Is kaas echt ongezonder in gesmolten staat of is dat een fabel?
Koken & EtenWe geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: is kaas ongezonder in gesmolten versie? Laura Obdeijn zoekt het uit.
Toen iemand zich laatst afvroeg of gesmolten kaas slechter voor je is dan gewoon een koud, hard blokje, was mijn eerste reactie: waarschijnlijk niet. Toch leek de gedachte ook weer niet zó gek. Een tosti kaas voelt altijd net iets ongezonder dan een boterham met kaas.
Kaas is van zichzelf calorierijk, zegt Guido Camps, voedingsonderzoeker aan de Wageningen Universiteit. Zo zit er in 100 gram Goudse 48+ belegen 30,8 gram vet en 377 calorieën. Zowel gesmolten als hard. Dat een blokje kaas opeens vetter zou zijn als je het verwarmt, noemt hij ‘complete onzin’. ,,Het is niet zo dat de moleculen of calorieën in kaas op een magische manier veranderen door verhitting. Fundamenteel verandert er niets.”
Dat wil volgens hem echter niet zeggen dat het idee dat het vetter is, niet ergens op slaat. Dat heeft alleen niet te maken met de kaas zelf, maar met het verschil in de manier waarop je het eten ervan ervaart. ,,Dat effect moet je niet onderschatten.”
Denk aan lepel chocolade
Denk aan een lepeltje gesmolten chocolade, zegt Camps. ,,Daarbij komt meer smaak los; het voelt vetter, machtiger en is sensorisch overweldigender dan een stukje droge, harde chocola.” Zo kun je dat bij kaas ook ervaren. Van de fonduekaas kun je waarschijnlijk minder op dan van de verjaardagsblokjes met vlaggetje. ,,Het is warm en de smaak en geur zijn heftiger, waardoor je langzamer en bewuster eet. En we weten dat je door mindful te eten sneller verzadigd bent.”
Daarnaast ziet kaas er ook gewoon vetter uit als het verwarmd wordt. Het gaat glimmen en glijden en soms zie je het vet erop zitten. ,,Een bolletje met een harde plak kaas ziet er toch ‘fitter’ uit dan iets wat je door zijn vorm meer associeert met boter en room.”
En dan wordt het ook nog eens vaak gebruikt als topping van machtige gerechten. ,,Daardoor maak je sneller de koppeling met ongezond.” Zolang het bij een koppeling blijft: kom maar door met dat fonduevorkje.
Dol op tosti's? Zo houd je je tosti-ijzer schoon:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Met deze truc heb je nooit meer een vies tosti-ijzer
Heb jij ook van die vette randjes aan je tosti-ijzer? En aangekoekte kaas? Nergens voor nodig. In deze aflevering van Keukenheks zie je hoe je altijd een schoon apparaat hebt. -
PREMIUMKoken & Eten
Deze populaire snack in het vliegtuig verkopen vrijwel alle maatschappijen
Maaltijden smaken anders op grote hoogte en de piepkleine galley (de keuken) is niet uitgerust voor grote gerechten. Maar vliegtuigvoedsel bepaalt voor een groot deel onze beleving van de vliegreis. Zeven handige weetjes op een rij. -
Koken & Eten
Geen bier zonder schuim: hoe krijg je de perfecte schuimkraag?
Niets beter dan een mooie schuimkraag op je bier. Alleen gaat het soms mis als je het zelf inschenkt. Hoe zorg je dat je toch een goede laag schuim krijgt? En als het mislukt, helpt het dan om met een mes erin te roeren? De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem legt uit. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
Schoonmaaktip van de week
In de oven heeft iets verschrikkelijk gespetterd: zo maak je hem gemakkelijk schoon
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: de oven boenen. -
PREMIUMKoken & Eten
Risotto in gevaar: dit is de reden dat deze rijst uit de supermarkt verdwijnt
Het noorden van Italie wordt geteisterd door extreme droogte. In sommige delen is al vier maanden niet of nauwelijks neerslag gevallen. Met grote gevolgen voor de landbouw in het gebied. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.