Krieltjes zijn kleine aardappelen van een paar centimeter groot.
Volledig scherm
Krieltjes zijn kleine aardappelen van een paar centimeter groot. © 24Kitchen

Krieltjes? Dat zijn meestal gewoon gesneden aardappelen

Koken & etenVoorgeschilde krieltjes in de supermarkt? Dat zijn vaak helemaal geen kleine aardappelen, maar blokjes die zijn gesneden uit aardappelen. Volgens Foodwatch is dat niet verboden, maar zou het netter zijn als de fabrikant zou vermelden dat het gewoon gesneden blokjes zijn.

Krieltjes zijn kleine aardappelen van maar een paar centimeter groot. Mini-aardappelen dus. Maar die krieltjes in de supermarkt, zijn dat echt mini-versies? Nee, stelt Foodwatch, die op verzoek van deze site uitpluisde hoe het zit met krielaardappelen. De waarheid? Krieltjes zijn meestal geen krieltjes. 

Sjoerd van de Wouw vindt dat supermarkten dat moeten melden op hun verpakking. ,,Dat het mag omdat het niet verboden is, betekent nog niet gelijk dat je dit ook moet doen, zonder dit consumenten te vertellen. Veel consumenten hebben het idee dat krieltjes kleine aardappelen zijn en kleinere producten worden vaak als smaakvoller gezien."

Wasserbombe

Quote

Veel consumen­ten hebben het idee dat krieltjes kleine aardappe­len zijn en kleinere producten worden vaak als smaakvol­ler gezien

Sjoerd van de Wouw, Foodwatch

Als voorbeelden noemt Van de Wouw cherrytomaten versus de grote ‘wasserbombe’ of een kleine biologisch kipfilet versus een waterige plofkip. ,,Daarom past het niet om consumenten hierover op het verkeerde been te zetten. De oplossing is zo simpel. Waarom niet gewoon eerlijk verkopen hoe het is, door het duidelijk te vermelden of dit bijvoorbeeld aardappelbolletjes of –blokjes te noemen.”

Albert Heijn, Aldi, Plus, Jumbo, de aardappelbrancheverenging gaven tegenover Foodwatch toe dat ze klanten op het verkeerde been zetten. Albert Heijn stelt dat voor sommige koelverse aardappelproducten grotere aardappels worden bijgesneden om hier kleinere aardappeltjes van te maken. ,,We noemen deze producten ook krielaardappeltjes omdat dit de aanduiding is voor kleine aardappelen die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden.” De krielaardappelen bestaan wel volledig uit aardappel, vult de supermarktketen aan, nooit uit zetmeel of aardappelpoeder. 

Formaat

Jumbo stelt kleine aardappelen op hun formaat te selecteren. ,,Minikrieltjes worden gemaakt van grotere aardappelen die in de vorm en het formaat worden gesneden zoals de klant ze in onze winkels vindt.” Ook Aldi zegt te snijden. Zij meldden aan Foodwatch: ,,De minikrieltjes van Aldi zijn grotere aardappelen die in homogene blokjes worden gesneden en daarna afgerond.”

Plus gebruikt de productomschrijving ‘krieltjes’ voor kleine ronde aardappeltjes die voorgekookt worden verkocht. ,,Dit is een gebruikelijke naam in de markt voor dit product. De krieltjes worden gemaakt uit grotere aardappelen. In alle gevallen verwijst de productomschrijving naar de vorm van het betreffende product. PLUS gebruikt de naam krieltjes dan ook niet om te verwijzen naar aardappeltjes die als kleine aardappel uit de grond komen, maar we bedoelen hiermee de kleine ronde vorm van de aardappeltjes.”

Quote

De kleinste aardappe­len worden als kriel of krieltjes ingezet

Branchevereniging VAVI

De branchevereniging VAVI spreekt van ‘volksnaam-aanduiding’ voor kleinere aardappelproducten. Het is volgens de aardappelfabrikanten geen wettelijke benaming. ,,Na het rooien van aardappelen worden aardappelen gesorteerd op maat, de kleinste aardappelen die volgens de huidige stand van techniek gesorteerd kunnen worden, worden over het algemeen als kriel of krieltjes ingezet.” De gesneden blokjes noemt de branche ‘minikrieltjes’. ,,Die worden over het algemeen grotere aardappelen gebruikt die vervolgens in blokjes worden gesneden en daarna worden afgerond.”

Eerlijker

Je wordt er niet ziek van, relativeert Van de Wouw van Foodwatch, maar transparantie is beter. ,,We zijn dagelijks met eten en misleiding bezig maar dit was voor ons ook nieuw dus zijn dit gaan uitzoeken. De meeste supermarkten gaven het ‘omkatten’ van grote aardappels naar krieltjes eerlijk toe tegenover ons maar graag zouden we zien dat ze ook eerlijker hierover zijn richting hun klanten.” 

Albert Heijn en Aldi lieten aan Foodwatch weten open te staan voor een andere naam. ,,We vinden transparantie op onze verpakking belangrijk, daarom zullen we overwegen of we dit bijsnijden op de verpakking van de mini-krieltjes gaan vermelden als klanten hier waarde aan hechten", aldus de AH-woordvoerder. ,,Mocht het zo zijn dat het duidelijker is voor onze klanten als wij daarvoor een andere naam gebruiken, dan staan wij daar zeker voor open”, zijn de woorden die Aldi gebruikt.

Krieltjes gekocht? Eet ze eens met zeewolf en erwtjes: