Koffie voor minder dan 4 euro per kilo: waarom dit eigenlijk niet kan
Koken & EtenDe koffie die je voor spotprijzen in de supermarkt vindt, is van inferieure kwaliteit en kan alleen zo goedkoop zijn omdat de meeste koffieboeren geen goede prijs krijgen voor hun bonen. Toch verdienen grote Westerse bedrijven er veel geld aan.
Koffieboeren zijn eigenlijk tot slaaf gemaakt, stelt koffieonderzoeker Afrika Kiiza in de uitzending van tv-programma De prijsknaller vanavond. De boeren leven van amper een euro per dag. Daardoor kunnen ze hun eigen koffie niet veroorloven. ,,De grote merken verdienen miljarden”, stelt hij. ,,Je kortwiekt ze en zorgt dat ze niet wegkunnen. Zij weten hoe de markt in elkaar steekt. Ze weten over marketing en verpakking.”
Vier euro voor een kilo koffie in de supermarkt, zoals bij veel roodmerk-verpakkingen gebruikelijk is, kan ook helemaal niet. ,,In het huidige model zijn we onderweg naar het putje”, zegt Meine van der Graaf, die zich sterkt maakt voor maatschappelijk verantwoord ondernemen in het programma van KRO-NCRV. ,,Als we zo doorgaan heb je straks alleen nog koffie van megabedrijven zoals in Brazilië en Vietnam.”
‘Ergens strijkt iemand de winst op’
Kleine koffieboeren zitten klem, zo blijkt uit de uitzending. Handelaren kopen de oogsten op voor een lage prijs en boeren zijn gedwongen de lage prijs te accepteren omdat ze anders niet kunnen overleven. Ze hebben een slechte onderhandelingspositie. We verkopen onze toekomstige oogst en daarmee onze toekomst, concludeert koffieboer Kamahanga Jackson. ,,Ergens strijkt iemand de winst op”, zegt de Oegandese koffieboer Bangirana Cyprian. Wie dat precies is, weet hij niet, maar hij vermoedt dat handelaren flink profiteren.
Boeren gaan geen koffie meer verbouwen als wij een lage prijs betalen
Het liefst zou Cypria de tussenhandel eruit snijden. En dat gebeurt her en der ook wel. ,,Voor een eerlijke prijs kunnen boeren ook investeren in betere bonen.” Veel Oegandese koffieboeren telen robusta-bonen, die bij veel Nederlandse koffiedrinkers terecht komt.
Consumenten die het belangrijk vinden dat koffieboeren een goede prijs krijgen voor hun bonen, kunnen koffie kopen die ‘direct trade’ op het etiket hebben staan. Iets duurder, maar dan weet je wel dat de boer een betere prijs krijgt. Op de lange duur stoppen kleine koffieboeren ermee als dat niet gebeurt, voorspelt Lennart Clerkx. Hij is een koffiehandelaar die aan directe handel doet.
Dat stoppen, dat gebeurt nu al, omdat de prijzen zo laag zijn. Dat kan de productie van koffie in gevaar brengen. ,,Boeren gaan geen koffie meer verbouwen als wij een lage prijs betalen.” Hij en zijn compagnon Maarten van Keulen stellen dat projecten van grote merken vooral voor het goede imago zijn. Een stichting opzetten om iets terug te geven aan de gemeenschap zou niet nodig hoeven zijn als je eerlijk handelt.
Van Keulen: ,,Dus als je een boer als gelijke behandelt, van ondernemer tot ondernemer. En samen kijkt: hoe kunnen we de komende 25 jaar met elkaar door? Dan is dat duurzaam.” Clerkx: ,,Dan weet je zeker dat er over twintig, dertig jaar nog steeds koffie is.”
De Prijsknaller is vanavond te zien op NPO3 om 20.25 uur.
Dit doet koffie voor je als je gaat sporten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMEnergie12
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Koken & Eten
Achter een goedkoop flesje wijn zit een wereld van concurrentie en pesticiden
Wijn kost in de supermarkt vaak maar een schijntje. Dat kan alleen door grootschalige productie en het gebruik van pesticiden en dat lijkt niet zonder risico, zo ontdekten de makers van het tv-programma De prijsknaller. -
PREMIUMKoken & Eten
Zin in een pasta vanavond? Met deze drie pastagerechten maak je jezelf en je tafelgenoten blij
Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn. Soms, héél soms heeft mevrouw Hamersma ‘geen zin om te koken’. Dat betekent dat ze een pastaatje in elkaar draait. -
PREMIUM
Kam, poten, hart, maag, niertjes, lever: alles van de kip is eetbaar
Een kip levert meer dan een steriele, blote kipfilet. Sterker, alle onderdelen zijn eetbaar, zegt chef-kok Nel Schellekens: ‘De kam is goddelijk in de salade. Van de klauwen werd vroeger kroepoek gemaakt.’
-
Koken & Eten
Mie blijkt stiekem gewoon Italiaanse pasta: ‘Mensen willen graag bedonderd worden’
In de uitzending van Keuringsdienst van Waarde was gisteren te zien dat de mienestjes die je in de supermarkt koopt niets te maken hebben met Chinese mie. Briljante uitzending, vinden veel kijkers: ‘Ze laten keer op keer zien hoe marketing de wereld van voedsel heeft overgenomen.’ -
-
-
Zwitserse berg mag niet meer worden afgebeeld op chocoladereep Toblerone
De herkenbare verpakking van een Toblerone-chocoladereep zal er binnenkort anders uitzien. De Zwitserse berg Matterhorn mag er namelijk niet meer op worden afgebeeld, melden Zwitserse media. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.