Volledig scherm

Kritiek op Gwyneth Paltrows Goop vanwege 'slankste versie van jezelf'

Streef de slankste versie van jezelf na. Elk lichaam heeft zijn eigen ideale gewicht en doet er alles aan om op dat gewicht uit te komen. Dat stelt Traci Mann, hoogleraar aan de universiteit van Minnesota, in een artikel op de website Goop van Gwyneth Paltrow. Het verhaal van Mann roept boze reacties op social media bij mensen die vinden dat slank zijn te veel wordt verheerlijkt.

Paltrow heeft vaker voor opschudding gezorgd met haar website. Eerder gaf ze het advies om eieren van jade vaginaal in te brengen en om met kerst naar een seksclub te gaan. De Amerikaanse Consumentenorganisatie Truth in Advertising (TINA) viel over haar heen omdat ze veel producten op haar site verkoopt waarvan de wetenschappelijke werking niet bewezen is.

Dit keer publiceert Goop een verhaal van Mann, die stelt dat de meeste diëten slechts een tijdelijk effect hebben en dat de kilo’s vaak terugkeren. Mann, auteur vanSecrets from the eating lab, beschrijft wat het lichaam doet als je een extreem dieet volgt. Het is verstandig de weegschaal de deur uit te doen, vindt Mann, en op zoek te gaan naar het gewicht dat het slankst en leefbaar is, het leanest liveable weight. Wat dat gewicht is, is voor iedereen anders. Volgens Mann heeft iedereen een bandbreedte in gewicht waarbinnen je het best functioneert. 

Lage range

Onder de laagste waarde veert je lichaam bijna automatisch terug naar de comfortabeler bandbreedte. ,,Echter, als je binnen die range blijft, aan de laagste kant daarvan, zou je in staat moeten zijn dat gewicht te behouden.’’

Er is geen wetenschappelijke rekensom, maar volgens Mann kom je vaak in het midden van jouw bandbreedte terecht. ,,Dat is waarschijnlijk je gewicht bij verstandig eten, zonder te diëten, je vol te stoppen of elke dag urenlang in de sportschool door te brengen. Dat gewicht is voor de meeste mensen hoger dan hun droomgewicht. Ik dring erop aan dat mensen mikken op hun slankste leefbare gewicht, niet daaronder. Omarm dat gewicht, het is wat je lichaam wil, het is gemakkelijk te onderhouden en je kunt in die toestand gezond zijn.’’

Slank zonder sterven

Op Twitter vatte iemand Manns verhaal samen met ‘how to be as skinny as possible without dying’ oftewel zo slank mogelijk worden zonder te sterven. ‘Alsof de lijn overschrijden tussen uithongeren en niet uithongeren compleet normaal is en oké. Stop alsjeblieft!’

Eerder haalde de Amerikaanse actrice Paltrow de woede op de hals van voedingsexperts toen ze haar zelfverzonnen dieet deelde op haar site. Op 300 calorieën per dag kon ze best functioneren en ook nog voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. 

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.