Klacht over vanillevla zonder vanille terecht
Optimel vanillevla van FrieslandCampina is misleidend en daarmee in strijd met de wet, heeft de Reclame Code Commissie bepaald.
De vanillevla bevat geen vanille terwijl vanwege de naam en andere uitingen op de verpakking de consument dit wel zou mogen verwachten. De zaak werd aangespannen door voedselwaakhond Foodwatch.
Uitspraken van de commissie zijn niet bindend. De uitspraak betekent dat de commissie FrieslandCampina aanbeveelt om niet meer op deze manier reclame te maken. Maar of het zuivelbedrijf de verpakking gaat aanpassen is nog onbekend.
Op de vingers getikt
Hoewel de uitspraak niet bindend is, trekken bedrijven zich vaak wel aan dat ze op de vingers worden getikt. Zo haalde Pearle een commercial van de buis toen er klachten binnenkwamen bij de Reclame Code Commissie van mensen die de reclame grievend vonden. In de commercial was een mevrouw te zien die haar verloren zoon terugvond toen ze een bril van het brillenmerk kocht. De klagers werden in dat geval in het gelijk gesteld.
Ook een overheidscampagne werd een keer uit de lucht gehaald na klachten. Het was een video in de Donorweek waarin een atleet gesloten spoorbomen passeert en langs een trein rent. FNV Spoor diende een klacht in. De spot werd beoordeeld als ‘nodeloos kwetsend’ en ‘in strijd met de goede smaak’.
De producent heeft tijdens de zitting over de klacht aangegeven dat vanillevla een gebruikelijke naam is voor het zuivelproduct en dat het een ingeburgerd begrip is. Er zou geen twijfel zijn bij consumenten of er wel of geen vanille in het toetje zit. En als de consument geen vanille verwacht - maar slechts de smaak - dan is de verpakking niet misleidend.
Om dat argument kracht bij te zetten heeft FrieslandCampina een enquête gehouden onder consumenten. Daaruit bleek 74 procent niet te verwachten dat de smaak van de vruchten van de vanilleplant komt. Foodwatch bracht hiertegenin dat de zuivelproducent ‘sturende vragen’ heeft gesteld waardoor de respondenten in hun oordeel een bepaalde richting uit werden geduwd. De 'tegenenquête’ wees uit dat 88 procent van de ondervraagde consumenten wél vanille verwacht in vanillevla.
Echte vanille
Omdat de suggestie wordt gewekt dat er echte vanille is verwerkt in de vla en omdat er producten in omloop zijn die wel echte vanille bevatten, oordeelt de commissie dat de verpakking inderdaad misleidend is.
Foodwatch is blij met de uitspraak. ,,Omdat het een belangrijke uitspraak is die voor veel meer producten consequenties kan hebben. Je ziet dat in toenemende mate echte natuurlijke ingrediënten worden vervangen door goedkopere kunstmatige aroma's. De uitspraak bevestigt nu dat dit onwettig is als dit niet duidelijk is voor de consument”, aldus de organisatie.
Voor dit pindataartje heb je echte vanille nodig:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Foodwatch: Lidl en Aldi misleiden klanten met meergranenproducten
De etiketten die Lidl en Aldi gebruiken voor hun producten met meerder granen erin misleiden de klanten. Foodwatch vindt dat de twee ketens hun etiketten duidelijker moeten maken. Daarom heeft de organisatie de kwestie neergelegd bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. -
Koken & Eten187
Koffie heeft grote impact op het milieu, maar je kunt de schade beperken
Koffie heeft een grote impact op het milieu. Als consument is het soms moeilijk te bepalen hoe je milieubewust koffie kan drinken. De experts noemen vier belangrijke dingen om op te letten. -
‘Perk het aantal fastfoodzaken in’
Nederland telt 422 fastfoodrestaurants en dat is meer dan genoeg, vindt de diëtistenbranche. En ook voedselwaakhond Foodwatch vindt het hoog tijd om de stroom vergunningen te stoppen.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
In de supermarkt, bij de bakker of zelfs de snackbar: Maaike laat haar eten óveral in deze potjes doen
Plastic verpakkingen, tasjes voor eenmalig gebruik en wegwerpbekers, die laat de 37-jarige Maaike van Dijk-Bokkers liever links liggen. In plaats daarvan gaat ze al jaren op pad met haar weckpotten, herbruikbare broodzakken en bakjes om zo verpakkingsvrij mogelijk boodschappen te doen. Om anderen hier ook van bewust te maken deelt ze sinds kort speciale stickers uit aan winkeliers in ‘haar’ Nijkerk. -
Koken & Eten
Netflixserie Emily in Paris geeft bekend Frans mixdrankje een boost: zo maak je het zelf
Ze bekijkt de inhoud van de flûte die ze in haar handen krijgt gedrukt op een fraai terras, nipt ervan en is aangenaam verrast. ,,Wat is dit?” vraag Emily Cooper aan haar collega's in de Netflixserie Emily in Paris.