Volledig scherm

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoontes met oud en nieuw

In Nederland eten we oliebollen en appelflappen terwijl we aftellen naar het nieuwe jaar. Samen met een glas champagne is dat de traditie bij ons. In ieder land hebben ze oud- & nieuwtradities, dit zijn de opvallendste. 

Frankrijk

In Frankrijk wordt oudjaarsdag gevierd met familie en vrienden. Er wordt een uitgebreid diner gemaakt en na het eten spelen de Fransen spelletjes en kijken ze televisie. Oesters en andere schaaldieren zijn een pré op het kerstmenu, net als foie gras. In tegenstelling tot Nederlanders steken de Fransen niet veel vuurwerk af. 

Spanje

‘Las Uvas de La Suerte’ is dé traditie onder de Spanjaarden. Om middernacht worden er druiven gehapt. Één druif per klokslag, twaalf klokslagen lang. Het is niet zo makkelijk als je denkt. Lukt het je wel, dan heb je het komende jaar veel geluk in alle twaalf de maanden. Iedere druif staat gelijk aan één maand van het jaar. Na het eten van de druiven, wenst iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar met een glas champagne in de hand. Ook wordt champagne steeds vaker ingeruild voor een glas cava. 

Volledig scherm

Denemarken

In Denemarken wordt op 31 december servies kapot gegooid. Dit klinkt natuurlijk niet zo heel gek, maar als we je vertellen dat het tegen het huis van de buren is denk je hier misschien anders over. Hoe meer scherven je de volgende dag op de deurmat vindt, hoe meer geluk je zult hebben in het nieuwe jaar.

Rusland

Je eigen nieuwjaarswens opdrinken, in Rusland doen ze het. Schrijf je wens op een papiertje en verbrand het. Doe de resten van het verbrande papiertje in je glas champagne en drink het op. Het zal niet al te lekker zijn, maar houd tijdens het drinken je wens in je achterhoofd om de smaak te verzachten. 

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten geloven ze in het eten van groene groenten omdat de kleur staat voor de dollar. Amerikanen geloven dat het eten van boerenkool en andere groene bladgroenten voor financieel geluk zorgt. 

Volledig scherm

China

In China luiden ze het 'Chinees nieuwjaar' pas half januari in. Het is dan ook een groot feest en duurt wel twee weken. Tijdens het feest eten de Chinezen dumplings. Hierin verstoppen ze muntjes. Vind je de munt? Dan heb je het komende jaar het meeste geluk van iedereen. In China zijn etenswaren ook symbolisch. Serveer je eend of ei dan staat dit voor vruchtbaarheid, kip staat voor voorspoed en geluk en ananas voor een groot fortuin en rijkdom. 

Wil je kans maken op het nieuwe boek: Dat smaakt naar meer. Ontdek de wijn die bij je past. Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.