Klacht over vanillevla zonder vanille terecht
Optimel vanillevla van FrieslandCampina is misleidend en daarmee in strijd met de wet, heeft de Reclame Code Commissie bepaald.
De vanillevla bevat geen vanille terwijl vanwege de naam en andere uitingen op de verpakking de consument dit wel zou mogen verwachten. De zaak werd aangespannen door voedselwaakhond Foodwatch.
Uitspraken van de commissie zijn niet bindend. De uitspraak betekent dat de commissie FrieslandCampina aanbeveelt om niet meer op deze manier reclame te maken. Maar of het zuivelbedrijf de verpakking gaat aanpassen is nog onbekend.
Op de vingers getikt
Hoewel de uitspraak niet bindend is, trekken bedrijven zich vaak wel aan dat ze op de vingers worden getikt. Zo haalde Pearle een commercial van de buis toen er klachten binnenkwamen bij de Reclame Code Commissie van mensen die de reclame grievend vonden. In de commercial was een mevrouw te zien die haar verloren zoon terugvond toen ze een bril van het brillenmerk kocht. De klagers werden in dat geval in het gelijk gesteld.
Ook een overheidscampagne werd een keer uit de lucht gehaald na klachten. Het was een video in de Donorweek waarin een atleet gesloten spoorbomen passeert en langs een trein rent. FNV Spoor diende een klacht in. De spot werd beoordeeld als ‘nodeloos kwetsend’ en ‘in strijd met de goede smaak’.
De producent heeft tijdens de zitting over de klacht aangegeven dat vanillevla een gebruikelijke naam is voor het zuivelproduct en dat het een ingeburgerd begrip is. Er zou geen twijfel zijn bij consumenten of er wel of geen vanille in het toetje zit. En als de consument geen vanille verwacht - maar slechts de smaak - dan is de verpakking niet misleidend.
Om dat argument kracht bij te zetten heeft FrieslandCampina een enquête gehouden onder consumenten. Daaruit bleek 74 procent niet te verwachten dat de smaak van de vruchten van de vanilleplant komt. Foodwatch bracht hiertegenin dat de zuivelproducent ‘sturende vragen’ heeft gesteld waardoor de respondenten in hun oordeel een bepaalde richting uit werden geduwd. De 'tegenenquête’ wees uit dat 88 procent van de ondervraagde consumenten wél vanille verwacht in vanillevla.
Echte vanille
Omdat de suggestie wordt gewekt dat er echte vanille is verwerkt in de vla en omdat er producten in omloop zijn die wel echte vanille bevatten, oordeelt de commissie dat de verpakking inderdaad misleidend is.
Foodwatch is blij met de uitspraak. ,,Omdat het een belangrijke uitspraak is die voor veel meer producten consequenties kan hebben. Je ziet dat in toenemende mate echte natuurlijke ingrediënten worden vervangen door goedkopere kunstmatige aroma's. De uitspraak bevestigt nu dat dit onwettig is als dit niet duidelijk is voor de consument”, aldus de organisatie.
Voor dit pindataartje heb je echte vanille nodig:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM12
In dit restaurant gaat het er compleet anders aan toe: ossentong en vissengraten op menu
Geen biefstuk, maar een ossentong. En geen simpele ketchup, maar een sausje gemaakt van vissengraat. Bij restaurant Kom Eten in Hoogmade gaat het er op de Kop tot staart-avond nét iets anders aan toe dan in de meeste keukens.Hoogmade -
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport. -
‘Perk het aantal fastfoodzaken in’
Nederland telt 422 fastfoodrestaurants en dat is meer dan genoeg, vindt de diëtistenbranche. En ook voedselwaakhond Foodwatch vindt het hoog tijd om de stroom vergunningen te stoppen. -
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap? -
Foodwatch: Lidl en Aldi misleiden klanten met meergranenproducten
De etiketten die Lidl en Aldi gebruiken voor hun producten met meerder granen erin misleiden de klanten. Foodwatch vindt dat de twee ketens hun etiketten duidelijker moeten maken. Daarom heeft de organisatie de kwestie neergelegd bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Ultieme nachtelijke antikaterhap is 20 jaar: ‘Als er hard kapsalon werd geroepen, wist ik genoeg’
De ultieme nachtelijke antikaterhap, beruchte caloriebom, hartaanval in een bakkie, hij is jarig! Wie? De Kapsalon natuurlijk. De wereldberoemde Rotterdamse stapelsnack - patat, vlees, knoflooksaus, gesmolten kaas en sla - bestaat twintig jaar. Vet man. -
PREMIUM
Steeds meer jongeren kloppen bij Mariska aan voor gratis maaltijd
Alphen aan den Rijn