Volledig scherm
© Unsplash

Je brein bepaalt waarom je na een streng dieet toch weer aankomt

Iedereen die zich ooit al waagde aan een dieet waarbij je extreem weinig calorieën mocht eten, kent waarschijnlijk het probleem: vaak kom je daarna opnieuw meer bij dan je oorspronkelijk afviel. Een Britse neurowetenschapper legt uit hoe dat kan.  

Volgens dokter Jason McKeown, een Britse neurowetenschapper, helpt  een heel streng dieet niet om voorgoed van die kilo's af te komen. Onze hersenen zouden daar namelijk een stokje voor steken. ,,Onze hersenen beïnvloeden ons gewicht, metabolisme en ons hongergevoel'', legt hij uit aan The Independent. ,,Studies hebben de laatste vijftig jaar aangetoond dat de hypothalamus (onderdeel van de hersenen) controle heeft over ons gewicht.''

Quote

Hun brein is niet tevreden over het lagere gewicht

Jason McKeown

,,Onze hersenen hebben een duidelijk zicht op hoeveel we zouden moeten wegen en de mogelijkheid om tussenbeide te komen wanneer we minder proberen te wegen'', vervolgt McKeown. ,,Dit is waarom mensen die een streng regime volgen en een bepaald aantal kilo's verliezen, dan even op een stabiel gewicht blijven, maar niet veel later weer aankomen. Hun brein is niet tevreden over hun lagere gewicht.''

Geprogrammeerd

Toch denken de meeste mensen nog steeds dat we het meeste gewicht verliezen door strikt op onze voeding te letten en vaak ook door minder te eten. McKeown legt dan ook uit dat enkele kilo's verliezen vaak veel moeilijker is door de manier waarop we geprogrammeerd zijn. 

Toch enkele kilo's verliezen? Dan kies je best voor een iets tragere, maar goede aanpak: enkele honderden grammen gewichtsverlies per week.

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.