weer uit slingert. Als je honing koopt bij de Nederlandse imker, weet je waar je honing vandaan komt. Ook weet je dan zeker dat de bijen geen antibiotica krijgen, iets wat nog wel eens gebeurt in China, Canada en Oost-Europa, uit vrees voor ziekten en mijten.

Het gaat slecht met de bij, en dat is verontrustend, want de honingbij is essentieel voor de bestuiving van meer dan 70 procent van al onze gewassen. Nederlandse imkers houden bijen uit idealisme en werken (bijna) biologisch. Met de aanschaf van een potje Nederlandse honing help je dus de bij en daarmee je eigen voedselvoorziening.  

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.