Is er straks nog genoeg chocolade? Alleen als we de boeren beter betalen
Fairtrade verhoogt de minimumprijs die boeren ontvangen voor hun cacaobonen. Volgens de organisatie is deze maatregel hard nodig omdat de meeste cacaoboeren in armoede leven. Daarnaast moet een betere prijs voorkomen dat met name in West-Afrika duizenden boeren stoppen met de cacaoteelt, waardoor de productie van chocolade onder druk komt te staan.
In 2017 zakte de cacaoprijs op de wereldmarkt met ruim een derde. De prijs inmiddels weer wat gestegen, maar niet voldoende. ,,Kinderarbeid stijgt, ontbossing neemt toe’’, aldus Tara Scally, woordvoerster van Stichting Max Havelaar, de Nederlandse tak van Fairtrade. ,,Het is de hoogste tijd toe te werken naar een leefbaar inkomen voor de telers. Dat is het inkomen waarmee voldoende voedsel, huisvesting, scholen en medische zorg kunnen worden betaald.”
,,Daarbij staat een fatsoenlijke prijs voor hun product centraal. We hebben daarom besloten om wereldwijd onze minimumprijs te verhogen van 2000 dollar naar 2400 dollar per ton cacao. Daarnaast verhogen we ook onze premie die rechtstreeks wordt betaald aan boerenorganisaties die volgens het Fairtrade-concept werken.’’
Max Havelaar werkt onder meer samen met bedrijven als Plus, Deen Supermarkten, Swiss Chocolate en Tony’s Chocolonely. Zij verkopen chocolade met een Fairtrade-keurmerk.
Poll
Ik ben best bereid om meer te betalen voor chocolade
-
Ja (86%)
-
Nee (14%)
Vergrijzing
Als er een betere prijs wordt betaald, komen er hopelijk wel opvolgers
Abubakar Benjamin Afful werkt voor Fairtrade Africa en is deze week op Chocoa, de jaarlijkse chocoladebeurs in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Afful benadrukt het belang van een betere prijs voor de boeren. ,,Ivoorkust en Ghana in West-Afrika hebben samen zo’n driekwart van de wereldwijde cacaoteelt in handen’’, zegt hij. ,,Helaas is vergrijzing een groot probleem. De boeren hebben moeite opvolgers te vinden, aangezien het hard werken is voor weinig geld. Je ziet nu dat veel telers hun grond verkopen aan mijnbedrijven, het is een serieuze bedreiging. Als er een betere prijs wordt betaald, komen er hopelijk wel opvolgers. Het is goed dat de minimumprijs omhoog gaat, maar het is nog niet genoeg.’’
Verhoging van de minimumprijs is volgens hem de eerste stap in een bredere aanpak om een leefbaar inkomen te verdienen.
De boeren zelf verenigen zich om zo een betere handelspositie te hebben. Een van deze coöperaties is ABOCFA uit Ghana. Woordvoerder Stephen Ashia beaamt het verhaal van Afful. ,,We hopen daarnaast dat steeds meer chocoladeproducten het Fairtrade-keurmerk gaan gebruiken, zodat een minimumprijs is gegarandeerd voor onze boeren’’, aldus de Ghanees die onder meer samenwerkt met Tony’s Chocolonely.
Chocolade Festival
Nederlanders zijn dol op chocolade. We eten jaarlijks gemiddeld bijna 5 kilo chocola per persoon. In de Beurs van Berlage in Amsterdam vindt deze week het jaarlijkse Chocoa plaats. Een beurs voor handelaren, producenten, verkopers en consumenten van ons favoriete snoepgoed. Op zaterdag 23 en zondag 24 februari is iedereen welkom om te genieten van allerlei soorten chocolade. Je kunt onder meer je kennis van chocolade testen, kinderen kunnen hun eigen chocoladereep maken en onder voorzitterschap van Heel Holland Bakt-coryfee Janny van der Heijden wordt de prijs voor beste chocolademelk uitgereikt. Daarnaast is er vooral veel te proeven.
Weet jij of de volgende stellingen over chocolade feiten of fabels zijn?
Kijk hier naar Carolien op het chocoladefestival:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Chocoladeparadijs in Antwerpen is open
Ruiken, voelen, zien, horen en proeven. De Belgische stad Antwerpen is een attractie rijker. Eentje die naar verwachting veel bezoekers zal trekken: een chocoladehemel. -
Beter Eten
Chocolade is niet gezond en dat ligt niet alleen aan de zware metalen die er soms in zitten
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Deze week: Amerikaanse onderzoekers troffen zware metalen aan in chocolade die ook in Nederland wordt verkocht. Niet goed, maar er zijn belangrijkere redenen om niet te veel chocolade te eten. -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
PREMIUMKoken & Eten
Zin in een pasta vanavond? Met deze drie pastagerechten maak je jezelf en je tafelgenoten blij
Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn. Soms, héél soms heeft mevrouw Hamersma ‘geen zin om te koken’. Dat betekent dat ze een pastaatje in elkaar draait. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies.
-
Koken & Eten
Italianen hebben de lekkerste tomaten, maar ook zij gebruiken tomaten uit blik
Tomaten mogen dan oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen, de Italianen hebben de allerlekkerste. Tenminste, dat vinden ze zelf. En wie in Italië komt, proeft inderdaad de zon in de rijpe tomaten die je daar op je bord krijgt. Maar zijn zulke tomaten ook in ons land te koop? -
-
-
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
Populaire groene Kitkat komt naar Nederland
Chocolademerk Nestlé heeft bekend gemaakt dat de groene versie van Kitkat vanaf volgende week in Nederland verkrijgbaar is. De chocoladereep met groene matchatheesmaak.