Horeca krijgt zware klap door coronacrisis: sterkste omzetdaling ooit
De omzet in de Nederlandse horeca is vorig jaar door de coronacrisis met ruim een derde gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het voor de branche om de sterkste krimp ooit. Hotels en cafés zijn het zwaarst getroffen.
Door de gedwongen sluiting van cafés en restaurants kelderden de opbrengsten in het slotkwartaal met bijna 44 procent vergeleken met de periode daarvoor. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse opleving door toen de maatregelen werden versoepeld.
Door de maatregelen tegen het coronavirus nam de omzet in het eerste kwartaal van 2020 met bijna 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. In het tweede kwartaal van 2020 daalde de omzet verder, met iets meer dan 50 procent.
Cafés en hotels zwaar geraakt
Met name cafés en hotels zijn afgelopen jaar hard geraakt. Hotels zagen hun inkomsten afgelopen jaar gehalveerd; cafés schreven over heel 2020 een daling van bijna 42 procent. Vooral de laatste tijd hebben cafés het zwaar: zij hebben in de laatste drie maanden van 2020 ruim 70 procent minder omgezet dan vorig kwartaal.
Bij restaurants kromp de omzet met 35 procent. Fastfoodrestaurants hadden het minst last van de crisis. Zij verloren ongeveer een zesde.
Ongekende krimp omzet in 2020
De klap voor de horeca, die vorig jaar de omzet met een derde zag dalen, is ongekend. Het is de grootste krimp ooit, zeven keer groter dan de omzetdaling in 2009. Door de kredietcrisis behaalde de horeca toen 4,8 procent minder omzet dan in het jaar ervoor.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gerard bakt speciale rood-witte tompoucen voor de Feyenoord-finale: ‘Ze lopen beter dan die van Ajax’
Gerard van de Vliet van bakkerij De Jager uit Leerdam moest als rasechte Feyenoordfan altijd lijdzaam toekijken als zijn baas bij wéér een kampioenschap tompoucen maakte met daarop het Ajax-logo. Nu kan Van de Vliet lachen. De bakkerij gaat vanwege het behalen van de finale in de Conference League Feyenoord-tompoucen maken. De bestellingen stromen binnen. -
Great British Bake Off keert terug op Nederlandse televisie
The Great British Bake Off, het Britse bakprogramma waarvan Heel Holland Bakt is afgeleid, keert weer terug op de Nederlandse televisie. Omroep MAX, die het programma eerder ook uitzond, maakt vandaag bekend dat het twaalfde seizoen vanaf 2 juni te zien is op NPO 1. -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUMKoken&Eten
Gekookte piepers uit de gratie: ‘Twintig minuten koken, sommigen hebben daar het geduld niet voor’
Ze zijn er nog, restaurants waar gekookte aardappels bij een gerecht worden geserveerd. Maar dat worden er steeds minder. Ook thuis staan aardappels minder vaak op tafel. De gekookte pieper is uit de gratie.
-
Koken & Eten
Maak van Hemelvaartsdag de perfecte aspergedag: ‘Nu zijn ze op hun best’
De een eet ze zodra de eerste oogst van het land komt, de ander eet asperges met Pasen. Maar er zijn ook Nederlanders die iets langer wachten. Dat is niet eens zo’n gek idee: asperges zijn nu op hun best. Een ander voordeel is dat de prijs ook flink is gezakt. Goede keuze dus als je familie met Hemelvaartsdag komt eten. -
PREMIUM
Onvervalst Hollands of semi-exotisch? Probeer ook eens een lentestamppot
Mevrouw Hamersma maakt als traditie altijd een stamppot op tweede kerstdag, en zou het liefst nog vaker stamppot eten. Daarom waagt ze zich nu eens aan een lentestoemp. -
5
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.