Horecaondernemers verliezen hoop op openstelling met kerst, ‘onrust en onzekerheid groeit’
Koken & etenEen groeiend aantal horecaondernemers heeft de hoop op openstelling met de kerst opgegeven en besluit zelf de deuren tot eind dit jaar dicht te houden. Een aantal ondernemers dreigt juist de deuren open te gooien. ,,Dit is een onhoudbare situatie. Er is nú duidelijkheid nodig", zegt Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland.
Delen per e-mail
Een van die ondernemers die de deuren tot eind dit jaar dicht houdt, is chef-kok Ron Blaauw van Ron Gastrobar. Weken geleden riep hij het kabinet al op om snel duidelijkheid te geven over de feestdagen, maar zijn dringende oproep - én die van Koninklijke Horeca Nederland en FNV Horeca - bleef tot dusver onbeantwoord.
Waarschijnlijk komt die duidelijkheid pas rond 8 december, bij de volgende persconferentie. Blaauw wilde dat moment niet afwachten, in plaats daarvan zet hij de rest van het jaar in op bezorgen en afhalen van maaltijden, ook met de feestdagen. ,,Ik ben geen viroloog, maar ik zie aan het aantal besmettingen dat openstelling met kerst gewoon niet gaat lukken.”
Rendabel
Als het kabinet toch anders beslist, is het volgens Blaauw de vraag hoe rendabel dat is. ,,Als we maximaal 30 gasten mogen ontvangen, tja.. dan zijn we daar het type restaurant niet voor.” Bovendien moet hij met de feestdagen zijn personeel extra betalen en vraagt dat extra investeringen in kerstversiering en andere zaken.
Onzekerheid
Daarbij is hij er niet van overtuigd dat gasten staan te popelen om met kerst uit eten te gaan. ,,Je ziet dat iedereen onzeker en afwachtend is", voegt hij eraan toe. Dat de animo mogelijk gering is, kwam al naar voren in een onderzoek van Lightspeed, leverancier van kassasystemen voor horecaondernemers. Daarin zei ‘slechts’ 6 procent van de 1000 ondervraagden - als dat mogelijk is - uit eten te gaan met de feestdagen. Vorig jaar was dat 12 procent.
Voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet steeds meer horecaondernemers de hoop op kerst verliezen. Frustrerend vindt hij het dat het kabinet ondanks herhaalde oproepen zolang wacht met een besluit . ,,Ondernemers hebben geen idee waar ze aan toe zijn. De onrust en onzekerheid groeit. Er zijn ook ondernemers die dreigen de deuren gewoon open te gooien. Er is nú echt duidelijkheid nodig.”
Voorbereidingstijd
Ook FNV Horeca vreest dat hoe langer de onduidelijkheid over een eventuele opening tijdens de feestdagen duurt, hoe meer bedrijven besluiten dicht te blijven. ,,Open zijn met kerst vereist veel voorbereidingstijd voor bedrijven, medewerkers en toeleveranciers en voor velen is twee weken te kort, nog los van de vraag of open zijn wel rendabel is als het aantal gasten gelimiteerd wordt”, zegt ook FNV-bestuurder Edwin Vlek.
Volgens KHN ziet het kabinet onvoldoende in hoe nijpend de situatie is bij horecaondernemers. In een enquête gaf onlangs 17 procent aan geen buffer meer te hebben, of hooguit een buffer voor één maand, 12 procent verwacht het niet of waarschijnlijk niet te redden.
Zo erg is het bij chef-kok Ron Blaauw niet. ,,Ook bij ons gaat het niet zo goed, maar we overleven dit wel. We hopen dit rampjaar vooral zo snel mogelijk achter ons te kunnen laten.”
Eerder werd bekend dat de ‘natte’ horeca waarschijnlijk pas half januari pas weer open mag:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Last van Blue Monday? Emilie en Suzan beloven je lekkere gerechten die je kunnen oppeppen
Met hun eenvoudige recepten en activiteiten vliegen de tien dagen quarantaine om, verzekeren de Haagse Emilie Verhaar (23) en voormalig studiemaatje Suzan van Leeuwen (22). Net als die druilerige wintermaanden. Want een beetje optimisme kunnen we deze Blue Monday wel gebruiken. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
Wat Eten We Vandaag: Kokos Laka met koriander visballetjes
Laksa is een currysoep afkomstig uit Singapore. Een pittige, romige noodlesoep die vaak gecombineerd wordt met vis. Wij gebruiken in dit recept witvis. Je kunt de currypasta zelf maken maar als je weinig tijd hebt, kun je ook kant-en-klare currypasta gebruiken. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan?
-
Koken&Eten Waarom je dit blauwe bakje binnenkort niet meer vindt in je supermarkt
Het blauwe champignonbakje verdwijnt uit de schappen. Het is tijd voor een duurzamere, volledig gerecyclede variant. -
risico's onderschat Bijna 60 procent denkt onterecht dat in een fles wijn zes glazen alcohol zitten
Nederlanders onderschatten de gevaren van alcohol. Risico’s zoals dementie en kanker zijn veelal onbekend. Vooral mensen die veel drinken hebben niet goed door welk effect drank op hun gezondheid kan hebben. Ook vinden zij het erg moeilijk een drankje te weigeren als hun vrienden wel drinken. -
PREMIUM
Alleen maar groente eten? Gezond eten houd je juist vol als je af en toe ook een guilty pleasure neemt
Een uitgebreid kerstdiner, chocolade, een kerststol, oliebollen én weinig beweging. Voor velen was december geen gezonde maand en daarom nemen veel mensen zich voor gezonder te gaan eten. Voedingscoach Dorine Gerards van HealthyPleasures.nl geeft tips waarmee je je nieuwe gezonde levensstijl dit jaar wél volhoudt.