Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Krachtvoer uit de printer: dieet op maat voor soldaat

Koken & EtenSoldaten kunnen in de toekomst op locatie hun eten uit een 3D-printer laten komen. Hun maaltijd kan op maat worden gemaakt zodat ze sneller herstellen. Voedsel uit de printer biedt in logistiek opzicht ook nog eens enorme voordelen.

Het apparaat waarmee het leger op dit moment voedselexperimenten uitvoert, staat nu nog in een laboratorium van TNO in Eindhoven. Maar als het aan Defensie ligt, gaat het in de toekomst naar elk missiegebied waar Nederlandse militairen ten strijde trekken. Binnenkort krijgt een klein aantal militairen de eerste op maat gemaakte snacks, zoals energierepen.

Als die proef een succes wordt, is het de bedoeling dat complete eenheden hun voorkeuren mogen indienen en lekkernijen krijgen uitgereikt met voedingsstoffen die zij nodig hebben. Het dieet op maat heeft voor Defensie het grote voordeel dat er geen kant- en klare pakketten meer worden meegestuurd, maar alleen grondstoffen voor de 3D-printer. Die nemen veel minder ruimte in.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.