Kwaliteit nieuwe haring is prima, maar de vangst valt nog tegen
Koken & etenVissers moeten dit voorjaar ver de zee op om goede haring te vinden. De kwaliteit van de vis is weliswaar goed, maar de hoeveelheden vallen nog bar tegen. Dat zeggen de Nederlandse bedrijven die op haring vissen in de Noorse en Deense wateren.
Het droogde op. De boten waren op zee, maar konden niets vinden
Lichte zorg was er wel, erkent Martin Haasnoot van het gelijknamige visbedrijf uit Katwijk. Haasnoot bivakkeert deze tijd van het jaar altijd in het topje van Denemarken, waar in Skagen de schepen uitvaren en waar ‘zijn’ haring na verwerking als Hollandse Nieuwe uit de fabriek komt. ,,De eerste geschikte haringen kregen we vorig weekend pas binnen. Het was gelukkig wel van goede kwaliteit.”
Die vangst stemde optimistisch, maar de vreugde was van korte duur. ,,Het droogde op. De boten waren op zee, maar konden niets vinden. Nou loop ik al een tijdje mee, maar tot gisteren liep ik wel met een knoopje in mijn maag.”
Er liggen tenslotte afspraken met supermarkten en de vishandel, legt Haasnoot uit. Hun folders met de haringacties daarin zijn al gedrukt, dus dan is het wel fijn als de haring er ook is. ,,Er zit wel wat druk op”, zegt hij. Het bevrijdende bericht dat er weer vis was gevonden zorgde daarom voor opluchting. ,,Ze moesten ver stomen, wel 30 uur, terwijl dat normaal 15 tot 20 uur is.”
Bij de concurrent is het niet veel beter. ,,Het is schrapen om de juiste vis te vinden”, laat Guido van der Maaden van Seafood Parlevliet vanuit het Noorse Kalvåg weten. ,,Het komt mondjesmaat binnen.”
De aanvoer is zelfs zo mager dat het een uitdaging wordt om voldoende haring te leveren. ,,Voorraad bouwen we nu niet op”, zegt Van der Maaden. ,,De vrachtwagens voeren het meteen af. Ik denk erover om een extra chauffeur in te huren zodat we vis sneller kunnen vervoeren.” Dat het ‘sprokkelen’ is, zorgt ervoor dat het elke dag spannend is. ,,Het lijkt wel het Sinterklaasjournaal, dan is het ook de vraag of het allemaal wel goed zal gaan”, lacht hij.
Lees door onder de foto.
Van schaarste wil Agnes Leewis, directeur van het Nederlands Visbureau, niet spreken. ,,Maar de mannen moeten wel aan de bak”, zegt ze. Het komende pinksterweekend maakt de levering daarnaast lastiger, legt ze uit. ,,Er is een dag minder om de haring bij de detailhandel te leveren.”
Het is de afgelopen jaren maar één keer echt misgelopen: in 2015 begon het nieuwe haringseizoen niet zoals gepland op 10 juni, maar kon het startschot pas op 18 juni worden gegeven. ,,Dat had niet te maken met de aanvoer, maar met de kwaliteit”, memoreert Van der Maaden. ,,De natuur liep toen te ver achter.”
Van te magere harinkjes is nu zeker geen sprake. Haasnoot heeft het over vetpercentages tussen de 18 en 22 procent, Van der Maaden over 19 procent. ,,En ik heb al [haring uit] boten gezien waarvan het percentage door de 20 procent heen ging.”
Minister Bruno Bruins roept op mee te doen aan de veiling van de haring. Lees verder onder de video.
Toch komt het meestal wel weer goed, net als met de stoomboot van de goedheiligman. Traditioneel begint het haringseizoen halverwege juni. Op woensdag 12 juni ligt Neerlands trots weer in de kramen en de winkels.
De dag ervoor gaat, net zo traditioneel, het eerste vaatje voor een goed doel onder de hamer. ,,De opbrengst gaat dit jaar naar de Stichting Mag Ik Dan Bij Jou, waarvan cabaretier en liedschrijver Claudia de Breij de beschermvrouwe is”, aldus Leewis. ,,Die stichting staat ouders van kinderen met kanker financieel bij.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Spaanse gerechten: haal het vakantiegevoel in huis met kip, tortilla en patatas bravas
Op vakantie gaan in Spanje is heerlijk, maar je kunt de smaken natuurlijk ook gewoon in huis halen met Spaanse gerechten. Eatertainment koos vijf fijne gerechten uit. -
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren. -
PREMIUM
Acute kiespijn ’s nachts? Dan kan je zomaar een flinke rit staan te wachten
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon eruit gevallen? Door personeelsproblemen bij spoedartsen moet je voor hulp buiten de reguliere openingstijden van de tandarts regelmatig steeds verder rijden. Het overkwam René Heus uit Apeldoorn. ,,Naar Deventer? Kan dat niet gewoon in Apeldoorn?” -
PREMIUM
Van oude aardappelen kun je topkwaliteit friet maken: ‘De fabriek geeft er zelfs de voorkeur aan’
Bij frietaardappelen gaat het tegenwoordig bijna als met suikerbieten. De fabriek wil ze op een vooraf bepaald tijdstip hebben. En dat kan zomaar een jaar na de oogst zijn. -
Koken & eten
‘Meer mensen moeten af en toe hun burger inruilen voor bonen’
Een landelijke campagne, die morgen begint, vraagt aandacht voor plantaardig eten. Met de slogan ‘Zo kan het ook’, roept Green Protein Alliance op om dierlijke producten te laten staan. Doe eens een champignon in plaats van een ei. Isabel Boerdam van Green Food Lab is de bedenker van de campagne.
-
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
Koken & eten
Is je watermeloen rijp? Experts leggen uit waaraan zij het zien
In de zomer ligt de watermeloen in grote aantallen in de schappen. Een paar stukken watermeloen zorgen op warme dagen voor een gezonde portie zoete verfrissing, mits je een goede, rijpe watermeloen te pakken hebt. Maar hoe herken je of een watermeloen rijp is? -
Elke AH heeft straks zijn eigen ‘Temptation Island’
Klanten van AH kunnen in hun winkel een grotere versafdeling verwachten, vol verleidingen. In rap tempo - gemiddeld drie vestigingen per week - verbouwt de supermarktketen de winkels in heel Nederland.