Kip op de BBQ? Maak eens één van deze heerlijke variaties
Deze zomer staat de BBQ roodgloeiend. Barbecue-chef Marvin Mumu deelt in deze videoreeks telkens vijf basisrecepten gemaakt met één hoofdingrediënt. In de eerste aflevering gaat hij aan de slag met kip.
Delen per e-mail
Kip in yoghurtmarinade
In het eerste recept zit yoghurt, een ingrediënt dat we niet snel tegenkomen in een marinade. ,,Dit maakt het vlees lekker mals”, vertelt Mumu. Behalve yoghurt voegt hij komijnzaad, korianderzaad en knoflook toe. Hij maakt de marinade af met kurkuma: ,,Dit is zowel voor de smaak als voor de kleur.” Hierna voegt hij de kipstukjes toe aan de marinade en laat het geheel een half uur afgedekt in de koelkast staan.
Na een half uur vervolgt de chef zijn bereiding. ,,De kip is nu lekker gemarineerd, daar gaan we spiesjes van maken.” De chef tipt handschoentjes te gebruiken. ,,Zo maak je het rijgen gemakkelijker voor jezelf.” Na het rijgen mag de kipspies op de grill.
Kip in hoisinmarinade
Voor hoisin hoef je tegenwoordig niet meer naar een speciaalzaak. ,,Deze is in elke supermarkt te verkrijgen”, legt de chef uit. Hij voegt gemberrasp, limoensap, tomatenketchup en knoflook toe aan de hoisinsaus. Hierin wordt de kip gemarineerd. Net als zijn voorganger moet de kip een half uur in de koelkast staan voordat het op een spies geregen kan worden en op de barbecue gelegd.
De voorbereiding voor de pulled chicken, klassieke smoked chicken en caprese is hetzelfde. Mumu bestrooit de drie kippendijen met wat zout en peper. ,,Hierna mogen ze gelijk op de grill om te roken”. Daarbij gaat de deksel op de barbecue. ,,Dit is om de rooksmaak goed in te laten trekken.”
Kip caprese
Nu de kippendij op de barbecue aan het roken is begint de chef met de bereiding van de caprese. Hiervoor is nodig: een paar plakjes tomaat, mozzarella en wat basilicum. Wanneer de gerookte kip gaar is, belegt de chef het met een plak mozzarella en tomaat. ,,Dit gaan we lekker laten aftikken op de grill.” Door de deksel te sluiten roken de mozzarella en tomaat kort mee. Na twee minuten mag de caprese-toren eraf en garneert Mumu het geheel met een blaadje basilicum.
Klassieke smoked chicken
Het gemakkelijkste recept van de vijf. Na het roken snijdt Mumu de kippendij in stukken en besprenkelt het geheel met citroensap. Om het af te maken voegt de chef nog wat zout, peper en olijfolie toe.
Sticky Pulled chicken
,,Dit gerecht ga ik op een getoast broodje maken, maar voordat we daarmee beginnen gaan we de kip plukken”, vertelt Mumu. De geplukte kip gaat hierna in een pan waarna hij er een marinade van ketchup, ketjap en chilisaus aan toevoegt. Door het te verwarmen gaan de suikers karamelliseren vertelt de chef. ,,Waardoor je een mooie sticky saus krijgt.” Vervolgens belegt hij het broodje met een beetje rucola en maakt hij het geheel af met de sticky pulled chicken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Barbecuetip: deze dranksoort maakt je vlees in een handomdraai mals
Wil je goed leren barbecueën? Ervaren BBQ-chef Marvin Mumu geeft je deze zomer tips om je barbecue zo goed mogelijk te gebruiken. In de vijfde aflevering legt hij uit hoe en waarom hij vlees marineert in drank. -
PREMIUMVoor jou getest
Dit zijn de tien lekkerste Duitse wijnen
Helaas is een trip naar Duitsland nog niet mogelijk, maar je kunt al wel de vakantiesfeer van ons buurland oproepen. Wijnkenner Harold Hamersma neemt ons graag mee naar ‘Pinot Paradise’ en selecteert de tien beste van het moment. -
Vis op de barbecue: gebruik geen alufolie maar dit fijne 'bedje’
Wil je goed leren barbecueën? Ervaren BBQ-chef Marvin Mumu geeft je deze zomer tips om je barbecue zo goed mogelijk te gebruiken. In de zesde aflevering legt hij uit hoe je zalm bereidt op een kruidenbedje. -
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
Deze kleine onlinesupermarkt heeft nu al honderdduizenden fans
De jonge onlinesupermarkt Crisp heeft in een nieuwe financieringsronde 30 miljoen euro opgehaald en kan hierdoor verder groeien. Investeerders in Crisp zijn onder meer de oprichters van Just Eat Takeaway (moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl), Adyen en het Duitse techbedrijf Target Global.
-
Toch uit eten? Take Away Wandelingen voeren je langs culinaire hotspots
Veel mensen verlangen inmiddels naar uit eten gaan en culinaire hoogstandjes in plaats van de bezorgde pizza op de bank. Voor die mensen heeft Wijnspijs wandelingen uitgezet in 20 steden in Nederland, waaronder Den Haag en Delft. Tijdens de Take Away Wandelingen loop je langs vijf restaurants. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21).