Volledig scherm

Kaas bewaren? Dat doe je zo

Kaas op brood of bij de borrel, wij Nederlanders houden er bijna allemaal van. Maar iedere kaas is anders, zo kan je een mozzarella niet zo lang bewaren als een stuk parmezaanse kaas. Maar hoeveel verschilt het? En hoelang kun je iedere kaas bewaren?

Zachte kaas

Volledig scherm

Bij het bewaren van kaas kijk je naar drie type kaas: hard, halfhard en zacht. Bij een zachte kaas denk je aan de kazen die je kunt smeren of op een borrelplank liggen. Denk aan brie, mozzarella of roomkaas. Deze kazen bevatten het meeste vocht, waardoor je ze niet heel lang kunt bewaren. Ze blijven maar ongeveer één á twee dagen goed. 

Ook kun je verschillende kazen na opening invriezen. Met zachte kazen gaat dit echter een stuk moeilijker. Ze zullen na het ontdooien niet zo zacht meer zijn en kunnen zelfs gaan kruimelen.

Halfharde kaas

Volledig scherm

Dit zijn de kazen die we veel op onze boterham eten, bijvoorbeeld Gouda kaas en Emmentaler. Is de kaas nog dicht? Dan gaat de kaas één tot twee maanden mee. Na opening is dit nog maar twee tot drie weken in de koelkast. 

Een halfharde kaas kan prima ingevroren worden. Dit verschilt dan wel weer per kaas, gemiddeld zo'n twee tot acht maanden. Hoe zachter de kaas, hoe korter je de kaas kunt bewaren in de vriezer.

Harde kaas

Volledig scherm

Onder de harde kazen vallen parmezaan en pecorino. Dit zijn de kazen die het langst houdbaar zijn. Een ongeopende harde kaas is ongeveer twee tot vier maanden goed. Is de verpakking geopend? Dan gaat de kaas tot zes weken mee. Het invriezen van de kazen gaat ten koste van de smaak, het kan echt wel. Zo houd je de kaas tot acht maanden goed. 

Bron: ELLE Eten

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle hacks en makkelijke recepten.