IKEA past claim koekenpan aan over giftige stof in anti-aanbaklaag
Koken & etenBeter voor de natuur, dat zou de koekenpan van IKEA zijn. Voor de anti-aanbaklaag wordt volgens het woonwarenhuis niet het zeer giftige PFOA gebruikt. Dat een andere zeer giftige stof wordt gebruikt, vermeldde Zweedse meubelgigant niet. Na vragen van deze site daarover past IKEA de claim wereldwijd aan.
De koekenpannen van IKEA zijn vrij van het giftige PFOA, dús goed voor de natuur. Dat de pannen wel een andere zeer giftige stof bevatten, stond niet vermeld op de site. Na vragen van deze site voor de rubriek Koken&Weten (de aflevering vind je vanavond om 19 uur op deze site) laat IKEA weten de claim wereldwijd aan te passen. Op de Nederlandse site is dit al gebeurd. Alleen de feitelijke constatering ‘Er is voor de anti-aanbaklaag op dit product geen PFOA (perfluoroctaanzuur) gebruikt’ is nu te vinden bij de beschrijving van de pan.
,,PFOA-vrij betekent niet PFAS-vrij”, zegt Majorie van Duursen, hoogleraar toxicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. PFAS is de afkorting voor de term poly- en perfluoroalkylstoffen: een verzamelnaam voor vijfduizend stoffen die door de mens zijn gemaakt en extreem langzaam vergaan.
Coronavaccin
Deze giftige stoffen worden in verband gebracht met vruchtbaarheidsproblemen. Ook onderdrukken ze het immuunsysteem, waardoor bij kinderen vaccinaties minder goed werken. Er is voor zover bekend geen onderzoek gedaan naar de invloed van PFAS op het coronavaccin. Al is het volgens Van Duursen ‘niet ondenkbaar’ dat PFAS ervoor zorgen dat coronavaccins minder goed werken.
Fabrikanten gebruiken PFAS om regenjassen waterafstotend te maken. Ook de spray om textiel en schoenen waterafstotend te maken bevatten deze stoffen, net als in bakpapier, pizzadozen en de anti-aanbaklaag van bepaalde pannen. IKEA zegt op de website dat er bij de fabricage van zijn pannen ‘bijvoorbeeld geen PFOA’ wordt gebruikt. ‘Het is namelijk beter voor jou en voor de natuur om dit te vermijden’ luidde de tekst.
Die claim is volgens Van Duursen niet terecht. De stof die wel wordt gebruikt is weliswaar toegestaan, maar eveneens zeer giftig. Het maken van deze stoffen - ook wel ‘forever chemicals’ genoemd, omdat ze zo langzaam afbreken - is volgens de toxicoloog extreem vervuilend. De schadelijke stoffen komen in het milieu terecht. ,,Ontlopen is gewoon niet mogelijk”, zegt Van Duursen ,,Ze zitten in drinkwater, zuivel, eieren, vis en vlees. En zelfs in fruit.” Als de stoffen in ons lichaam terechtkomen, kan het tot zes jaar duren voordat ze weer uit ons bloed en organen zijn verdwenen. ,,Wie een stukje zalm eet, zit al aan z’n wekelijkse taks.”
Ook Kamerlid Corrie van Brenk is kritisch. ,,We mogen het gevaar van PFAS niet onderschatten”, zegt Tweede Kamerlid Corrie van Brenk. ,,En zeker niet bagatelliseren, zoals IKEA lijkt te doen.” De 50PLUS-politica vindt de overheid ‘te laks in het bestrijden van PFAS’. ,,Ik vind dat de overheid producenten moet verplichten om met hoogwaardige alternatieven te komen voor al die attributen waar PFAS in zit.”
Het Zweedse woonwarenhuis benadrukt dat het gebruik van hun pannen veilig is. Deze claim klopt volgens Van Duursen. ,,Zolang de anti-aanbaklaag er niet afschilfert, valt de blootstelling door gebruik mee. Het is wel belangrijk om je koekenpannen regelmatig te controleren.” Van Duursen drukt consumenten op het hart geen nieuwe pannen met PFAS te kopen.
Liever de oven gebruiken? Deze tips van Tessa Couperus van PaTesserie helpen je verder:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten47
Jumbo maakt slechte beurt met verkeerde info over melktekort: ‘Dit deugt niet’
Jumbo kampt al een paar dagen met lege melkschappen. Verschillende Jumbo-supermarkten hebben briefjes opgehangen waarin het probleem wordt uitgelegd, maar ze lijken hier allemaal hun eigen draai aan te geven. Dit zorgt voor verwarring en verontwaardiging bij verschillende partijen. ,,Wat mij betreft winnen ze de prijs voor onhandigheid van de maand.” -
video
Belg gaat compleet door het lint in Aldi-filiaal omdat hij zijn favoriete appels niet kan vinden
In een Aldi-filiaal in het Vlaamse Veurne is een man door het lint gegaan omdat er... geen jonagoldappelen meer in de rekken bleken te liggen. In een filmpje, gemaakt door een andere klant, is te zien hoe het personeel het ene scheldwoord na het andere naar het hoofd krijgt. Inmiddels heeft hij een klacht ingediend vanwege schenden van zijn privacy. -
Koken & eten
Deze makkelijke tosti scoort miljarden views op TikTok
Op TikTok is een truc om makkelijk met een tortilla een tosti te maken een grote trend. De video’s scoren bij elkaar miljarden views. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten.
-
Koken & Eten
Dit is de winnaar van Heel Holland Bakt: ‘Ik was misselijk van de zenuwen’
Enzo Pérès-Labourdette is de winnaar van het negende seizoen van Heel Holland Bakt. In de finale versloeg hij zijn concurrenten Zeinab en Tom. ‘Bizar, ik zag het niet aankomen.’ -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Koken & Weten
Leontien overwon haar visfobie: ‘Thuis huilde ik hard van opluchting en ongeloof’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kun je bang zijn voor voeding en hoe kom je daarvan af?