Last minute recept voor kerst? Deze hartige kerstkrans is snel klaar
Rudolph van Veen is deze periode voor kerst elke dag op tv om lekkere recepten te delen in de kerstsfeer. Zijn recepten zullen makkelijk en snel te maken zijn, belooft hij. Vandaag het recept van een hartige kerstkrans met zoete appeltjes.
Om de puntjes op de i te zetten tijdens kerst, is dit recept geweldig. ,,Een last minute christmas", noemt Rudolph het.
De kurkuma die de kok bij de appeltjes gooit zorgt ervoor dat je gepocheerde appeltjes krijgt. Voor de smaak doet het vrij weinig, maar ze krijgen wel een mooie goudgele kleur.
Ingrediënten
Bladerdeegkransjes
- 20 g amandelen zonder vlies
- 1 ei
- 8 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
Zoete appelpartjes
- 50 g suiker
- 1 appel, golden delicious
- 1 citroen
- mespunt kurkuma
- 1 el maïzena
Vulling
- 240 g roompaté (240 g mascarpone vega-variant)
- 50 ml slagroom
Opmaak
- 4 el cranberrycompote
- poedersuiker
- 8 takjes kervel
Extra nodig: 2 ronde kartelstekers van 10 en 6 cm doorsnede, foodprocessor of staafmixer met hakmolentje, spuitzak met kartel spuitmondje
Bereiding
Stap 1: Bladerdeegkransjes
Verwarm de oven voor op 180 °C. Hak de amandelen. Kluts het ei.
Steek met de steker van 10 cm acht rondjes uit het bladerdeeg. Steek uit deze rondjes weer een rondje met de steker van 6 cm zodat je uiteindelijk 8 deegringen hebt. Leg 2 ringen op elkaar en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk het bladerdeeg met geklust ei en bestrooi met stukjes amandel. Bak het bladerdeeg in circa 20-25 minuten mooi bros en laat ze afkoelen.
Tip van Rudolph: De dichte rondjes bladerdeeg die je over hebt, kun je met de kransjes meebakken. Bestrijk deze met eistrijksel en bestrooi met pitten, nootjes of kruiden. Een heerlijke snack voor bij de borrel of een kop soep.
Stap 2: Zoete appelpartjes
Schil de appel, snijd in 4 partjes, verwijder het klokhuis en snijd elk partje in 3 stukjes. Voeg de appelpartjes toe aan een pan en voeg net zoveel water toe totdat de appel net onderstaat. Voeg de suiker, sap van de citroen en kurkuma toe en breng het geheel aan de kook. Laat de appeltjes circa 5 minuten op laag vuur zachtjes koken.
Roer de maïzena met een klein beetje koud water tot een papje en voeg al roerend toe aan de appelpartjes. Het vocht zal nu lichtjes binden waardoor de appelpartjes mooi gaan glanzen. Laat in het vocht afkoelen.
Stap 3: Vulling
Verdeel de roompaté in stukjes en pureer met de slagroom in een foodprocessor helemaal glad. Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje met de paté.
Wil je liever een vegetarische vulling? Vervang dan de paté door mascarpone.
Stap 4: Opmaak
Snijd de bladerdeegkransjes in de breedte doormidden.
Spuit de paté in een mooi motiefje op de onderkanten van het bladerdeeg. Zet de bovenkanten erbovenop en bestuif de kransjes heel lichtjes met poedersuiker voor een maximaal kersteffect.
Leg de gevulde kransjes midden op het bord en verdeel de glanzende appelpartjes en cranberrycompote erbij. Garneer met een takje kervel.
24Kitchen Feestdagen met Rudolph is elke werkdag om 18.30 uur te zien op 24Kitchen.
Hieronder vind je meer recepten van Rudolph van Veen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Getest: dit is de beste afzuigkap met luchtafvoer
Wat is de beste wandschouw afzuigkap met luchtafvoer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Steeds meer jongeren kloppen bij Mariska aan voor gratis maaltijd
Alphen aan den Rijn -
Koken & Eten
Een lekker bijgerecht voor de gourmet: Probeer deze paddenstoelenmelange
Rudolph van Veen is deze periode voor kerst elke dag op tv om lekkere recepten te delen in de kerstsfeer. Zijn recepten zullen makkelijk en snel te maken zijn, belooft hij. Vandaag het recept van paddenstoelenmelange met balsamico-sojasaus. -
PREMIUMKoken & Eten44
Schaarste aan groenten in winkels: ‘We verkopen maximaal twee paprika's per klant’
Het is koud in Spanje. En dat merken we in Nederland. De aanvoer van groenten uit Zuid-Europa loopt spaak en dwingt groentewinkels tot maatregelen. ,,We verkopen maximaal twee paprika's, komkommers, broccoli's en kroppen ijsbergsla per klant.”
-
Met dit heerlijke aperitief maak je indruk op je gasten
Rudolph van Veen is deze periode voor kerst elke dag op tv om lekkere recepten te delen in de kerstsfeer. Zijn recepten zullen makkelijk en snel te maken zijn, belooft hij. Vandaag het recept van champagne en bitter. -
-
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.