Jelmer woont een jaar op Texel om kok te worden

Jelmer Bakker is student aan de Texel Acadamy, een horeca-opleiding voor jongeren mét baangarantie om de vergrijzing op de waddeneilanden tegen te gaan. Ook Ameland waagt zich na Texel aan een speciale horeca-acadamy. Zo ziet een dag eruit op het eiland.

Vandaag gaan de studenten op excursie, vertelt Bakker: jagen. Ze lopen mee met een jager en krijgen uitleg over het vak. Iedere maand is er een excursie, vertelt initiatiefnemer van de Acadamy Marianne Langeveld. ,,Deze maand met een jager, maar het kan ook zijn dat ze leren hoe je vis schoonmaakt of gaan kijken hoe het bier hier gemaakt wordt. Eigenlijk alles wat ons eiland te bieden heeft.”

In de video zien de studenten hoe de jager een vogel schiet. Daarna leert hij ze hoe je het vlees moet snijden. ,,Vind je het niet vies? Of raar?”, vraagt de jager aan de kok in opleiding. ,,Nee”, antwoordt hij. ,,Het is gewoon vlees. Als je dit zo in een pakje ziet, dan denk je er niet over na, maar het is eigenlijk gewoon hetzelfde.”

Volledig scherm
Beeld uit de video. © Verhaal van de dag

Bakker werkt en loopt tegelijkertijd stage in de keuken van restaurant De Pelikaan. De school heeft gezorgd voor de stageplek. Ook zorgt Texel Acadamy voor een betaalbare woning voor alle studenten. 

Bakker vertelt dat hij wel bepaalde dingen mist van thuis, bijvoorbeeld zijn familie. Hij is een jaar van huis voor zijn opleiding. Bakker: ,,Ik had verwacht dat het met boodschappen doen en winkelen hier toch echt wel een stuk minder was, maar het valt me eigenlijk nog mee. Ik vind het allemaal niet zo heel erg. Zo verschrikkelijk ver rijden is het allemaal niet.”

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.