Volledig scherm
© Shutterstock

Kinderen krijgen iets gezonder schoolontbijt

Naast bruine boterhammen en bruine broodjes staat voor het eerst groentebeleg op het menu tijdens het Nationaal Schoolontbijt. Kinderen op basisscholen krijgen ook komkommers en appels voorgeschoteld.

De hagelslag ging al eerder in de ban. Stroop is ook van de lijst af. Het ontbijt dat circa een half miljoen kinderen tussen de 4 en 12 jaar ontbijten vandaag krijgen, lijkt steeds gezonder te worden. De zestiende editie van het Nationaal Schoolontbijt, waarvoor in Rotterdam de aftrap werd gegeven, biedt meer gezondere producten. Dj Nicky Romero vertelde tijdens het ontbijt over zijn jeugd en hij gaf een muzikale masterclass. Het thema deze keer is ‘Een feestje voor iedereen’. 

Minder suiker

Nieuw is de groentespread in de smaak aardbeien/bietjes. Daar zit veel minder suiker in dan andere soorten broodbeleg waarvoor de organisatoren eerder kozen. Jam (dat voor meer dan de helft uit suiker bestaat) staat nog wel op de ontbijttafels van 2500 basisscholen. 

Het ontbijtpakket bevatte ook (glutenvrije) crackers, halvarine, 30+ kaas, halfvolle melk en halfvolle yoghurt. Er worden verder stukjes komkommers en appel geserveerd. Ook is er cruesli, die volgens de verpakking minder suiker bevat dan andere knapperige muesli, maar nog steeds voor 16 procent uit suiker bestaat.

Volledig scherm
DJ Romero opende vanochtend de week van het Nationaal Schoolontbijt in Rotterdam. © ANP Kippa

,,Gelukkig is het schoolontbijt een stuk gezonder dan in het verleden", zo laat Sjoerd van de Wouw van zelfverklaarde voedselwaakhond Foodwatch desgevraagd weten. ,,Wat dat betreft hebben ze zich de kritiek aangetrokken.” 

Toch blijft Foodwatch kritisch. Dat voedingsbedrijven via het schoolontbijt aan kindermarketing doen, vindt Van de Wouw niet oké. ,,Scholen horen reclamevrij te zijn. Kinderen zijn geen marketingobjecten.”

Weet jij al wat je vanavond eet? Hieronder vind je het recept van aardappel-bloemkoolpuree met speklapjes: