Janny van der Heijden onderzoekt de smaak van Nederland: wie eet nog de Hollandse pot?
Zes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. Vandaag eet ze de Hollandse pot en daar is zij dol op. Vooral vanwege één ingrediënt dat daarbij hoort: de aardappel.
Delen per e-mail
Jongeren eten vaker gerechten uit buitenlandse keukens, gebruiken vaker pakjes en zakjes (of verspakketten) en eten vaker vegetarisch. Ze bestellen ook vaker eten én eten ze vaker buiten de deur. Als je hen vraagt wat typisch Nederlands eten is, noemen ze met kaas, stroopwafels, drop en kroketten. Ouderen aan de andere kant eten vaker Hollandse pot en koken vaker met verse en biologische ingrediënten. Stamppotten en haring bestempelen zij als typisch Nederlands eten.
Tv-zender 24Kitchen deed een grootscheepse enquête naar de eetgewoonten van Nederlanders. Janny van der Heijden, bekend als jurylid van Heel Holland Bakt en als auteur van kookboeken, neemt voor de zender de proef op de som. Ze reist voor tv-programma De Smaak van Nederland kriskras door de provincies en prikt her en der een vorkje mee. Alles prima, vindt Van der Heijden, als het maar is gemaakt met verse ingrediënten. ,,Koken met pakjes en zakjes is eigenlijk geen koken”, zei ze in een interview met Libelle.
In de aflevering van vanavond draait het om de Hollandse Pot. De aardappel moet het afleggen tegen pasta, zo blijkt uit de enquête van 24Kitchen: in de top 10 van meeste bereide gerechten staan nummer 1, 2 en 3 pastagerechten. Pas op nummer 4 volgt de Hollandse Pot. Van alle Nederlanders houden de Friezen de traditie nog het meest in ere. In hun provincie verschijnt het vaakst een traditioneel Hollands gerecht op tafel (in Flevoland het minst vaak). Limburgers staan vooral bekend om hun liefde voor de snackbar. Zij zijn daar van alle Nederlanders het vaakst te vinden.
Pap, brood en brij
Samen met chef-kok Joris Bijdendijk neemt Van der Heijden een kijkje in het Rijksmuseum. Daar zijn schilderijen te zien met rijke gerechten en producten: kaas, brood, citrusvruchten, maar ook olijfolie. Toen al, signaleert de presentatrice bij een schilderij uit 1615. ,,We hebben het gevoel allemaal dingen hebben ontdekt", beaamt Bijdendijk. ,,Maar die zijn vaak al heel oud.” Toch verschilde het eten van de gemiddelde Nederlander nogal met de overdaad die op de schilderijen te zien valt. ,,Die aten pap, brood en brij", aldus Van der Heijden.
Tegenwoordig eten gewone mensen weinig pap als avondeten. Michel Rekers, wereldkampioen stamppot koken, vertelt dat hij in het zorgcentrum vaak stamppot maakt. De Hollandse keuken is ondergewaardeerd, vindt hij. ,,Je kunt met stamppot alle kanten op.” Aardappelen, daar is hij dol op. Koken, bakken, pureren. ,,Je kunt een aardappel vullen, je kunt er kruidenboter indoen. Je kunt ze poffen. Je kunt er zelfs een spies van maken.”
De Smaak van Nederland, elke maandag om 22 uur op 24Kitchen.
Meer zien over lekker eten? Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Janny van der Heijden: ‘Koken met zakjes en pakjes is eigenlijk geen koken’
Het grote publiek kent haar vooral als de onbetwiste koningin van de baksels, maar voor Janny van der Heijden (66) valt er nog veel meer te proeven. De presentatrice reisde voor 24Kitchen kriskras door het land om een antwoord te vinden op de vraag: wat is de smaak van Nederland? Libelle sprak met haar. -
Koken & eten
Op zoek naar jouw favoriete paaseitje? Met dit overzicht grijp je meteen de lekkerste
Pasen is in de supermarkt allang begonnen. Dat betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen? -
PREMIUMde Pollepel thuis
Met een plantaardige burger van Jack Bean verbeter je de wereld (een klein beetje)
Alles van fastfood-restaurant Jack Bean op het Kruisplein is plantaardig, veganistisch dus, zonder dierlijke producten. Niet meteen afhaken nu, want ze weten er ook vleeseters over de drempel te trekken met hun prijswinnende burgers. -
PREMIUM
Waarom vriendschappen verwateren na één jaar corona: ‘Wat te veel inspanning kost, overleeft niet’
Een jaar corona drukt op onze sociale relaties. Contact houden met vrienden voelt lastiger dan ooit, want na een jaar teren op videocalls, appjes en wandelafspraken, slaat de vermoeidheid en verslagenheid toe. Twee psychologen lichten toe waar die sociale vermoeidheid vandaan komt en of we daar na corona nog vanaf komen. ,,We concentreren onze energie nu op de vriendschappen die ons het meeste opleveren.” -
VIDEO
Steekproef: Veel vishandelaren maken er een potje van en informeren hun klanten slecht
Van de Nederlandse viswinkels en viskramen houdt 99 procent zich niet aan de etiketteringsregels, zegt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Dat belemmert klanten bij het maken van een duurzame keuze.
-
Babygeur; waarom is die zo verslavend lekker?
Niets ter wereld ruikt lekkerder dan ‘baby’. En jouw eigen baby ruikt natuurlijk het allerlekkerste. Geen duur parfum kan daar tegenop. En dat brengt ons bij de vraag: waarom vinden moeders hun eigen kind het lekkerst ruiken van de hele wereld? -
PREMIUMKoken & eten
Deze slagerij heeft geen vlees in de vitrine liggen (en dat heeft niets met de Week Zonder Vlees te maken)
Even anoniem een paar kiloknallers scoren zit er niet in bij de slagerij van Jan-Willem Tol. Uitzoeken welk stukje vlees je graag zou hebben evenmin. Een koelvitrine, net als een prijslijst, ontbreken. Maar aan lekker vlees is bij deze hofleverancier geen gebrek. De koeling ligt vol - alleen zul je er zelf naar moeten vragen. -
Nooit een Tupperware-party meer in Nederland: ‘Dit is het einde van een tijdperk’
Tupperware trekt vanwege de dalende verkopen de stekker uit Nederland. En daarmee komt ook een einde aan die befaamde Tupperware-party, waarbij consulentes bij een gastvrouw (of -heer) thuis keukengerei en ander spul aan de man brengen. Het vertrek komt niet onverwacht, zegt de één. Voor de ander is dit het einde van een tijdperk. ,,Het draaide vooral om de gezelligheid.”