‘Junkfood, maar ook koek en worst zijn linke soep’
Koken & etenWie veel sterk bewerkte voeding -gemaksvoedsel- eet, lijkt een groter risico te lopen op hart- en vaatziekten en een beroerte. Dat blijkt uit twee nieuwe wetenschappelijke onderzoeken. Door te veel junkfood en caloriebommen als taart en chocola krijg je een slechtere gezondheid en loop je het risico eerder dood te gaan.
Het is al langer bekend dat het niet goed is om (te) veel ijs, chocolade, fabriekssoep, ontbijtgranen en pizza te eten. In 2017 stierven wereldwijd 10,9 miljoen mensen door junkfood en andere ongezonde voeding. Maar twee nieuwe studies geven opnieuw sterke aanwijzingen over hoe slecht het eten van (te) veel ‘gemaksvoedsel waar veel suiker aan is toegevoegd’ eigenlijk is.
De eerste studie is uitgevoerd door de Universiteit van Navarra in Spanje. De onderzoekers volgden bijna 20.000 mensen gedurende 10 jaar en keken om het jaar naar hun eetgewoonten. Gedurende de studie gingen 335 deelnemers dood, maar opvallend meer mensen die meer dan vier porties sterk bewerkt voedsel aten en frisdranken dronken. Op elke 10 doden die het minst van deze fabrieksmaaltijden- en snacks aten gingen er 16 dood die juist erg veel van dit soort producten aten.
Hart- en vaatziekten
Het Franse team van de Universiteit van Parijs keek naar een grotere groep mensen: ruim 105.000 mensen. Ze volgden de deelnemers gedurende vijf jaar en keken tweemaal per jaar naar hun eetgewoonten. Degenen die meer sterk bewerkt voedsel binnenkregen hadden ook meer last van hart- en vaatziekten. Bij de groep die het minst van deze ‘rommel’ binnenkreeg stierven 242 per 100.000 mensen. Dat aantal liep bij de groep die het meest at op tot 277.
Om welke voeding draait het hier? Volgens de Spaanse en Franse universiteiten gaat het bij sterk bewerkt voedsel om chocolade, taart en cake, worst, maaltijdvervangende shakes, kant-en-klaarsoep, ijs, koolzuurhoudende dranken, kipnuggets, fabrieksbrood, ontbijtgranen en repen en maaltijden die je alleen nog maar hoeft op te warmen zoals diepvriespizza's.
Bier
Onder bewerkte voeding, een categorie die iets minder slecht is, valt voedsel dat is aangepast om het langer houdbaar te maken: door fermentatie of met zout, olie, suiker. Dat is bijvoorbeeld kaas, brood uit je eigen oven, fruit en groenten uit blik en glas, bacon, gerookte vis en bier. Bij onbewerkte voeding moeten we denken aan fruit, groenten, melk, peulvruchten, zaden, granen en eieren.
De onderzoekers geven toe dat het bewijs nog niet helemaal rond is, maar bij de Britse BBC zijn de onderzoekers al zeer stellig: ,,Het bewijs stapelt zich op”, zegt Mathilde Touvier van de Parijse onderzoeksgroep, wijzend op het ,,toenemende aantal onafhankelijke studies. Professor Maira Bes-Rastrollo van de Spaanse universiteit zei dat ze ,,heel zeker‘’ is dat ultra-bewerkt voedsel slecht voor je gezondheid is. Als in een product meer dan vijf ingrediënten zitten, dan kun je eigenlijk altijd spreken van ‘sterk bewerkt’.
Afkicken
Stoppen met het eten van hotdogs en hamburgers, is overigens erg moeilijk en vergelijkbaar met het afkicken van roken. Een onderzoek, dat in 2018 werd gepubliceerd in Journal of Appetite, laat zien dat ervaren liefhebbers van junkfood, die minderen met het eten van sterk bewerkt voedsel, een aantal psychologische en lichamelijke klachten die ex-rokers en ex-marihuanagebruikers ook ervaren, krijgen. De deelnemers aan het onderzoek gaven aan sterk last te hebben van stemmingswisselingen, hoofdpijn, angst, slecht slapen en ‘cravings’, oftewel de hunkering naar het verslavende middel.
De reden dat sterk bewerkt voedsel slecht zou kunnen zijn, is omdat je er mogelijk meer van gaat eten. Hoe dat komt, daar is de wetenschap nog niet over uit, maar het kan komen doordat junkfood weliswaar veel energie geeft, maar weinig voedingsstoffen en vezels bevat. Een andere mogelijkheid is dat mensen meer eten omdat het zo gemakkelijk ‘weg-eet’. Door iets gemakkelijks te snacken komen mensen wellicht niet meer aan gezondere snacks toe zoals een appel.
Hoe komt het dat je kunt blijven dooreten terwijl je al vol zit? Dat legt professor Witkamp uit in onderstaande video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Perk het aantal fastfoodzaken in’
Nederland telt 422 fastfoodrestaurants en dat is meer dan genoeg, vindt de diëtistenbranche. En ook voedselwaakhond Foodwatch vindt het hoog tijd om de stroom vergunningen te stoppen. -
krimpflatie235
Meer betalen, maar minder krijgen: klanten ergeren zich aan verkapte prijsstijging
Consumenten ergeren zich eraan dat ze voor sommige producten meer betalen terwijl ze er minder van krijgen. De Consumentenbond kreeg negenhonderd meldingen over deze ‘krimpflatie’ binnen en roept fabrikanten en supermarkten op transparant te zijn over wat de bond ‘verkapte prijsverhogingen’ noemt. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUM
Als vleesliefhebber meedoen aan vleesloze week: ‘Voorzichtig vertel ik het mijn slager’
Het lijkt de baas wel een leuk idee. Vleesverslaafde verslaggever doet mee met de Nationale week zonder vlees & zuivel en brengt daarvan dagelijks verslag uit. Maar waarom hij?Breda -
PREMIUM
Kam, poten, hart, maag, niertjes, lever: alles van de kip is eetbaar
Een kip levert meer dan een steriele, blote kipfilet. Sterker, alle onderdelen zijn eetbaar, zegt chef-kok Nel Schellekens: ‘De kam is goddelijk in de salade. Van de klauwen werd vroeger kroepoek gemaakt.’
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Koken & eten
Hamburger is dodelijker dan sigaret: junkfood maakt 11 miljoen doden per jaar
In 2017 stierven wereldwijd 10,9 miljoen mensen door junkfood en andere ongezonde voeding. Een ongezonde dieet eist meer doden dan tabak, blijkt uit een van de meest uitgebreide studies naar gezondheidseffecten ooit.