Koken met Blik: Met dit simpele recept maak je een heerlijke broodpudding

VideoIn Koken met Blik maakt chef-kok Danny Jansen makkelijke en smakelijke gerechten met in de hoofdrol dingen die houdbaar zijn, zoals eten uit blik, pot of de diepvries. In de zevende aflevering maakt Danny een broodpudding met slechts enkele ingrediënten.

We moeten allemaal binnenblijven, en dat is volgens Jansen het uitgelezen moment om eens te kijken wat je eigenlijk nog allemaal in huis hebt. Kookliefhebbers kunnen namelijk van alles maken met wat er nog in de voorraadkast staat. ,,Want je hebt stiekem genoeg.’’

In deze aflevering van Koken met Blik gaat Jansen vooral koken uit heel veel pakken. ,,Het is een heel simpel recept.’’ Met vruchtensap, melk en afbakcroissantjes gaat de chef-kok broodpudding met sinaasappelsaus maken. ,,Verder heb ik nog vanillesuiker nodig.’’

Chefkok Danny Jansen.
Volledig scherm
Chefkok Danny Jansen. © AD

Voor het gerecht heb je een mengkom en een bakvorm nodig. De croissantjes gaan gescheurd in de mengkom. ,,Hoe grover je het houdt, hoe lekkerder het wordt.’’ Vervolgens gaat er sap bij, samen met de melk.

Terwijl het mengsel intrekt, smelt Jansen vast wat boter. ,,Dan gaan er een paar lepels suiker bij, gewoon even op gevoel.’’ Vervolgens een eitje, en de gesmolten boter. ,,Om het een beetje smeuïg te maken.’’ En dan is het een kwestie van roeren.

Broodpudding met vanille-ijs, sinaasappelsaus en poedersuiker.
Volledig scherm
Broodpudding met vanille-ijs, sinaasappelsaus en poedersuiker. © AD

Als de broodpudding in de oven zit, begint de kok aan de saus. ,,De saus is op basis van boter, poedersuiker, eidooier en drank.’’ Het kan volgens Jansen ook zonder alcohol. ,,Maar wij doen het nu met.’’ Het sausrecept is volgens Jansen heel makkelijk om te maken. ,,Het gaat een beetje op dezelfde manier als advocaat maken.’’

De broodpudding is klaar om te serveren: een bolletje vanille-ijs erbij, de saus erover en dan de poedersuiker eroverheen. ,,Daar is-ie dan, ook ideaal voor te bereiden voordat je hem in de oven stopt. Super lekker dessert, weer uit de voorraadkast.’’

Broodpudding met sinaasappelsaus
INGREDIËNTEN
8 voorverpakte croissantjes
50 g boter, gesmolten
250 ml houdbare melk
250 sap uit pak
100 g suiker
1 el vanillesuiker
1 ei

Sinaasappelsaus
INGREDIËNTEN
100 g boter
100 g poedersuiker
2 eidooiers
50 ml sinaasappellikeur
4 bollen vanille-ijs

BEREIDING
1. Verwarm de oven voor 170°C.
2. Breek de croissantjes in stukken.
3. Meng de gesmolten boter (50g), melk, vanillesuiker en het ei.
4. Meng de stukjes croissant met het melkmengsel en verdeel dit over een ingevette ovenschaal. Bak in circa 1 uur goudbruin in de oven.
5. Voor de sinaasappelsaus: smelt de boter (100g). Meng de eidooiers met de poedersuiker en de sinaasappellikeur. Voeg daarna de warme gesmolten boter al roerend toe.
6. Giet terug in de pan en gaar op laag vuur zonder te koken. Je weet dat de saus goed gegaard is door een spatel door de saus te halen en je vinger langs de spatel te trekken. Als de saus niet meer doorloopt is hij goed.
7. Serveer met een bol vanille-ijs en de saus.

Bekijk hieronder de vorige afleveringen voor meer inspiratie uit blik:

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen