Imke houdt van dieren maar eet ze ook op en wil weten hoe dat werkt in ons brein
Hoe kan het dat ik zo veel van dieren houd en ze ook opeet? Het dilemma houdt Imke de Boer, hoogleraar dieren en duurzame voedselsystemen, al vanaf haar jeugd bezig. In het boek ‘Past het dier nog op ons bord?’ zoekt ze antwoord.
In haar tweede thuis, de manege, leert ze als kind boer Pascal kennen en daarmee ook zijn melkveehouderij. Imke de Boer voelt zich er als een vis in het water. Als zij een jaar of 15 is wil zij dierenarts worden. Maar ze wordt uitgeloot voor de studie. Het alternatief? Zoötechniek (nu dierwetenschappen) aan de universiteit van Wageningen. De student is er inmiddels professor geworden. De Boer (1966, Heerlen) doceert en doet onderzoek naar de rol van het dier in duurzame voedselsystemen. ,,Deze rol staat ter discussie. Passen dierlijke producten nog wel in een duurzaam dieet? Het is een complexe vraag die raakt aan één van de essenties van het menselijk bestaan: goed en lekker eten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Do’s-and-don'ts als je uit eten gaat: stapel lege borden vooral niet op en andere tips
De horeca kampt een schreeuwend tekort aan personeel, maar doen toch hun uiterste best om jouw uitje zo zorgeloos mogelijk te maken. Hoe kunnen gasten hun steentje bijdragen om het voor iedereen leuk te houden? Etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo legt het uit. -
Koken & Eten
Is kaas echt ongezonder in gesmolten staat of is dat een fabel?
We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: is kaas ongezonder in gesmolten versie? Laura Obdeijn zoekt het uit. -
Koken & Eten
Dit is de lekkerste versie van Máxima's lievelingskoekje (maar hij bevat niet dat ene heerlijke ingrediënt)
Een uitgebalanceerde vulling die niet te zoet is. De alfajor van Fabiana Ocaranza is uitgeroepen tot beste ter wereld. Een prestigieuze prijs voor deze delicatesse die mateloos populair is in Argentinië. Ook onze koningin is dol op deze koekjes. -
Koken & Eten
Waarom een glas water in een restaurant of op een terras vaak niet gratis is
Een van de grootste ergernissen tijdens een gezellig etentje is wel dat glas water waar je plotseling toch voor blijkt te moeten betalen. Of het krijgen van een fles Spa blauw in plaats van kraanwater. Mag je als gast bepalen wat voor water je op tafel krijgt? En waarom wordt het in het ene restaurant in rekening gebracht en in het andere niet? -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.
-
Getest: Dit is de beste blender
Wat is de beste blender? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje.