Kok Jasper werd positief verrast door gefrituurde vissengraat: 'Het lijkt een beetje op chips’
Koken & etenEr zijn steeds meer mensen op de wereld en daardoor is er steeds minder eten per persoon. Toch zijn er meer dan genoeg ingrediënten in overvloed die je niet snel zou eten: kwallen, vissengraat of hersenen. Het nieuwe kinderkookprogramma Wat Maak Je Menu? maakt het eten van ‘enge’ dingen wat toegankelijker.
Delen per e-mail
Jasper en Marius Gottlieb zijn eigenlijk acteurs. Ze speelden in de jeugddramaserie SpangaS en diverse films. Tegenwoordig hebben ze samen met tv-kok Hugo Kennis een eigen online kookprogramma, Worsten van Babel. Wat Maak Je Menu? is een kinderkookprogramma van de NTR. Zondag 6 december verschijnt de eerste aflevering over het koken, proeven en ervaren van bijzondere ingrediënten. Jasper vertelt over zijn ervaringen.
Voor het programma werken jullie samen met kinderen. Hoe was dat?
,,We werken met kinderen van rond de 10 jaar, een superleuke leeftijd. Ze zijn vrolijk en nieuwsgierig en tegelijkertijd al erg slim: ze beginnen te snappen hoe de wereld in elkaar zit. Ze hebben allemaal op hun eigen manier een relatie met koken en eten, ze waren dus ook niet bang om aparte ingrediënten te proeven.”
Eigenlijk is dat best intiem, het eten proeven dat iemand anders gemaakt heeft
Hebben jullie leuke reacties gekregen van de kinderen?
,,Ja, ontzettend. We laten zien wat we voorschotelen: krekels, hersenen, kwallen enzovoort. ,,Nee, dat ga ik echt niet eten!” was vaak de eerste reactie. Zodra ze met het eten aan de slag gingen vonden ze het al normaler. Uiteindelijk waren ze vaak razendenthousiast om het aan hun vrienden en familie voor te schotelen.”
Wat is het gekste dat jullie mee hebben gemaakt tijdens de opnames?
,,Sommige gasten sprongen op van schrik wanneer zij iets voorgeschoteld kregen, maar ik had meer weerstand vanuit de kinderen verwacht. Dit bleek uiteindelijk reuze mee te vallen. Aan de gewone man op straat hebben we gevraagd om de ingrediënten te proeven en een groot deel deed dat ook gewoon. Eigenlijk is dat best intiem, het eten proeven dat iemand anders - die je niet kent - gemaakt heeft.”
Wat is het lekkerste gerecht dat je gemaakt hebt?
,,Verbazingwekkend genoeg waren dat meelwormen. Op het eerste oog zijn het enge insecten maar zodra ze in zo’n bak liggen en lekker knapperig zijn, zijn ze vergelijkbaar met nootjes. Ook de gedroogde en gefrituurde vissengraten hebben me positief verrast, lijkt een beetje op chips. Het minst lekkere vond ik de kwallen, het smaakt nergens naar en is gewoon taai.”
In het programma experimenteren jullie met nieuwe ingrediënten. Ben je thuis ook zo avontuurlijk in de keuken?
,,In het dagelijks leven eet ik geen heel gekke dingen, dat trekt me niet zo. Ik eet niet veel vlees, dus dan vallen er al veel aparte ingrediënten af, maar als ik dat wel doe eet ik bijvoorbeeld kippenlever. Misschien is dat wat aparter.”
Marius en jij zijn van acteren naar het presenteren van kookprogramma’s gegaan. Hoe dan?
,,Na de middelbare school zijn we met SpangaS begonnen en daarna kregen we steeds meer de behoefte om zelf dingen te maken. Samen met Hugo Kennis presenteren we het online kookprogramma Worsten van Babel. Toen we Hugo leerden kennen speelde hij nog in musicals, onze passie voor koken en eten was de basis van onze vriendschap. Van huis uit hebben we de liefde voor lekker eten meegekregen en dat hebben Marius en ik verder voortgezet. Tegenwoordig is onze moeder zenuwachtig als ze voor ons gaat koken. Onzin natuurlijk, geen enkel sterrenrestaurant kan op tegen het eten van mama.”
Bekijk hier de video's van Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Koken & eten Dit woord moet in de ban, want het maakt iets liefs en zachts van dierenleed
Het woord kraambox is de winnaar van de eerste eufemismeverkiezing van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Met 45 procent van de stemmen heeft dit woord gewonnen. ,,Kraambox klinkt als een positieve, fijne term waarbij je denkt aan de kraamtijd van een pasgeboren baby. Het woord klinkt veilig en zacht”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. ,,In werkelijkheid is het een stalen kooi met een harde vloer waarin het moedervarken gemiddeld vier weken vastzit.” -
De Haagse brouwketels van Kompaan worden flink opgestookt voor het goede doel
Bierliefhebbers steken samen met Kompaan de handen uit de mouwen voor het goede doel. De winst op barley wine (gerstewijn) met fruit van de Haagse brouwerij gaat volledig naar Stichting ALS. -
Koken & eten Nederlandse privékok Bart imponeert in Britse MasterChef met ‘perfecte’ gerechten
Nederlander Bart van der Lee heeft gisteravond opnieuw veel indruk gemaakt bij het Britse MasterChef. Van der Lee, die als privékok werkt in Londen, maakte gerechten waar niets op aan te merken viel. En dat is uitzonderlijk in het programma. Hij is door naar de volgende ronde. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt.
-
PREMIUM
Koken & eten Bitter vinden we brrrrr... maar het is o zo gezond
In het kader van goede voornemens: kies eens wat vaker voor bitter. Voedingsmiddelen met deze smaak, zoals witlof en broccoli, zijn goed voor je gezondheid. Niet lekker? Je kunt ze makkelijk leren eten. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
Koken & eten De beste tips om de dikke ijslaag in je vriezer te verwijderen
Zit er een grote, dikke ijslaag tegen de wanden van je vriezer? Dan is het dringend tijd om hem te ontdooien! In de aanloop naar de feestdagen maak je zo meteen extra ruimte voor lekkers. Hieronder vind je een stappenplan én tips voor de beste vriezers van dit moment.