Kerstdiner: zet je gasten niet zo'n berg met voedsel voor
Koken & etenJe beste beentje voorzetten deze kerst? Kook dan duurzaam, verspillingsvrij en gezond. Of smokkel een beetje en verwerk gewoon je guilty pleasures in je diner. Vier - tamelijk vroege - goede voornemens.
Smokkelen
Mag er nog een mooi stuk vlees op tafel in 2019? Verstokte carnivoren kunnen gerust zijn: zelfs ‘beroepsvegetariër’ Isabel Boerdam, vindt dat prima. ,,Natuurlijk mag die kalkoen of die biefstuk op tafel met kerst”, aldus de initiatiefnemer van de jaarlijkse Week zonder Vlees en blogger van De Hippe Vegetariër. ,,Combineer vlees met vegetarische gerechten en zorg voor balans. Dat zorgt voor een lichtere maaltijd.”
Vlees kan. ,,Maar plofvlees, dat kan echt niet meer", vult trendwatcher Lieke Lamb aan. Je mag op zo'n feest best een keer losgaan, stelt ook Patricia Schutte van het Voedingscentrum ons gerust. ,,Het mag uitbundiger dan anders of zelfs ‘wild’. Het is belangrijker wat je de andere 364 dagen van het jaar eet.”
Geniet vooral, is ook de boodschap van voedingscoach Desirée Marsman. ,,Ik vind: gewoon lekker eten met kerst. De term quilty pleasures vind ik vervelend; waarom niet gewoon lekker genieten van iets lekkers?”
Alleen niet te veel uiteraard. ,,Dat gevoel vind ik absoluut niet fijn. Dus ik houd het wel bij drie maximaal vier eetmomenten. Dan begin je met gezonde trek aan het diner.” Zorg als kok ook goed voor jezelf, voegt Isabel Boerdam daaraan toe. ,,Bereid gerechten voor die je alleen nog maar hoeft op te warmen, op een bord hoeft te leggen of af te bakken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Eenpansgerechten: met deze vier makkelijke maaltijden heb je weinig afwas
Eenpansgerechten zijn complete maaltijden die je in één pan of schaal bereidt. Makkelijk, vaak voordelig omdat je maar één pit gebruikt en lekker weinig afwas natuurlijk. Eatertainment selecteerde vier recepten van gerechten die ook nog weinig tijd kosten. -
PREMIUMVoor jou getest
Deze champagnes onder de veertig euro zijn alle negen top
Kleine wijnboeren brengen steeds vaker hun ambachtelijk gemaakte champagne onder eigen etiket op de markt. Ons panel proefde er negen onder de 40 euro. ‘Deze smaakt echt bloedstollend zuiver.’ -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Nieuwe kerstcommercials supermarkten zitten vol brok-in-je-keelmomenten
Kerst staat voor gezelligheid: bij elkaar kruipen, kaarsjes aan en lekker eten. De kerstcommercials die grote supermarkten vandaag lanceren, stralen het bijbehorende gevoel van geborgenheid en genegenheid uit. Ze bespelen slim de emoties. -
Koken & Eten
Dit is waarom wij oranje wortelen eten
De wortelen die wij doorgaans kopen zijn feloranje terwijl er veel meer kleuren wortelen bestaan. Waarom eten wij veel oranje exemplaren? Experts over het oranjegevoel, de mythes en de vermoedelijke echte reden waarom wij deze eten.
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
met video
Kort geding over restvlees aangehouden: Foodwatch moet met de Staat om de tafel
Er wordt te weinig toezicht gehouden op separatorvlees, het restvlees dat van de karkassen van dieren wordt gespoten. Voedselwaakhond Foodwatch, die vandaag een kort geding had aangespannen, moet van de rechtbank met de Nederlandse Staat in gesprek over de controle op en het gebruik van separatorvlees. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.