Kimchi geeft je écht betere aderen

De traditionele Koreaans gefermenteerde kool kimchi heeft werkelijk een positief effect op de gezondheid. Het goedje, dat in talloze varianten wordt bereid in Korea, zorgt voor betere bloedvaten. 

Volledig scherm

Het onderzoek van de wetenschappers Hyun Ju Kim, Jeong Sook Noh en Yeong Ok Song is verschenen in het Journal of Medicinal Food. Het lijkt erop dat het goed is véél van de kool te eten. 

Het lijkt erop dat kimchi atherosclerose (adervervetting) kan voorkomen. Bij deze ziekte, waarbij plaque zich vastzet in de bloedvaten, kunnen de vaten dichtslibben. Een antioxidant kan dit proces afremmen en daarom hebben de onderzoekers het antioxidantrijke kimchi gebruikt, zo meldt Medisch Dossier. Honderd vrijwilligers werden ingedeeld in twee groepen. De ene groep testpersonen kreeg 15 gram kimchi per dag, de andere groep 210 gram. 

Goede conditie

Na een week was de hoeveelheid totaal cholesterol en het slechte LDL-cholesterol in het bloed in beide groepen al gedaald. Dat geeft niet alleen aan dat kimchi werkt, maar ook dat de effecten dosisafhankelijk zijn. Hoe meer kimchi iemand at, hoe groter het positieve effect op de bloedwaarden was. De gevonden effecten bleken inderdaad het gevolg te zijn van een verhoogde concentratie antioxidanten in het bloed. Daarnaast is het ook mogelijk dat de melkzuurbacteriën van invloed waren op de vetstofwisseling. Kimchi kan dus op verschillende manieren de bloedvaten in goede conditie houden.

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.