Jagers en bioboer openen vleeswinkel: ‘Minder vlees eten is onzin!’
Koken & etenIn een periode waarin het RIVM adviseert minder vlees te eten en boeren onder druk staan om de veestapel flink te verkleinen, krijgt de Zwolse binnenstad er een nieuwe vleeswinkel bij. Een samenwerking tussen jagers en een biologische boer. ,,Minder vlees eten is onzin!”
Delen per e-mail
Bevlogen, hart voor de zaak, ze staan voor wat ze zeggen. ,,De slagerij is terug in de Zwolse binnenstad’’, roepen ze maar al te graag. Jager & Boer, de nieuwe vleeswinkel op de Blijmarkt, wordt bestierd door Emile Richter (43), Lisa Koers (30) en Jeroen Neimeijer (37).
Ze zijn twee Zwolse jagers en een biologische boer uit Heino, die hun eigen vlees verkopen. Ze geloven in hun regioproducten. Vertellen graag over de beperkte uitstoot, het verkleinen van de keten, de duurzaamheid.
‘Onzin’
Pardon? Duurzaamheid en vlees in één adem? Het RIVM adviseert juist minder vlees te eten, om daarmee de milieubelasting te verlagen. Maar Richter pareert snel. ,,Minder vlees eten is onzin! Dat advies gaat om massaproductie, ze zouden het anders moeten formuleren. Bij ons kan je vlees eten zonder schuldgevoel. Geschoten wild en biologisch vlees, duurzamer kan niet.”
Bij ons kan je vlees eten zonder schuldgevoel
Bij wild valt daar zeker wat voor te zeggen. Richter en Koers, ondersteund door andere jagers, schieten in Salland, Drenthe en Duitsland. Bij de oosterburen hebben ze tweeduizend hectare land dat ze beheren. Neimeijer, die boert met zeventig zeugen en zeshonderd vleesvarkens, kan natuurlijk niet helemaal zonder uitstoot werken. Maar hij benadrukt dat hij meer dan zijn best doet om de uitstoot de verminderen. Als biologisch boer zit bij hem meer organische stof in de grond die CO2 opneemt - en via deze nieuwe zaak blijft het vervoer beperkt.
Waardering voor vlees
Toch wil het drietal zich niet alleen als ‘duurzaam’ verkopen. Het gaat de drie om meer waardering voor vlees, meer binding met het eindproduct. Direct van boer en jager naar de consument, de keten verkorten. Neimeijers vlees ligt ook wel in supermarkten, maar dan mist hij toch iets. ,,Mensen zien niet waar het vandaan komt en ik krijg ook niet echt een schouderklopje. Door het samen hier in onze eigen vleesboetiek te verkopen, kom je dichterbij de consument. En de koper ook dichterbij ons als makers.”
Want dat vlees een negatieve lading aan het krijgen is, merken zij ook. ,,Daarom willen we meer zichtbaar zijn, het gesprek daarover op gang brengen.”
Prijs
Lopend door de zaak lukt dat al snel. Die ligt vol met varkenshaasjes, flinke hammen en worstjes en gaat van een halve kilo hertenvlees (zo’n 20 euro) tot twee burgers voor 2,35 euro. De kiloprijs ligt in de regel hoger dan in de supermarkt, maar het doel is om voor iedereen betaalbaar te zijn.
Toch is het soms geen doen om met de Appies van deze wereld te concurreren. ,,Wij slachten geen massa’s tegelijk, maar bijvoorbeeld twee geschoten zwijnen in onze eigen slagerij in Heino”, legt Koers uit. ,,Daardoor kunnen we het ook uitsnijden naar wens van de klant, maar het is wat minder efficiënt.”
Samenwerking
De bijzondere combinatie van jagers en boer komt voort uit ander werk van de jagers; Richter en Koers werkten samen bij een reclamebureau en voerden een opdracht uit voor Neimeijer. Een samenwerking volgde, onder eigen naam verkopen ze al enkele jaren hun vlees op zo’n tien verkooppunten in de regio. Met nu dus voor het eerst ook een fysieke winkel. Koers: ,,Deze week is het jachtseizoen voor de haas geopend, dus ook die vind je snel terug in de winkel.”
