Koken met Blik: met deze ingrediënten maak je een lekkere Franse maaltijd

VideoIn Koken met Blik maakt chefkok Danny Jansen makkelijke en smakelijke gerechten met in de hoofdrol dingen die houdbaar zijn, zoals eten uit blik, pot of diepvries. In aflevering 6 maakt Danny een heerlijke Franse bonenschotel met gekonfijte eend.

Franse bonenschotel met gekonfijte eend.
Volledig scherm
Franse bonenschotel met gekonfijte eend. © AD

Volgens Jansen heb je vaak meer in huis dan je zelf denkt. In de voorraadkast bijvoorbeeld, daar staan bij veel mensen meerdere potjes waar je al een tijdje niet naar om hebt gekeken. Je hoeft dus niet meteen naar de winkel, maar kijk eerst even wat je nog hebt liggen. ,,Improviseer, want dat ga ik ook doen’’, zegt de chef-kok.

In deze aflevering van Koken met Blik gaat Jansen op de Franse toer met een Franse bonenschotel met gekonfijte eend. Voor dit gerecht gebruikt hij heel veel ingrediënten uit blik. ,,De basis is confit de canard, oftewel gekonfijte eendenpoten.’’

Hiermee maakt de chef-kok een cassoulet, een traditioneel gerecht uit Frankrijk op basis van bonen, knoflook, ui en tijm. ,,En vaak zit er ook een worstje en worteltjes in’’, zegt Jansen. De houdbare ingrediënten heeft hij allemaal in huis. ,,Het is dan ook geen officiële cassoulet, maar een simpele uit de voorraadkast.’’

De chef-kok begint met de eendenbouten. ,,Die zijn gekonfijt, dus dat betekent dat ze op vet gegaard zijn’’, legt hij uit. Het vet van de eendenpoten gebruikt hij in plaats van olie als bakvet. Als de bouten aan het bakken zijn, begint Jansen met de bonenschotel. ,,Dan mag de tomatenpuree erin, knoflookpoeder en uienpoeder meng je gewoon lekker door.’’ Vervolgens voegt hij een bouillonblokje en een beetje water toe. En om het af te maken: gedroogde tijm.

De bonen laat Jansen uitlekken, en hier doet hij een laurierblad bij. ,,En er gaan wat worteltjes bij.’’ Als de bonen zijn uitgelekt mogen ze bij de tomatenpuree. Vervolgens is het een kwestie van mengen en warm laten worden. Jansen is tevreden over zijn Franse gerecht uit de voorraadkast. ,,Voilà, koken uit blik naar de Franse Midi-Pyreneeën.’’ 

Franse bonenschotel met gekonfijte eend
INGREDIËNTEN
1 blik Confit de Canard
2 blikken limabonen (800g)
1 el knoflookpoeder
2 el uienpoeder
1 tl gedroogde tijm
1 gedroogd laurierblad
1 blikje tomatenpuree
1 kippen bouillonblokje
1 zak diepvriesworteltjes

BEREIDING
1 Verhit het vet van de Confit de Canard in een pan. Fruit de specerijen op laag vuur.
2 Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee, voeg dan het water en het bouillonblokje, de worteltjes en het laurierblad toe.
3 Kook dit kort door en voeg de bonen en de gedroogde tijm toe.
4 Bak ondertussen de Confit de Canard op zijn eigen huid krokant. Serveer met de bonenschotel.

Meer inspiratie uit blik vind je hieronder:

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen