In deze snacks zijn wel heel exotische ingrediënten verwerkt
Een kroket met rabarber- en aardbeivulling. Toppings van bakkersroom en rozemarijnmayo. De bieterbal. De frituurbranche experimenteert meer dan ooit. Maar overleven die nieuwe snacks de hype?
Cora van Mora krijgt waarschijnlijk elke week een hartverzakking: dag, nasi- en bamischijf. En de monumentale rundvlees- of kalfskroket met kledder pompmosterd maakt steeds meer plaats voor exotische varianten in alle soorten en maten.
Zonnepitten
Zo serveert de Croquetten Boutique in Utrecht een kroket met een vulling van gemarineerde aardbei en rabarber. Ook op het menu: feta/zontomaat en courgette/gele paprika die gepresenteerd wordt met een topping van zonnepitten en rozemarijnmayonaise.
Het Kroket Loket in de Rotterdamse Markthal serveert de snack met een binnenkant van pekingeend, Indonesische rendang of krab. En chef Jonathan Karpathios bedacht de bieterbal: een hap gevuld met oer-Hollandse kroten. Zijn drijfveer: de traditionele vette bek iets gezonder maken.
Appel/kaneelkroket
Dat laatste is niet per se de missie van snackbedenkers Désirée Stroes en Brian Steevens van de Croquetten Boutique. Zij zoeken vooral naar nieuwe combinaties die de smaakpapillen prikkelen. Steevens: ,,Natuurlijk letten we goed op de ingrediënten, gebruiken we geen toegevoegde kleur- en smaakstoffen of e-nummers. Maar het gaat ons vooral om: wat is lekker? Mensen zijn niet constant bezig met hoe verantwoord een product is, ze willen ook genieten. En daarbij af en toe iets nieuws uitproberen. Zo kregen we goede reacties op onze appel/kaneelkroket die iets weg heeft van een beignet.
Twist
,,We zagen een tijd terug al behoorlijk wat vernieuwingen op het gebied van hamburgers. Ook hotdogs, friet en tosti’s kregen een eigentijdse twist. Maar kroketten bleven achter. Wij vonden dat die ook een upgrade moesten krijgen en we ontdekten dat het kon en dat er ook nog markt voor is.’’
De frituursector roept al jaren om vernieuwing
Want de afgelopen paar maanden verkochten hij en zijn partner - ondanks de opmars van de airfryer - zeker 20.000 gefrituurde exemplaren. Een logische ontwikkeling, die krokettenmanie, vindt food watcher Ubel Zuiderveld. ,,Het past in de trend die de complete foodbusiness domineert: alles moet authentiek, ambachtelijk en lokaal zijn. De ouderwetse shoarmazaak en de traditionele cafetaria zijn bijna verdwenen uit de steden. Wat je ziet is dat er wordt voortgeborduurd op het oerconcept, maar dat de smaak, presentatie en ook de inrichting van de zaken naar een ander niveau worden getild. En dat is goed, de frituursector roept al jaren om vernieuwing.’’
Hij denkt dat best veel van de culinaire vindingen - waaronder pastinaak-, zeekraal- of bospaddenstoelenkroket - blijvers kunnen worden. Maar hij maakt zich wel zorgen om hun bedenkers. Vanwege de gevraagde prijzen. Zuiderveld: ,,Ik vrees het eerstvolgende economische dipje. Wat gebeurt er dan met die luxueuze zogenoemde frietateliers en croquetten boutiques die porties patat en belegde broodjes serveren van 7 euro en duurder? Hetzelfde geldt voor de foodtrucks. Bij een crisis bezuinigen mensen als eerste op bestedingen aan goede doelen en op uitgaven in de horeca. Dan trekken ze liever een kroket uit de muur of gaan naar die keten die hamburgers voor 3 euro bakt.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
Nu is een goed moment om aubergine te eten
Aubergines zijn nu volop verkrijgbaar, bevatten vitamine B en C, kalium en calcium én kosten nog geen euro. Veel gerechten zijn bovendien snel klaar. -
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten? -
PREMIUMKoken & Eten24
Geen frisdrank maar water met een geurtje: dit zijn de voor- en nadelen
Water drinken is hip. Daarom verschijnen er steeds meer smaakmakers om het glaasje leidingwater op te fleuren.
-
Knoflook gegeten? Dit helpt tegen de nare geur
Hoe gezond en lekker ui en knoflook ook zijn, die adem de volgende dag is niet te harden. Gelukkig zijn er handige foefjes om de nare geur te minimaliseren. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Als Jimmie (22) en Isabelle (19) willen, leiden ze straks De Librije: ‘Misschien verliezen we de sterren’
Jimmie en Isabelle Boer worden klaargestoomd om driesterrenrestaurant De Librije van hun ouders Jonnie en Thérèse over te nemen. Hoe is het om je beroemde vader en moeder op te volgen? ,,We zitten nergens aan vast. Als ik het niet wil, ga ik het niet doen.” -
Deze informatie kun je allemaal halen uit een kenteken
Een nummerbord is als een ijsberg: er is weinig te zien aan het oppervlak, maar wanneer je een duik neemt in de materie, kun je er veel informatie uit halen. Welke soorten nummerborden zijn er en hoe gebruik je de kentekencheck?