Kurkuma komt nu ook uit Nederland: tuinders zetten vaker in op exotische specerijen
Sinds twee jaar wordt in een hoek van een groot kassencomplex in een tuinbouwgebied in de Betuwe gepoogd kurkuma en zwarte peper te kweken. Exotische specerijen, made in Bemmel. ‘Gele en rode paprika’s waren in de jaren vijftig ook nieuw.’
Met een technisch hoogwaardige kas blijkt de teelt van kurkuma eigenlijk helemaal niet zo lastig
Rijen dik staan ze mooi te wezen: de kurkumaplanten. Een mooi resultaat, misschien zelfs wel boven verwachting. ,,Met een technisch hoogwaardige kas blijkt de teelt van kurkuma eigenlijk helemaal niet zo lastig’’, zegt Erik Janssen, docent-onderzoeker van de HAS (Hogere Agrarische School) in Den Bosch. En dat voor een product dat in Europa nergens op grote schaal wordt gekweekt.
Samen optrekken
Vijf jaar geleden besloten het onderwijs, enkele Lingewaardse telers, bedrijven in de voedingssector en de gemeente Lingewaard samen op te trekken: een poging doen om specerijen die hier normaal nooit zouden groeien toch in de kassen gaan kweken?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Dit zijn de lekkerste hapjes van Noord-Holland: uitjes, ossenworst en een perfect knolletje
Nu we onze smaakpapillen deze zomer niet in warme oorden kunnen verwennen, moeten we het doen met Nederlandse lekkernijen. Ga mee op culinaire reis door Nederland. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Koken & Eten
Liefhebber Eke proefde duizenden snacks en selecteerde de zes gekste combinaties
Hou jij van gekke combinaties als je iets lekkers smikkelt? Brood met chips of mandarijnen met mosterd? Eke Bosman test al jaren snacks in ons land en koos voor deze site snacks die bizar klinken maar vaak verrassend lekker zijn. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.
-
Koken & Eten
Zelf koekjes bakken is zo moeilijk niet: begin eens met deze zandkoekjes of spritsen
Kijk jij ook graag Heel Holland bakt, net als 2,8 miljoen andere Nederlanders, maar kun je nog geen cake bakken? Probeer dan eens iets simpels. Zin om een keer zelf koekjes te bakken? Twee experts geven tips over hoe je koekjesdeeg moet maken en zelf de lekkerste koekjes bakt. -
-
-
Koken & eten
Tip van chef-kok Joris Bijdendijk: zo snijd je ui in kleine, gelijke stukjes
Joris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basisvragen uit de keuken. Dit keer: een ui snipperen. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegetarisch eet je voordeliger en hier zie je hoeveel dat scheelt
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en beter voor het milieu. Maar is het ook goedkoper? Inmiddels wel, blijkt uit een kleine prijsvergelijking. En bij de fastfoodketens ben je in elk geval niet duurder uit.