Janny van der Heijden proeft echt Chinees eten en dit vindt ze van een gefermenteerd ei met sterke smaak
Koken & etenZes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. De culinaire alleskunner gaat in het nieuwe programma De Smaak van Nederland op zoek naar onze eeuwenoude eetcultuur. In aflevering 2 duikt zij in de Chinees-Indische keuken.
Delen per e-mail
In de jaren 70 ging 60 procent van de Nederlanders graag naar de Chinees of haalde eten op bij de afhaal-Chinees. Veel voor weinig, dat paste goed bij ons zuinige imago. De animo voor de traditionele bami-nasi-loempia-babi pangang is teruggelopen. Vooral ouderen bezoeken nog graag de Chin. Ind. restaurants, die onlangs de status van cultureel erfgoed hebben gekregen, wellicht ook omdat ze langzamerhand verdwijnen uit het straatbeeld.
Voor de serie De Smaak van Nederland op 24Kitchen gaat Janny van der Heijden op zoek naar écht Chinees eten. In een authentiek Chinees restaurant, Sea Palace, leggen de eigenaren uit dat er steeds meer gespecialiseerde Aziatische restaurants bijkomen: voor hotpots en voor sushi bijvoorbeeld. In hun eigen restaurant hanteren ze twee menukaarten: eentje voor de Nederlandse gasten en eentje voor de Chinezen. Kaji But serveert kippenklauwtjes en koeientong.
Om te ervaren wat dan echt Chinees eten is, krijgt Van der Heijden een eendenei dat in de grond is gestopt en is gefermenteerd. ,,Het heeft een donkere kleur en een sterke geur”, legt de eigenaar uit. ,,Ik vind het best eng.” Als ze ondanks haar vrees een minuscuul hapje heeft genomen, is het oordeel van haar gezicht af te lezen. ,,Dit is niet iets waarvan ik zeg 'heel lekker’", zegt ze.
Delicatessen voor de één kunnen voor een ander vies zijn, realiseert ze zich. ,,Veel mensen knappen af op de textuur", is het antwoord van Yokav Pat. Het is ook opvoeding: niet alleen proeven met je tong en je neus maar ook met je lippen en je tanden.” Dat betekent voor Chinezen dat de manier waarop kippentenen langs je tong glijden of met je tanden het vlees van de botten aftrekken als ‘lekker’ kan worden ervaren. ,,Ik ben blij dat er thee aan komt. Mijn smaakpapillen zijn lamgelegd.”
De Smaak van Nederland, elke maandag om 22 uur op 24Kitchen.
Bekijk hieronder een fragment uit de aflevering van vorige week, toen Van der Heijden de belangstelling voor de Hollandse pot onderzocht.
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Eva Jinek verklapt aan Miljuschka wat zij het liefst eet: ‘Na de uitzending wil ik een halve kilo kaas’
Miljuschka weet wat lekker eten is en ze deelt haar tips en trucs graag met haar fans. Dit weekend vertelt ze over haar favoriete adresjes in Amsterdam en bespreekt ze met Eva Jinek haar culinaire voorkeuren in haar eigen podcast. -
PREMIUM
Koninklijke tompoucen vliegen nu al de winkel uit en ook Westlandse dubbeldekker kleurt oranje
Voor een banketbakker zijn het misschien wel de leukste dagen van het jaar. De aanloop naar Koningsdag staat bij Chris Vreugdenhil in Maasdijk in ieder geval met stip genoteerd. Het is de periode dat het oranje gebak bijna letterlijk de winkel uitvliegt. -
Garantie op smartphones en tv's: zo zit het
Verkopers zijn niet altijd even happig om je de garantie te bieden waar je volgens de wet recht op hebt, dus we zetten de belangrijkste punten om te onthouden op een rij. -
PREMIUM
Cafetariahouder krijgt ene na andere boete voor foutparkeren; ‘Maar bezorger wacht alleen op bestelling’
Cafetariahouder Bayram Guven uit Huissen krijgt de ene na de andere boete voor foutparkeren van zijn bestelbusjes in de Bruinstraat of Langestraat. Volgens de ondernemer toont de gemeente Lingewaard geen begrip voor hem. -
Koken & eten
Verbijstering over dure flesvoeding van A-merken: ‘Moet je nagaan hoe ze ons belazeren’
Een tv-uitzending van de Keuringsdienst van Waarde opende gisteren de ogen van veel kijkers. De makers lieten zien dat grote producenten van flesvoeding meer vragen voor dezelfde babymelk als die van een huismerk.
-
PREMIUM
Marc (61) zit al jaren doorbetaald thuis: ‘Dat lijkt aardig, maar dat is het niet’
Marc Goud (61) zit al vijf jaar thuis, maar krijgt gewoon doorbetaald door de gemeente Rotterdam. Hij baalt van zijn situatie. ,,Een vrij leventje waarbij niemand zich met mij bemoeit met elke maand 1800 euro op zak lijkt aardig, maar dat is het niet.’’ -
eigen tuin eerst
‘We zijn gewend aan tuinverlichting, maar mogen buren ook van de sterrenhemel genieten?’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over mollenverdrijvers en andere tuintechnologie. -
PREMIUM
Dirk Jan begon op z’n zolderkamertje, maar nu is hij een van de grootste dadelimporteurs van het land
Palm Fruits uit Bergambacht begon twee jaar geleden op de zolderkamer van Dirk Jan van Dijk, maar is nu al een van de grootste dadelimporteurs van Nederland. Hoe dat komt? De dadel is hot. En dat komt niet echt alleen door de ramadan.