Volledig scherm
© Shutterstock

Is er straks nog genoeg chocolade? Alleen als we de boeren beter betalen

Fairtrade verhoogt de minimumprijs die boeren ontvangen voor hun cacaobonen. Volgens de organisatie is deze maatregel hard nodig omdat de meeste cacaoboeren in armoede leven. Daarnaast moet een betere prijs voorkomen dat met name in West-Afrika duizenden boeren stoppen met de cacaoteelt, waardoor de productie van chocolade onder druk komt te staan.

In 2017 zakte de cacaoprijs op de wereldmarkt met ruim een derde. De prijs inmiddels weer wat gestegen, maar niet voldoende. ,,Kinderarbeid stijgt, ontbossing neemt toe’’, aldus Tara Scally, woordvoerster van Stichting Max Havelaar, de Nederlandse tak van Fairtrade. ,,Het is de hoogste tijd toe te werken naar een leefbaar inkomen voor de telers. Dat is het inkomen waarmee voldoende voedsel, huisvesting, scholen en medische zorg kunnen worden betaald.” 

,,Daarbij staat een fatsoenlijke prijs voor hun product centraal. We hebben daarom besloten om wereldwijd onze minimumprijs te verhogen van 2000 dollar naar 2400 dollar per ton cacao. Daarnaast verhogen we ook onze premie die rechtstreeks wordt betaald aan boerenorganisaties die volgens het Fairtrade-concept werken.’’

Max Havelaar werkt onder meer samen met bedrijven als Plus, Deen Supermarkten, Swiss Chocolate en Tony’s Chocolonely. Zij verkopen chocolade met een Fairtrade-keurmerk.

Volledig scherm
Abubakar Benjamin Afful (r) en Stephen Ashia in hun stand in de Beurs van Berlage voor de jaarlijkse chocoladebeurs Chocoa. Cacaoproducenten van de hele wereld zijn hier bij elkaar om hun product te vertegenwoordigen. © Dingena Mol

Poll

Ik ben best bereid om meer te betalen voor chocolade

  • Ja (86%)
  • Nee (14%)
1815 stemmen

Vergrijzing

Quote

Als er een betere prijs wordt betaald, komen er hopelijk wel opvolgers

Abubakar Benjamin Afful, Fairtrade Africa

Abubakar Benjamin Afful werkt voor Fairtrade Africa en is deze week op Chocoa, de jaarlijkse chocoladebeurs in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Afful benadrukt het belang van een betere prijs voor de boeren. ,,Ivoorkust en Ghana in West-Afrika hebben samen zo’n driekwart van de wereldwijde cacaoteelt in handen’’, zegt hij. ,,Helaas is vergrijzing een groot probleem. De boeren hebben moeite opvolgers te vinden, aangezien het hard werken is voor weinig geld. Je ziet nu dat veel telers hun grond verkopen aan mijnbedrijven, het is een serieuze bedreiging. Als er een betere prijs wordt betaald, komen er hopelijk wel opvolgers. Het is goed dat de minimumprijs omhoog gaat, maar het is nog niet genoeg.’’

Verhoging van de minimumprijs is volgens hem de eerste stap in een bredere aanpak om een leefbaar inkomen te verdienen. 

De boeren zelf verenigen zich om zo een betere handelspositie te hebben. Een van deze coöperaties is ABOCFA uit Ghana. Woordvoerder Stephen Ashia beaamt het verhaal van Afful. ,,We hopen daarnaast dat steeds meer chocoladeproducten het Fairtrade-keurmerk gaan gebruiken, zodat een minimumprijs is gegarandeerd voor onze boeren’’, aldus de Ghanees die onder meer samenwerkt met Tony’s Chocolonely.

Volledig scherm
De vrucht waarin de cacaobonen zijn ‘verstopt’. De bonen zijn rauw ook te eten, maar veel mensen vinden de smaak te bitter. © Dingena Mol

Chocolade Festival

Nederlanders zijn dol op chocolade. We eten jaarlijks gemiddeld bijna 5 kilo chocola per persoon. In de Beurs van Berlage in Amsterdam vindt deze week het jaarlijkse Chocoa plaats. Een beurs voor handelaren, producenten, verkopers en consumenten van ons favoriete snoepgoed. Op zaterdag 23 en zondag 24 februari is iedereen welkom om te genieten van allerlei soorten chocolade. Je kunt onder meer je kennis van chocolade testen, kinderen kunnen hun eigen chocoladereep maken en onder voorzitterschap van Heel Holland Bakt-coryfee Janny van der Heijden wordt de prijs voor beste chocolademelk uitgereikt. Daarnaast is er vooral veel te proeven. 

Volledig scherm
Verwerkte cacaobonen. © Dingena Mol

Weet jij of de volgende stellingen over chocolade feiten of fabels zijn?


Kijk hier naar Carolien op het chocoladefestival:

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.