Is een vegan ramadan de toekomst? ‘Er komt nog steeds veel vlees op tafel’
Koken & etenDe vastenmaand ramadan is in volle gang. Tussen zonsondergang en zonsopgang is het voor de moslims tijd voor een feestmaal. Waar er nu nog vaak volop vlees aanwezig is in de islamitische culturen, komt de vegantrend ook steeds meer terug.
Hoeveel vastende moslims precies vega(-n) eten is niet bekend. Uit recent onderzoek van de Nederlandse Vegetariërsbond blijkt dat vier tot zes procent van de Nederlanders geen vlees eet, dit komt neer op zo’n 850.000 mensen.
Twee procent van de mensen noemt zich vegetariër, blijkt uit onderzoeken van onder andere het RIVM en het Voedingscentrum door de jaren heen. Neem je de veganisten mee, dan kom je op drie procent van de Nederlandse bevolking die vlees noch vis eet. De resterende een tot twee procent eet geen vlees, maar wel vis.
Vleesloze ramadan
Een ramadan zonder vlees? Dat moet iedereen vooral voor zichzelf bepalen, vindt tv-chef en moslim Mounir Toub. Dat mensen bewuster leven en minder vlees gaan eten, is volgens hem alleen maar goed. ,,Ik ben er helemaal voor, doe lekker je ding.’’
,,Ik ben er heel makkelijk in en probeer zo min mogelijk te oordelen’’, vervolgt hij. ,,Als je als moslim wilt leven, leef je binnen de kaders van de islam. Het is een link tussen jou en God, aan jou om te kijken hoe je dat doet.’’ Voor de chef zelf is leven zonder vlees echt geen optie. ,,Alles wat ik mag eten, probeer en eet ik met plezier.’’
Trend van nu
Als we kijken naar het toekomstbeeld, gelooft Toub niet dat vegan een tendens wordt in de islam. ,,Tenminste, niet bij het gros van de moslims.’’ Volgens de chef komt dit ook doordat vegan zijn vooral als ‘trend van nu’ wordt gezien. ,,We leven nog steeds in een maatschappij waarin vegan raar is en waar vlees de norm is’’, zegt hij. Zelf is hij geen fan van dit soort trends. ,,Net als het ketodieet of koolhydraatarm eten is het iets wat door iets of iemand is aangewakkerd, met welk belang dan ook.’’
Positieve trend
Najima Kharbouch, bekend van het healthy lifestyle-blog Healthy Sisters, is zelf moslim en vanwege gezondheidsklachten al bijna drie jaar flexitariër - ze eet wel vis. ,,Het is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt, ik mis het vlees totaal niet.’’ Ze ziet in haar omgeving de laatste jaren een verschuiving waarbij mensen minder vlees eten. ,,Ik denk dat vooral de oudere generatie er nog veel moeite mee heeft.’’
,,Het is een positieve trend. Hoe minder vlees we eten, hoe beter’’, zegt Kharbouch. Volgens haar wordt er vanuit het geloof niets gezegd over of het wel of niet goed is om geen vlees te eten en staat dit er dus volledig los van. ,,Behalve het verbod op varkensvlees.’’
Khardouch merkt dat ze tijdens de ramadan geen moeite heeft om geen vlees te eten. ,,Iedereen houdt er rekening mee. Tijdens het Suikerfeest gaat het vooral om zoetigheid, maar tijdens het Offerfeest zie ik dat er nog wel veel vlees op tafel komt - iedereen slacht dan een schaap. Dat mag wat mij betreft wel wat minder.’’
Even wennen
Volgens Kharbouch was het in eerste instantie voor de mensen in haar omgeving even wennen. ,,Want geen vlees: hoe doe je dat dan? Dat is toch saai?’’ Maar de blogster zegt nu juist beter en gevarieerder te eten. ,,Je wordt creatiever, omdat je op zoek gaat naar oplossingen.’’ Dat ze geen vlees meer eet, wordt nu door iedereen in haar omgeving geaccepteerd. ,,Mijn moeder probeerde me in het begin nog wel een beetje vlees te laten eten, maar nu vinden mijn ouders het juist heel goed.’’
Als kok kan Toub zich een veganistische leefstijl niet voorstellen. ,,Ik ben er progressief in en vegetarisch kan ik ook helemaal begrijpen als je bijvoorbeeld dierenleed wilt tegengaan, maar ik kan me geen keuken voorstellen zonder eieren of roomboter.’’
Deze moskee bezorgt iftar-maaltijden bij mensen die deze tijdens de ramadan niet zelf kunnen komen halen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Eíndelijk weer samenzijn met Suikerfeest: 'Ramadan is niet alleen vasten, maar banden met familie aanhalen’
De ramadan is afgelopen, maandag is het Suikerfeest. Na twee coronajaren konden moslims dit jaar weer samenkomen tijdens iftars en in de moskee. Saliha Bochhah en haar man Farid Habyby uit Gouda vertellen over hoe zij deze belangrijke maand hebben ervaren. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Koken & Eten113
Waarom een glas water in een restaurant of op een terras vaak niet gratis is
Een van de grootste ergernissen tijdens een gezellig etentje is wel dat glas water waar je plotseling toch voor blijkt te moeten betalen. Of het krijgen van een fles Spa blauw in plaats van kraanwater. Mag je als gast bepalen wat voor water je op tafel krijgt? En waarom wordt het in het ene restaurant in rekening gebracht en in het andere niet? -
Paniek in de VS: er is een tekort aan hamburgers
Amerikaanse fastfoodketens en supermarkten kampen met een tekort aan hamburgers en steaks. Vleestekorten dreigen nog het hele barbecueseizoen aan te houden. -
Koken & Eten
Anna’s dochter (3) weigert warm avondeten: ‘Na een lange strijd eet ze nu brood voor de tv’
Anna Guldemonds dochter (3) weigert om warm te eten. Na een lange strijd – en op advies van een consultatiebureau – hebben zij en haar man dat geaccepteerd. Het dochtertje eet nu iedere avond een broodje voor de tv, terwijl haar ouders aan tafel weer rustig van hun maaltijd kunnen genieten. Want: ‘Wie bepaalt wat normaal is?’ Een vraag die volgens Anna vaker gesteld mag worden. Oók in het bedrijfsleven, en dus deelt ze haar verhaal op LinkedIn.
-
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
PREMIUMmet video
Kleinere verpakkingen, ham met water en onduidelijk etiket: zo omzeil je de trucs van je supermarkt
Fabrikanten verkleinen stiekem hun verpakking om zo prijsverhogingen te maskeren. Krimpflatie is een oude truc die weer van stal gehaald wordt, vaak tot ergernis van klanten. In de supermarkt moet je oppassen, weet journalist Teun van de Keuken. Hij geeft tips om instinkers te omzeilen.