RIVM: Minder vlees is beter voor milieu
Ondanks de boodschap van het trio is het goed om het advies van het RIVM in gedachten te houden. Je kan het milieu een grote dienst bewijzen als je je vleesconsumptie met driekwart verkleint, stelde het RIVM vorig jaar. Als Nederlanders het advies opvolgen, zou dat zorgen voor 23 procent lagere uitstoot van broeikasgassen van het totale voedingspatroon.
De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur onderschrijft dit: ,,Een duurzaam en gezond eetpatroon houdt in dat er meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten worden gegeten.” Peulvruchten zijn volgens het RIVM geschikte vleesvervangers; denk aan bruine bonen, erwten en linzen. ,,Voor bruine bonen is vijftien keer minder land nodig dan voor vlees en de uitstoot van broeikasgassen ligt dertien keer lager.”
Bekijk hieronder een korte reportage over de opening:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Erwten, kappertjes en knapperende wijn
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Corona stak een stokje voor een etentje met een Vlaamse striptekenaar. Dan maar thuis aan de pasta en ‘Kama’ een fotootje appen. -
Koken & eten
Op zoek naar jouw favoriete paaseitje? Met dit overzicht grijp je meteen de lekkerste
Pasen is in de supermarkt allang begonnen. Dat betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen? -
Koken & eten11
Zo gevaarlijk zijn koekenpannen voor jou, het milieu en de vogels
De Keuringsdienst van Waarde las een opmerkelijke tekst op de gebruiksaanwijzing van een pan met antiaanbaklaag: als de pan te heet wordt kunnen dampen vrijkomen die gevaarlijk zijn voor vogeltjes. Een antiaanbaklaag is gevaarlijker dan je denkt, ook voor het milieu, ontdekten de makers van het tv-programma. -
PREMIUM
Duurzame opties voor in je kledingkast: kies de juiste stof, laat kleding vermaken en ruil in
De voorjaarscollectie prijkt weer in de (online) etalages. Waar begin je als je geen wegwerpkleding wilt kopen en op zoek bent naar duurzamere alternatieven? We zetten enkele tips op een rij. -
Koken & eten
Eva Jinek verklapt aan Miljuschka wat zij het liefst eet: ‘Na de uitzending wil ik een halve kilo kaas’
Miljuschka weet wat lekker eten is en ze deelt haar tips en trucs graag met haar fans. Dit weekend vertelt ze over haar favoriete adresjes in Amsterdam en bespreekt ze met Eva Jinek haar culinaire voorkeuren in haar eigen podcast.
-
Koken & eten
Schattige reclame met vegaworst van Unox ontroert: ‘Maar hij is niet te eten’
De nieuwe reclamespot over de vegetarische rookworst van Unox raakt een snaar. Schattig vinden fans, maar er klinkt ook gemor. Want niet iedereen blijkt gecharmeerd van de rookworst zonder vlees. -
PREMIUM
Waarom vriendschappen verwateren na één jaar corona: ‘Wat te veel inspanning kost, overleeft niet’
Een jaar corona drukt op onze sociale relaties. Contact houden met vrienden voelt lastiger dan ooit, want na een jaar teren op videocalls, appjes en wandelafspraken, slaat de vermoeidheid en verslagenheid toe. Twee psychologen lichten toe waar die sociale vermoeidheid vandaan komt en of we daar na corona nog vanaf komen. ,,We concentreren onze energie nu op de vriendschappen die ons het meeste opleveren.” -
PREMIUMKoken & eten
Dit moet je volgens deze verouderingsexpert wel (en niet) doen om 100 te worden
Een pilletje waarmee je relatief gezond 100 of zelfs 110 jaar wordt: binnen nu en tien jaar is het er. Maar voor het zover is, kunnen we onze levensduur ook al serieus verlengen door dagelijks te vasten en 20 minuten – sléchts 20 minuten – te bewegen, zegt de Belgische arts Eric Verdin (62).