Ikea gaat plantaardige balletjes serveren: goedkoper, maar net zo lekker
VideoHet bekende gehaktballetje van Ikea krijgt er vanaf zaterdag een plantaardig broertje bij. De nieuwe versie van het populaire balletje zal in alle Europese vestigingen van het Zweedse warenhuis te koop zijn.
Van de vleesvariant verkoopt het Zweedse warenhuis er rond de miljard per jaar. Nu komt Ikea met een plantaardige versie van de iconische bal. Het is een duurzaam alternatief, belooft het bedrijf, maar de vraag is natuurlijk: is-ie net zo lekker? Dat kunnen de fans vanaf dit weekend zelf beoordelen wanneer ze de Huvudroll, zoals het balletje gaat heten, kunnen proeven.
Ikea stelt dat het balletje juist bedoeld is voor vleeseters en dat de balletjes eruit zien en smaken als de klassieke bal. Alleen dan met een ecologische voetafdruk die maar 4 procent zou zijn van de gewone gehaktbal. De verkoopprijs wordt lager dan die van het balletje van gehakt en de hoofdbestanddelen van de nieuwe bal zijn erwteneiwit, haver, aardappel, ui en appel.
Bevroren
De nieuwe bal past in het plan van Ikea Nederland om eind van dit jaar een kwart van het aanbod in de food-afdeling plantaardig te hebben. De ballen zijn ook in bevroren staat te vinden op de vriesafdeling, zodat je ze mee naar huis kunt nemen.
Het is niet het eerste plantaardige product dat Ikea ontwikkelde om de eigen klimaatdoelen te halen. Vorig jaar introduceerde het Zweedse concern nog een plantaardig softijsje en inmiddels, stelt Ikea, kiest al tien procent van de klanten voor een veggie dog in plaats van een hotdog. Wie de klassieke ballen zelf wil maken, kan overigens hier het recept vinden.
Liever zelf balletjes maken? Probeer deze:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
BUITEN KOKEN
Pizza-oven: Als je deze opstookt tot 500 (!) graden dan heb je ‘de beste pizza ooit’
Laat de luxe keuken even links liggen. Deze zomer ontdekken we de charme van buiten koken. Van primitief op vuur tot chic met een moderne barbecue. Vandaag: een verplaatsbare pizza-oven. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUMHeel Holland Bakt
Zineb schopte het tot HHB-finale: ‘Bakken was therapeutisch toen moeder overleed’
Koken en bakken voor een groep mensen kan zenuwslopend zijn, maar Zineb El Moudden (36) bakte voor drie miljoen mensen in de finale van Heel Holland Bakt. ,,Mijn droom is mijn eigen kookboek uit te brengen en een studio te hebben waar ik workshops aan mensen kan geven. Gezelschap en goed eten maken mensen gelukkig.’’Alphen aan den Rijn -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM5
‘Mijn oma maakt de lekkerste...’: Hollandse prak weer populair
Wie gehaktballen, aardappelpuree of stamppot zegt, denkt meteen terug aan grootmoeders keuken. Oma’s maken immers de lekkerste Hollandse kost. En recepten van die ouderwetse prakkies zijn weer enorm populair.
-
PREMIUM
Jan (22) stopte met zijn studie, nu is hij de baas van goedlopend kaasbedrijf
Sportverslaggever worden was jarenlang het doel van Jan Bogaards (22). Hij schreef al voor AD Groene Hart. Toch gooit hij het roer volledig om: hij neemt een goedlopend bedrijf met wel acht markten over en wordt kaasboer. ,,Geen idee wat er allemaal op me af gaat komen.”Purmerend, Amsterdam, Hoogmade -
-
-
koken & eten
Worm nestelt zich in amandelen van Japanse vrouw na eten van sushi
Een 25-jarige vrouw uit Tokio schrok zich een hoedje toen ze deze week een bezoek bracht aan de dokter vanwege keelpijn. Die pijn was niet afkomstig van een griepje, maar van een levende worm die zich genesteld had in een van haar amandelen. Het beestje was zo’n 38 millimeter lang. De oorzaak: een stevige portie sushi. -
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap?