Kipsaté leren maken? Haagse chefs delen hun recepten voor een goed doel
Koken & etenHaarlem kwam er als eerste mee. Na Leiden en Utrecht volgt nu Den Haag. Binnenkort kun je gerechten van Haagse restaurants en cafés thuis zelf maken. Met het kookboek steunen de thuiskoks hun favoriete restaurants.
Het enthousiasme is te horen bij Alexander Roep, eigenaar van Lokaal Duinoord in de Reinkenstraat. ,,Het is het gaafste initiatief dat dit jaar is uitgekomen. Ik vind het geen schande om tussen deze zaken te staan. Mijn eigen favorieten zitten er ook bij.”
Met de veertig recepten in De Haagsche Gastronomie Thuis worden de deelnemende horecazaken financieel ondersteund. De Haagse Benjamin van der Giezen van restaurant Yuzu hielp de makers met de Haagse plekken selecteren. ,,Ik vind het zo gaaf om horeca in huis te halen op deze manier. Ik ben al mijn hele leven werkzaam in de Haagse horeca dus ik ken genoeg leuke tenten.” Ze selecteerden op verschillende keukens en de demografie van de stad. Zodat veel wijken aan de beurt komen. ,,We hebben er zelfs eentje uit Wassenaar.” Ook zijn eigen restaurant Yuzu staat erin.
In Haarlem begon het. Horecaondernemer Max Caminita wilde iets anders doen dan de afhaalboxen die er al waren. In november had hij het idee. Een maand later was er een boek. Hij vroeg bekende restaurants om hun specialiteiten. Zo veel mogelijk kleine ondernemers. Na Leiden en Utrecht volgt nu Den Haag.
10.000 boeken
Het doel is om in totaal een miljoen op te halen. ,,We zitten nu op de 250.000 euro, maar daar moeten de kosten nog vanaf.” In Haarlem lopen de zaken goed. 10.000 boeken gingen er over de digitale toonbank. ,,Minus de kosten hebben we 110.000 euro opgehaald. Dat verdelen we nu onder de horecazaken. Niemand is daarmee uit de crisis geholpen, maar het is wel een steun in de rug”, vertelt Caminita.
,,We willen dat zaken dicht bij zichzelf blijven. Met eigen foto’s. Dat geeft zo’n goed beeld van hoe die zaak is.” Een chefkok levert een gelikte foto aan. En op de volgende pagina zie je een donkere foto in een klein café. ,,Eigenlijk ziet dat er niet uit, maar het heeft wel zijn charme. Die diversiteit maakt het juist leuk.”
De hamburger van Lokaal Duinoord lijkt vrij simpel. ,,Maar het valt of staat met de ingrediënten die je gebruikt”, zegt Roep. En die komen bijna allemaal bij hem uit de straat. Ja, de mayonaise komt uit Zaandam. Maar het briochebrood met aardappelpuree erin komt bij de bakker verderop vandaan. En het vlees is speciaal samengesteld door de slager in de straat.
Saamhorigheid
,,We proberen sowieso zo veel mogelijk samen te werken met Haagse leveranciers.” Roep is te spreken over de saamhorigheid in zijn straat. ,,Deze ondernemers hebben me echt geholpen dit jaar. Ze hebben al meerdere rekeningen voor mij verscheurd.”
De opbrengst van het boek helpt ook. ,,Alles is meer dan welkom. We gaan het overleven. De overheidssteun is goed gaan draaien. Maar nu komt de grote uitdaging, want de schuldenberg komt eraan. Dat duurt nog jaren.”
Sergio Sackman van Het Balihuisje in de Piet Heinstraat hoefde niet lang na te denken wat erin kwam. De saté ajam is zijn specialiteit. Hij vindt het een eer om tussen die bekende horecazaken te staan. ,,Wij bestaan nog niet eens een jaar. We wilden vorig jaar in maart open gaan. Maar door de lockdown werd dat juni.” Dat betekent geen steun van de overheid voor het restaurant. ,,Ik ben blij dat ik er nog ben. En alle beetjes helpen, ook al voor naamsbekendheid.”
