Volledig scherm
© Kromkommer

'Krom' speelgoed laat kinderen wennen aan groente die er anders uitziet

Als kinderen op jonge leeftijd wennen aan tomaten met een afwijkende vorm en kromme komkommers, dan staan ze later minder afwijzend tegenover groente en fruit die er anders uitzien. Daarom wil Kromkommer speelgoed op de markt brengen dat er anders uitziet.

De initiatiefnemer is Chantal Engelen, die zich met Kromkommer al sinds 2012 inzet voor de acceptatie van afwijkende groente en fruit. ,,Ik zag mijn neefje en nichtje spelen met hun keukentje en realiseerde me dat kinderen al heel jong met rechte groente in aanraking komen. Ik legde het idee om kromme exemplaren te maken voor aan Plantoys en dat bedrijf vond het een cool idee.''

Het is zonde dat afwijkende groente en fruit vaak worden weggegooid omdat ze niet mooi genoeg zijn om in de winkel te leggen. Het gaat om ongeveer 10 procent van het totaal en dat zorgt voor een grote verspilling. 

De speeltjes hebben namen: Meneer Tweebeenpeen, Krommie de Kromkommer, Thea Tomatenhart, Karel Appel en Pieter Peer. Met de set kunnen kinderen al spelenderwijs kennismaken met kromme groente en fruit, aldus Engelen. ,,Je kunt speeltjes doorsnijden, ze zitten met klittenband aan elkaar.''

Aan de hand van het levensverhaal van Meneer Tweebeenpeen dat kinderen in de doos vinden, kunnen hun ouders uitleggen waarom kromme groente en fruit net zo leuk en lekker zijn. ,,Er zit een educatief element aan'', zegt Engelen. 

Zaagsel

Aan alle duurzame aspecten is gedacht. Zo maakt Plantoys speelgoed van het hout van Thaise rubberbomen die geen rubber meer produceren. Van het zaagsel van dit hout wordt het nieuwe speelgoed gemaakt. En de crowdfundingsactie bij CrowdAboutNow begint morgen, omdat het dan Dag van de Duurzaamheid is. Wie het initiatief wil steunen, kan een speelset van 20 euro kopen. Ook is het mogelijk om een set te doneren aan de stichting Kinderen van de Voedselbank. ,,Het minimumbedrag dat we nodig hebben, is 17.500 euro, dat zijn 750 setjes. Het maximumbedrag is 40.000 euro. Als mensen een kleiner bedrag willen doneren, dan kopen we van die bedragen extra setjes voor de Kinderen van de Voedselbank.'' 

Als op 7 november het minimumbedrag binnen is, kan de bestelling uit Thailand eind november in Nederland worden geleverd. 

Volledig scherm
© Kromkommer

Kromkommer vecht tegen verspilling door samen te werken met telers, winkels, restaurants en fans. In 2014 lanceerde Kromkommer een lijn krommegroentesoepen met behulp van crowdfunding.