In deze gin stoppen de makers olifantenpoep
Koken & etenDe producenten zweren dat het geen grapje is: Zuid-Afrikaanse ginmakers hebben hun drank getrokken met poep van olifanten. Die zit namelijk vol heerlijke geuren.
De makers van Indlovu Gin zijn Les en Paula Ansley, meldt persbureau AP. Ze kwamen op het opmerkelijke idee toen ze er een jaar geleden achterkwamen dat olifanten allerlei soorten fruit en bloemen eten. Slechts een derde daarvan verteren ze, de rest verlaat de olifant op natuurlijke wijze.
,,Daardoor vind je in olifantenpoep een ongelofelijke variëteit van planten”, vertelt Les Ansley. ,,Waarom laten we de olifanten niet het werk doen van het verzamelen van deze mooie planten en maken wij er gin van, vroeg mijn echtgenote aan me.”
Haar idee volgde op een safari waar een ranger het verteringsproces van olifanten had beschreven. Weken later wekte zijn vrouw hem midden in de nacht toen ze de ingeving kreeg. ,,Oké, zei ik slaperig. Laten we het proberen. Kijken of het lukt.”
De eerste poep voor de gin kwam per post. Het park waar ze het idee hadden opgedaan had het pakketje opgestuurd. Het stel, allebei wetenschappers, sloeg aan het puzzelen voordat ze aan de slag gingen met het vervaardigen van de gin.
Nu verzamelen ze zelf poep, met hun blote handen. Ze beschrijven de smaak van de gin als ‘heerlijk, houtachtig, aards, bijna kruidig’. De smaak wisselt enigszins met de seizoenen en de locatie. Op de ginflessen staat waar de olifantenuitwerpselen zijn verzameld. ,,Dus je kunt de verschillende oogsten met elkaar vergelijken", aldus Ansley.
Vijf zakken poep zijn genoeg voor drie- à vierduizend flessen gin. Voor het proces wordt de poep gedroogd en verkruimeld. Daarna wordt het vuil en zand eruit gewassen. De overblijfselen zijn fruitresten en stukjes bloem, bladeren en schors die de olifanten hebben gegeten.
De eerste reactie van de meeste mensen is: ‘Wat? Nee!’
Voor wie vreest voor zijn gezondheid: de plantenresten worden gesteriliseerd en gedroogd. Daarna belanden ze in een soort kruidenrek en vervolgens in de gin. Het koppel heeft de gin laten proeven aan vrienden zonder iets te vertellen over de herkomst. Met een verklaring vooraf krijgen ze vragende blikken. ,,De eerste reactie van de meeste mensen is: ‘Wat? Nee!’ Maar de meeste mensen willen het graag proeven”, aldus Ansley. Als ze horen hoe olifanten hun voedsel verteren, is het duidelijk en accepteren ze het wel, aldus de ginmaker.
De naam van de gin is Indlovu, wat olifant betekent in het Zoeloe. De Ansleys willen niet kwijt hoeveel flessen ze al verkocht hebben. De flessen kosten omgerekend 29 euro per stuk. Ze zijn een hit bij toeristen die een origineel souvenir mee naar huis willen nemen. Eentje met een verhaal. Daarom is de gin te koop bij lodges die worden verhuurd aan bezoekers, duty free-winkels en online.
Elsabe Hannekom, een klant die Zuid-Afrika bezocht, meldt dat ze zelfs de olifantenpoep heeft aangeraakt. Ze vindt het een mooi idee dat zij een deel van deze majestueuze dieren mee naar huis mocht nemen. ,,De export van de Afrikaanse ervaring, zogezegd.”
Na een slok zegt Jade Badenhorst, een andere gast van de Ansleys: ,,Interessant. Erg smaakvol. Erg lekker. Ik had niet verwacht een gin zo makkelijk te drinken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe Bols van de ondergang werd gered: ‘In Nederland kwamen we niet veel verder dan rum-cola’
Het was doorbijten, in coronatijd. De sluiting van de horeca wereldwijd deed de Amsterdamse likeurkampioen Lucas Bols flink pijn. Maar nu kan Bolsredder Huub van Doorne Nederland de cocktailcultuur verder bijbrengen. ,,Ik zag dat Bols verwelkte.’’ -
Ober blundert op rekening: ‘Voor het gezin met het afschrikwekkende kind’
Een jonge moeder is niet te spreken over een weinig subtiele opmerking die ze terugvond op de rekening na een bezoek aan haar favoriete café in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch. De boodschap op de kassabon was allerminst complimenteus. -
In deze vakantielanden loop je de meeste kans op een ongeluk
De kans op een verkeersongeval met slachtoffers is het grootst in Duitsland, België, Oostenrijk en Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat. -
Vakantie met kleintjes
Vakantieleed: ‘Op dag drie gingen we plankgas naar huis’
Eindelijk is het moment daar: de zomervakantie! Lekker samen met de kinderen eruit, genieten van elkaar en de vrijheid. Maar dan blijkt alles tegen te zitten en kom je uitgeblust in plaats van uitgerust weer thuis. Deze week: Liesbeth Meijndert zat met twee zieke kinderen én noodweer op een Nederlandse camping. -
Video
Oesters, asperges, chocolade: kun je zin krijgen in seks van eten?
We kunnen nog een paar weken genieten van asperges. Een lustopwekkende groente, als je verhalen daarover mag geloven. Maar bestaat er wel zoiets als eten waar je opgewonden van wordt? En hoe werkt dat dan?
-
Burger King introduceert vandaag de vegetarische Whopper
Binnenkort kun je bij Burger King een vegetarische Whopper bestellen van Nederlandse makelij. De Amerikaanse keten introduceert de burger in totaal bij 2400 vestigingen in 25 Europese landen. -
PREMIUM17
Nu alles duurder wordt: zo kick je af van alsmaar geld uit willen geven
We willen weer leuke dingen doen met ons geld: reizen, festivals. Maar tegelijkertijd moeten we gezien de inflatie op de kleintjes letten. Tijd om af te kicken van alsmaar méér willen, zeggen experts Erik Franck en Malaika Brengman: ,,Weet dat een aankoopimpuls in de praktijk na een kwartiertje overwaait.’’ -
PREMIUMKoken & Eten
Van obers uit Venezuela tot plots dichte deuren: zo raken de problemen in de horeca nu de gasten
Kleinere terrassen of zaken die helemaal de tent dichtgooien. Zelf je biertje of cappuccino bestellen via de QR-code en personeel dat je steeds vaker in het Engels aanspreekt. Lees hier een overzicht wat je als terrasbezoeker merkt van het personeelstekort in de horeca.