Het boek ligt momenteel bij de vormgever. In mei komt het uit. Maar het gaat pas daadwerkelijk naar de drukker als er duizend exemplaren zijn besteld. Van der Giezen hoopt dat snel te halen. ,,We zitten nu op 600, dus we moeten er nog wel een paar.”
Saté ajam van Het Balihuisje
750 g kippendij
4 cm gember, geschild en in plakjes
5 tenen knoflook
1 el Javaanse suiker
snufje zoet
sap van limoen
1/2 el sojasaus
3-4 el ketjap manis ABC
Snij de kippendijen in stukjes van ongeveer 3 bij 3 centimeter. Wrijf gember, knoflook en Javaanse suiker met een beetje zout in de vijzel (kan ook in de keukenmachine). Voeg limoensap toe, de sojasaus en de ketjap manis, en meng alles door elkaar. Marineer de kippendijen minimaal 2 uur. Nadat het goed is ingetrokken, kun je de kippendijen rijgen aan de satéstokjes, 4 à 5 stukjes per stokje. Het lekkerste is om de saté op een bbq te grillen, met houtskool of briketten.
Boterburger van Lokaal Duinoord
1 potatobun (Sucre Salé)
180 g gehakt, 1 keer gemalen (‘t Oude Ambacht)
1 rode ui, in ringen
augurk
roomboterrolletje
echte cheddar
Maak van het rundergehakt een burger ter grootte van de potatobun en bestrooi hem ruim met peper en zout. Zet een gietijzeren pan op het vuur en laat goed warm worden. Als de pan heet is, druk je de burger in de droge pan, zet het vuur wat lager. Smeer ondertussen het doorgesneden broodje in met boter en toast (rooster) die naast de burger.
Draai na 3 tot 4 minuten bakken de burger om en beleg hem met de cheddar. Leg de onderkant van het broodje erop en bak nogmaals 3 tot 4 minuten, afhankelijk van hoe gaar je je burger wilt hebben. Hij mag best nog een beetje roze zijn!
Haal de burger uit de pan en beleg hem met een plakje roomboter, de augurk en de uitjes. Dakje erop, servetjes in de aanslag en gaan!
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Haagse horecazaken breiden terrassen weer uit: ‘Het heeft ons er vorige zomer echt bovenop geholpen’
Het besluit van Rutte om volgende week de terrassen te heropenen, is de voorbode van heel wat vierkante meters extra terras in de stad. Ondernemers doen ook dit jaar veel aanvragen voor uitbreiding. ,,Het heeft ons er vorige zomer echt bovenop geholpen.” -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
93
Supers stoppen met gratis plastic en papieren zakjes groenten en fruit
Lidl, Jumbo, Plus en Aldi stoppen dit jaar met de gratis plastic en papieren wegwerpzakjes voor groenten en fruit. In plaats daarvan kunnen klanten herbruikbare zakjes kopen die ze thuis kunnen wassen. De supermarkten hebben dit met de overheid en bedrijven in de kunststofsector afgesproken in het Plastic Pact NL. Vorig jaar deed Albert Heijn al wegwerpzakjes in de ban.
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Ultieme nachtelijke antikaterhap is 20 jaar: ‘Als er hard kapsalon werd geroepen, wist ik genoeg’
De ultieme nachtelijke antikaterhap, beruchte caloriebom, hartaanval in een bakkie, hij is jarig! Wie? De Kapsalon natuurlijk. De wereldberoemde Rotterdamse stapelsnack - patat, vlees, knoflooksaus, gesmolten kaas en sla - bestaat twintig jaar. Vet man. -
En IS HET WAT?
Nieuwe kipvervanger is bedrieglijk echt, maar hoe smaakt het?
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal test diëtist Berdien van Wezel Future Chicken.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerOesmaan Poese