Koken zonder fijnstof
Nee hè? Nou blijkt er ook al in de keuken te veel fijnstof en ultrafijnstof rond te dwarrelen. Tips voor milieuvriendelijker koken, met hooikist en snelkookpan.
Delen per e-mail
Britse onderzoekers kwamen onlangs in het nieuws met een schokkend verhaal: de concentratie van fijnstof die vrijkomt bij het koken blijkt hoger te zijn dan in de straten van Londen. Het bakken, braden en wokken zou in de keuken tot dertien keer meer luchtvervuiling leiden dan in de smerigste straten van de Britse hoofdstad.
TNO registreerde ruim twee jaar geleden al dezelfde resultaten bij een soortgelijk onderzoek. Proefpersonen droegen een paar dagen een rugzak met meetapparatuur om continu fijnstof te meten. Rond etenstijd ving dat systeem opeens heel hoge concentraties op.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Voor jou getest Luxe notenmix is vaak gruis met een boel krenten
De term elitehaver belooft een selectie van luxueuze sterrennoten. De werkelijkheid is veelal krenteriger, ontdekt ons panel. Letterlijk. -
PREMIUM
5 tips Met deze vijf tips van een sommelier weet je welke wijn bij het thuisdiner hoort
Het in eigen huis uit eten gaan wordt met de persoonlijke wijn-spijscombinaties van thuis-sommelier Ton Ververs (61) uit Waddinxveen een echte beleving. ,,Bij een perfect diner hoort een goede wijn.” -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
Voor jou getest Met dit apparaat zet je het lekkerste bakkie filterkoffie
Filterkoffie is terug van (nooit helemaal) weggeweest. Ook jongere koffieleuten grijpen graag terug op de machines uit oma’s tijd. Met reden, zo ontdekt ons panel.
-
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Wat Eten We Vandaag: Rijkgevulde lasagne met boerenkool en kip
De traditionele lasagne wordt vaak gemaakt met een tomatensaus en rundergehakt, maar wij gaan voor een winterse variatie. Deze lasagne wordt rijkelijk gevuld met boerenkool, roerbakgroenten en kipgehakt. De lasagne serveren wij met een frisse komkommersalade. -
PREMIUM
FIT Challenge: dag 7
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten.