Kok Jasper werd positief verrast door gefrituurde vissengraat: 'Het lijkt een beetje op chips’
Koken & etenEr zijn steeds meer mensen op de wereld en daardoor is er steeds minder eten per persoon. Toch zijn er meer dan genoeg ingrediënten in overvloed die je niet snel zou eten: kwallen, vissengraat of hersenen. Het nieuwe kinderkookprogramma Wat Maak Je Menu? maakt het eten van ‘enge’ dingen wat toegankelijker.
Delen per e-mail
Jasper en Marius Gottlieb zijn eigenlijk acteurs. Ze speelden in de jeugddramaserie SpangaS en diverse films. Tegenwoordig hebben ze samen met tv-kok Hugo Kennis een eigen online kookprogramma, Worsten van Babel. Wat Maak Je Menu? is een kinderkookprogramma van de NTR. Zondag 6 december verschijnt de eerste aflevering over het koken, proeven en ervaren van bijzondere ingrediënten. Jasper vertelt over zijn ervaringen.
Voor het programma werken jullie samen met kinderen. Hoe was dat?
,,We werken met kinderen van rond de 10 jaar, een superleuke leeftijd. Ze zijn vrolijk en nieuwsgierig en tegelijkertijd al erg slim: ze beginnen te snappen hoe de wereld in elkaar zit. Ze hebben allemaal op hun eigen manier een relatie met koken en eten, ze waren dus ook niet bang om aparte ingrediënten te proeven.”
Eigenlijk is dat best intiem, het eten proeven dat iemand anders gemaakt heeft
Hebben jullie leuke reacties gekregen van de kinderen?
,,Ja, ontzettend. We laten zien wat we voorschotelen: krekels, hersenen, kwallen enzovoort. ,,Nee, dat ga ik echt niet eten!” was vaak de eerste reactie. Zodra ze met het eten aan de slag gingen vonden ze het al normaler. Uiteindelijk waren ze vaak razendenthousiast om het aan hun vrienden en familie voor te schotelen.”
Wat is het gekste dat jullie mee hebben gemaakt tijdens de opnames?
,,Sommige gasten sprongen op van schrik wanneer zij iets voorgeschoteld kregen, maar ik had meer weerstand vanuit de kinderen verwacht. Dit bleek uiteindelijk reuze mee te vallen. Aan de gewone man op straat hebben we gevraagd om de ingrediënten te proeven en een groot deel deed dat ook gewoon. Eigenlijk is dat best intiem, het eten proeven dat iemand anders - die je niet kent - gemaakt heeft.”
Wat is het lekkerste gerecht dat je gemaakt hebt?
,,Verbazingwekkend genoeg waren dat meelwormen. Op het eerste oog zijn het enge insecten maar zodra ze in zo’n bak liggen en lekker knapperig zijn, zijn ze vergelijkbaar met nootjes. Ook de gedroogde en gefrituurde vissengraten hebben me positief verrast, lijkt een beetje op chips. Het minst lekkere vond ik de kwallen, het smaakt nergens naar en is gewoon taai.”
In het programma experimenteren jullie met nieuwe ingrediënten. Ben je thuis ook zo avontuurlijk in de keuken?
,,In het dagelijks leven eet ik geen heel gekke dingen, dat trekt me niet zo. Ik eet niet veel vlees, dus dan vallen er al veel aparte ingrediënten af, maar als ik dat wel doe eet ik bijvoorbeeld kippenlever. Misschien is dat wat aparter.”
Marius en jij zijn van acteren naar het presenteren van kookprogramma’s gegaan. Hoe dan?
,,Na de middelbare school zijn we met SpangaS begonnen en daarna kregen we steeds meer de behoefte om zelf dingen te maken. Samen met Hugo Kennis presenteren we het online kookprogramma Worsten van Babel. Toen we Hugo leerden kennen speelde hij nog in musicals, onze passie voor koken en eten was de basis van onze vriendschap. Van huis uit hebben we de liefde voor lekker eten meegekregen en dat hebben Marius en ik verder voortgezet. Tegenwoordig is onze moeder zenuwachtig als ze voor ons gaat koken. Onzin natuurlijk, geen enkel sterrenrestaurant kan op tegen het eten van mama.”
Bekijk hier de video's van Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
Eigen magazine voor Miljuschka Witzenhausen: ‘Droom die uitkomt’
Miljuschka Witzenhausen gaat een magazine maken. In de eenmalige editie deelt Miljuschka geheimen over cheesecakes, vertelt ze hoe je kinderen goed leert eten en verklapt ze eenvoudige recepten om na een drukke dag snel en lekker een maaltijd te bereiden. -
Koken & eten Bye bye Trump, hello Coca-Cola: Antwerps café heft na 4 jaar boycot Amerikaanse producten op
The Washington Post, Newsweek, Daily Pakistan, CNN Indonesia en Het Laatste Nieuws. Het was wereldnieuws vier jaar geleden toen het Antwerpse café ’t Zeezicht alle Amerikaanse producten in de ban deed bij de aanstelling van president Trump. Nu Biden de eed heeft afgelegd zijn Coca-Cola, Lays en Tabasco weer welkom in de kroeg. -
Koken & eten De beste tips om de dikke ijslaag in je vriezer te verwijderen
Zit er een grote, dikke ijslaag tegen de wanden van je vriezer? Dan is het dringend tijd om hem te ontdooien! In de aanloop naar de feestdagen maak je zo meteen extra ruimte voor lekkers. Hieronder vind je een stappenplan én tips voor de beste vriezers van dit moment. -
Koken & eten Nederlandse privékok Bart imponeert in Britse MasterChef met ‘perfecte’ gerechten
Nederlander Bart van der Lee heeft gisteravond opnieuw veel indruk gemaakt bij het Britse MasterChef. Van der Lee, die als privékok werkt in Londen, maakte gerechten waar niets op aan te merken viel. En dat is uitzonderlijk in het programma. Hij is door naar de volgende ronde.
-
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
PREMIUM
halen en brengen Stampend het nieuwe jaar in: we troosten onszelf massaal met oer-Hollands eten
Stampend gaan we weer het nieuwe jaar in. Ook sterrenkoks maken zich er schuldig aan. Met liefde. Duizenden dampende hartverwarmende stamppotten belanden via de drive-thru op ons bord. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan?