Authentieke pasta al ragù komt niet uit een potje maar maak je zelf, vinden Italiaanse chefs.
Volledig scherm
Authentieke pasta al ragù komt niet uit een potje maar maak je zelf, vinden Italiaanse chefs. © Shutterstock / Claudio Caridi

Italiaanse bolognesesaus uit een pot? Daar is meestal niets authentieks aan

Koken en EtenWie pasta bolognese wil maken, heeft in de Nederlandse supermarkten volop keus bij de kant-en-klare sauzen. Italianen halen hun neus op voor zo'n pot, maar gemakkelijk is het wel. De Consumentenbond hield achttien varianten tegen het licht.

8 reacties

 • Peter Bogaards

  2 weken geleden
  Zo’n chef-kok zal inderdaad geen potten gebruiken. Daar gebruiken ze te veel voor. Ik schat zo in dat de saus als halffabrikaat in emmers wordt aangeleverd. Kunnen ze er zelf nog gehakt en kruiden bij doen.
 • Buijs

  2 weken geleden
  1) Chefkok Barbagallo heeft nog nooit saus uit een potje gebruikt, maar weet wel dat er veel smaakversterkers in zitten… 2) Zelf gooit hij verse saus na 2 dagen weg dus lang houdbare saus kan niet goed zijn. Onzin. 1) Er zijn de laatste jaren genoeg kant-en-klare sauzen te krijgen zonder E-nummers. 2) Geweckte, gepasteuriseerde of nog korter verhit voedsel blijft idd lang goed in een pot. Niets mis mee. Chefkoks hebben niet van alles verstand, zoals laatst al bleek bij de anti-aanbakpannen.
 • F. van Vught

  2 weken geleden
  Maak altijd ragu alla Bolognese. Bron: Accademia Italiana della Cucina En dan met linguine. Is iets breder en blijft saus aan hangen. Is bij spegetti niet.
 • Henri Levison

  2 weken geleden
  Ik ben gek op pasta met 'Broccoli met lange stam', gekruid met gebakken Chili-flakes, Knoflook en versneden Ansjovis. Met een beetje Parmezaan erover. Een hele complete smaak ervaring. Heel eenvoudig, maar oh zo lekker. Henri Levison
 • FH Oldenburger

  2 weken geleden
  Bolognese saus bestaat niet in Italië, dit is een fenomeen uit andere europse landen die hun eigen draai er aan geven. De ragu Bolognese daarentegen wel. Die bevat al zoveel smaak dat een tomatensausje erbij niet echt nodig http://is.Er staan genoeg recepten online om deze ragu te maken. Reken wel op eeen uur of 3 a 4 om deze te maken. Wel een aanrader overigens.
 1. Rouwstoet in Gaza na luchtaanvallen van Israel
  Play

  Rouwstoet in Gaza na luchtaan­val­len van Israel

 2. Schotten blokkeren immigratiedienst: 'Laat onze buren vrij!'
  Play

  Schotten blokkeren immigratie­dienst: 'Laat onze buren vrij!'