Koken met Blik: met deze (verrassende) ingrediënten maak je een snelle nasi

VideoIn Koken met Blik maakt chef-kok Danny Jansen makkelijke en smakelijke gerechten met in de hoofdrol dingen die houdbaar zijn, zoals eten uit blik, pot of diepvries. In aflevering 8 maakt Danny een snelle nasi met producten uit zijn voorraadkast.

Nu we met dit mooie weer allemaal zo veel mogelijk binnen moeten blijven, kunnen we ons maar beter nuttig maken en de keuken induiken. We hoeven namelijk niet elke dag naar de supermarkt om verse producten te kopen, vaak hebben we alles al een tijdje in huis staan om een lekker gerecht van klaar te maken. 

Snelle nasi met gebakken ei, sambal en zilveruitjes.
Volledig scherm
Snelle nasi met gebakken ei, sambal en zilveruitjes. © AD

Jansen kookt vandaag zijn koelkast en vriezer leeg. ,,Met iets wat ik heel goed kan, en dat is nasi bakken.’’ Met onder andere een blikje Smack, sambal en specerijen gaat hij aan de slag. En wat volgens de chef-kok het belangrijkste is voor een goede nasi: rijst pakken van gisteren.

Hij begint met het snijden en bakken van de Smack. ,,Een goede nasi moet goed gevuld zijn’’, vindt Jansen. ,,Er kunnen ook lekkere spekblokjes of hamblokjes in, als je die nog hebt liggen.’’ De olie gaat in de pan en hij bakt de Smack krokant. Ook gebruikt Jansen gedroogde specerijen. ,,Want dat is vandaag de opdracht: koken uit mijn voorraadkast.’’

Volgens de chef-kok hoef je nooit zuinig te zijn met je specerijen. ,,Dat geeft ook karakter aan je nasi.’’ Dan gaan we naar de rijst en de groente. Rijst van gisteren is volgens Jansen ideaal voor in de nasi. ,,Het mooie aan die rijst is, hij is al lekker droog.’’ Dan is het een kwestie van de bevroren groenten erbij doen. ,,Die kun je gewoon meebakken met de rijst, dan ontdooien ze vanzelf.’’

De nasi goreng wordt opgeleukt met een gebakken eitje, en dan begint Jansen met het opdienen van zijn gerecht. ,,Daar gaat natuurlijk lekker een beetje sambal bij.’’ Zilveruitjes kunnen volgens de chef-kok ook niet ontbreken, en hij maakt het af met wat zout en peper. ,,En daar is-ie dan: mijn hele snelle nasi.’’ 

Snelle nasi met diepvriesgroente
INGREDIËNTEN
Scheut zonnebloemolie
1 blikje Smack, in blokjes
1 el knoflookpoeder
1 el uienpoeder
1 el ketoembar
300 g gekookte rijst, het liefst van een dag ervoor (van de Chinees)
100 g wortelrijst
200 g Mexicaanse groenten
4 eieren
2 el zilveruitjes
2 el sambal badjak

BEREIDING
1 Verhit een scheut olie in wok en bak de Smack krokant, voeg dan specerijen toe en bak kort mee.
2 Voeg de rijst toe en bak goed aan, breng op smaak met zout en peper.
3 Voeg de diepvriesgroenten toe. Bak spiegeleieren. Serveer met de zilveruitjes en wat sambal.

Hieronder vind je nog meer inspiratie uit blik:

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen