Volledig scherm
Katy Perry. © BSR Agency

Katy Perry zweert bij darmspoelingen: ‘Pure nonsens én het kan gevaarlijk zijn’

Het is een publiek geheim dat sterren af en toe bizarre beautybehandelingen uittesten om er fris en fruitig te blijven uitzien. Katy Perry zweert bij klysma’s. Achteraf barst je van de energie, beweert ze. Het is niet ongevaarlijk, waarschuwt een maagdarm-specialist.

In een interview met het Australische radioprogramma Smallzy’s Surgery vertelt zangeres Katy Perry dat ze ‘traditionele behandelingen’ gebruikt om haar jeugdige look te behouden. ,,Nu ik ouder word, lijken mijn katers steeds langer te duren. Daardoor heb ik beseft dat de cellen in mijn lichaam langzaam maar zeker aan het sterven zijn.”

Om dat tegen te gaan, probeert de zangeres Panca Karma uit. ,,Dat is een oude behandeling die oorspronkelijk uit India komt. Daarbij is het de bedoeling om je lichaam en geest te zuiveren.” Zo’n cleanse kan gebeuren via massages, door mindful te eten en - in het geval van Perry - aan de hand van klysma’s. 

Raar maar waar: de singer-songwriter is volledig overtuigd. ,,Achteraf barst je van de energie. Je spoelt eigenlijk alle crap uit je lichaam!”, stelt ze vast met een woordgrapje. 

Is dat wel gezond?

Een klysma is een darmspoeling, waarbij een holle buis in de anus wordt gebracht. Via die buis wordt er water bij je binnen gebracht en niet veel later komt je darminhoud eruit. Heel af en toe kan zo’n spoeling soelaas bieden, bij medische redenen zoals serieuze constipatie. 

,,Een darmspoeling zal voor één of twee dagen verlichtend werken. Daarna beginnen de darmen opnieuw vol te lopen. Op termijn verandert er dus niets”, legt Jan Tack, maag-darmspecialist in het Universitair Ziekenhuis van Leuven, uit. Maar het toepassen om toxische stoffen uit je lichaam te verwijderen, is nonsens. ,,Het idee dat je lichaam vol vergiftigende bacteriën zit en dat je daarvoor een darmspoeling nodig hebt, is wetenschappelijk niet bewezen en bijgevolg ook niet nuttig. Als je toch een darmspoeling ondergaat, doe dat dan altijd onder medische supervisie. Darmspoelingen of lavementen zijn meestal niet zo onschuldig en kunnen kwetsuren veroorzaken.”

Dat blijkt ook uit onderzoeken. Zo publiceerde het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Family Practice een analyse over het onderwerp. De auteurs waarschuwen voor ernstige bijwerkingen van zo’n darmspoeling. Het zou kunnen lijden tot darmkrampen, diarree, overgeven, een verstoorde zoutenbalans, nierfalen, darmperforaties en ontstekingen. Het lichaam regelt de afvoer prima zelf. Gifstoffen die door de lever worden afgebroken en in de darmen belanden, komen gewoon met de ontlasting mee.

Katy Perry heeft er niet echt last van, maar het kan: te dik zijn én gezond: