Knetterdel en Oetelbol: dit zijn de gekste carnavalssnacks van de afgelopen jaren
Koken & etenEet jij met carnaval het liefst een gebakken eitje of een tosti? Of ben jij een iets experimenteler type en eet je graag bijzondere snacks? De gekste (carnavals)snacks van de afgelopen jaren op een rij.
Knetterdel – carnavalseditie
De originele knetterdel is een frikandel met mayonaise en oranje gekleurde knettersuiker. Volgens de bedenker Joël Sturmans geeft dit een ‘knetterende beleving’ aan de anders zo normale vleesstaaf. Speciaal voor deze carnaval is het knetterspul niet alleen oranje, maar ook nog geel en groen. De kleuren van het Limburgse Vastelaovend.
Lees verder onder de foto.
Discodel
Over gekke frikandellen gesproken: de discodel was er ook zo een. Geen Brabantse vinding, maar een Nijmeegse. ,,De discodel is een frikandel met een vrij zoete, krokante bite. Buiten de smaak is de kleurrijke snack een lust voor het oog’’, aldus biologiestudent Richard Gossens (24), die met studievrienden Bas van Lith (23), Sander de Best (23) en Stijn Berger (25) bedenker is van de hap.
Lees verder onder de foto.
Oetlul
In Den Bosch ontstond onlangs een wel heel bijzonder gebakje: de oetlul. Een gebakje van room in de vorm van het mannelijke geslachtsdeel. Het taartje zag het levenslicht bij bakkerij Erkeland in Empel. Ze worden nog steeds volop gebakken, is te zien op Facebook.
Lees verder onder de video.
Flügel-roombroodje
Bakker Bart kwam vorig jaar met een heuse alcoholsnack. Het flügel-roombroodje, dat bestaat uit room en (natuurlijk) Flügel lag bij bakkerijen in het zuiden en het oosten van het land in de vitrine. Het is door de toevoeging van alcohol niet bepaald geschikt als anti-katervoedsel. Of je moet voorstander zijn van de ‘kwaad met kwaad bestrijden’-tactiek.
Lees verder onder de foto.
Oetelbol
Over alcoholsnacks gesproken, de Oetelbol is er ook zo een. Bakker Erik van Leeuwen uit Kerkdriel bedacht ‘m twee jaar geleden, een Bossche bol, maar dan ‘verkleed’ in een groen jasje en gevuld met de alcoholische drank Boswandeling. ,,Met carnaval veranderen steden van naam en ik dacht: ‘waarom de Bossche Bol dan niet?’’, aldus Van Leeuwen. ,,Den Bosch wordt Oeteldonk, dus de Bossche bol moet een Oetelbol worden.’’
Lees verder onder de foto.
Boerenkoolvlaai
Bakkerij van Doorn introduceerde vorig jaar de boerenkoolvlaai. Deze heeft net als elke andere vlaai een taartbodem en bestaat verder uit boerenkool, aardappelen, bechamelsaus, rookworst en geraspte kaas. ,,We wilden iets maken wat ook nog eens gezond is. Zo’n boerenkoolvlaai legt een betere bodem dan een worstenbroodje of pizza’’, aldus bakker Mark van Doorn.
Lees verder onder de foto.
Frikandelvlaai
We borduren voort op de populaire frikandellen én populaire vlaaien. Wat krijg je als je die twee combineert? Juist: de frikandelvlaai. Aldi kwam er mee in november 2017 en de vlaai bleek zó populair dat ze er daarna met carnaval gewoon weer mee terugkwam. Vele hongerigen visten achter het net: de vlaai was in veel winkels van Aldi in een mum van tijd uitverkocht.
Lees verder onder de foto.
Krokodel
De krokodel is een Bredase uitvinding van drie jaar oud en zou je kunnen zien als het beste van twee werelden. Kroket meets frikandel. De snack heeft de krokante korst van een kroket en is namelijk gevuld met een ragout met daarin stukjes vlees van een frikandel. Freek Haverman bedacht het product samen met Guillaume de Beer en Jeroen Balkenende. Alle drie komen ze uit Breda en wonen of werken ze in Amsterdam.
Lees verder onder de foto.
Bierworstenbroodjes
Een al oude favoriete snack in Brabant is natuurlijk het worstenbroodje. Maar zelfs die is nog geschikter te maken voor carnaval dan hij al is. Namelijk door er bier aan toe te voegen. Wat je dan krijgt: bierworstenbroodjes. Echte Bakker Jan Swaanen uit Hilvarenbeek bedacht ze en ze zijn gewoon nog te bestellen.
Schrobbelèr Kuske
Drank in een snack lijkt toch wel de grootste garantie voor succes, als we het hebben over gekke snacks. Tilburg doet daar graag aan mee. Zoete Moed kwam vorig jaar met een brownie gevuld met de typisch Tilburgse likeur Schrobbelèr.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
Koken & Eten
Koninklijk paar kookt in Oostenrijk: ‘De olie uit het zuiden is zo lekker, je gaat er bijna van jodelen’
Tijdens hun staatsbezoek aan Oostenrijk stonden koning Willem-Alexander en koningin Máxima samen in de keuken. In een cultureel centrum in Wenen hielpen zij met het bereiden van een maaltijd. Bij de kookclub worden Oostenrijkse gerechten gecombineerd met streekgerechten uit andere delen van de wereld. -
PREMIUMKoken & Eten
Restaurants balen van gasten die ‘vergeten’ af te bellen: ‘Ze nemen gewoon niet meer op’
Een gezelschap van dertig man dat niet komt opdagen omdat ze de reservering ‘even waren vergeten’. Dit soort no-shows kosten horecaondernemers bakken met geld. In Utrecht vragen steeds meer zaken daarom om een aanbetaling bij het maken van een reservering. ,,Het theater vergeet je ook niet zomaar, toch?’’ -
Koken & eten
Unilever komt met Magnum van roze chocolade
Magnum komt als eerste merk met een ijsje gemaakt van ruby chocolade. De roze tint maakt de nieuwe ijsvariant de ultieme romantische verwennerij, maar voor Valentijn komt het ijsje nét te laat. -
PREMIUMVoor jou getest
Deze whisky komt als beste uit de test
Voor veel whiskydrinkers gaat er niets boven single malt uit Schotland. Vaak met de kenmerkende rooksmaak. Maar in de beste flessen gebeurt veel meer.
-
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
PREMIUM93
Deze restaurants zijn Thuisbezorgd spuugzat: ‘Niemand is blij met ze, ze verkopen lucht’
Thuisbezorgd heeft zich de woede van zijn klanten op de hals gehaald door de commissie te verhogen met 1 procentpunt. De marge voor de horeca wordt zo steeds kleiner. Het probleem voor ondernemers is alleen dat er veel besteld wordt via de grote speler op de markt voor maaltijdbezorging. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet?