Volledig scherm
© Shutterstock

Kaartenmaker herstelt de herkomst van Goudse kaas

De makers van een interactieve kaart hebben Goudse kaas in Nederland een nieuw plekje toebedeeld. De site had abusievelijk Goudse kaas als herkomstplaats Texel gegeven. Maar nu staat de kaas weer op de goede locatie. Nu de Edammer kaas nog, want die komt volgens de site uit Den Helder.

Volledig scherm
Screenshot van de website.

De rekken van de supermarkt liggen sinds jaar en dag bomvol ingrediënten en snacks uit alle uithoeken van de wereld. Waar het ons ooit maanden op de boot kostte om onze handen te leggen op currypoeder, liggen de wasabi en Schotse zalm vandaag slechts enkele gangpaden van elkaar verwijderd. Zo kunnen we de hele wereld proeven in onze eigen keuken.

Wie nog meer geïnspireerd wil raken door de lekkernijen van de wereld, kan gaan rondneuzen op TasteAtlas, een interactieve wereldkaart die de traditionele gerechten en lokale ingrediënten van alle landen ter wereld verzamelt. Met een korte geschiedenis van het gerecht en zelfs een recept om zelf aan de slag te gaan, word je in een mum van tijd een kenner.

Ook ons land is vertegenwoordigd met 84 items: er zijn traditionele producten bij zoals erwtensoep, stamppot, Zeeuwse bolussen, vlaaien, suikerbrood, anijsmelk en Goudse kaas, maar ook nieuwere uitvindingen zoals de kapsalon en joppiesaus. Klassiekers als bitterballen staan ook op de kaart, net als poffertjes, gerookte paling en bitterkoekjes.

Niet alle gerechten genieten landelijke bekendheid: buiten Groningen zullen weinig mensen weten wat krentjebrij is, ook wel watergruwel genoemd. Het is een dessert met bessensap.

Opvallend is verder dat de makers het niet zo nauw nemen met geografische correctheid: Goudse kaas lag tot vanmiddag ter hoogte van Texel. De site meldt dat de plattegrond werk-in-uitvoering is: de plek van de Goudse kaas is gecorrigeerd. Nu de Edammer kaas nog. Die komt volgens de site uit Den Helder.

Zin in iets echt Nederlands'? Hier zie je hoe je erwtensoep maakt:

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.