Last van je darmen? Dit dieet zou je klachten kunnen verminderen
Voor mensen die lijden aan chronische darmziektes is het vaak zoeken naar wat je nu beter wel of juist niet eet. Toch blijkt uit een nieuwe studie dat je darmgezondheid niet alleen afhangt van wat je eet, maar ook van wanneer je eet.
Onderzoekers van de University of Southern California ontdekten dat een Fasting Mimicking Diet (FMD), ofwel het nabootsen van een vastendieet, niet alleen ontstekingen vermindert maar dat het inflammatoire darmziekten zelfs helemaal kan genezen, althans bij muizen. Het FMD-dieet werd ontwikkeld door de Italiaanse professor Valter Longo die in de Verenigde Staten al jaren onderzoek doet naar hoe vasten kan helpen bij het afvallen en als middel tegen verschillende ziektes.
Wat houdt het dieet in? Je moet bij dit eetplan, in tegenstelling tot een echt vastendieet, nooit echt zonder voedsel stellen. De eerste dag eet je de helft van wat je normaal gezien verorbert en de drie dagen erna 10 procent van je normale eetpatroon, zodat je een ‘vasten’-periode van vier dagen inlast. Daardoor krijgen de spijsvertering en darmen meteen een opkikkertje. Door het vasten na te bootsen, maar het lichaam toch te voorzien van voedingsstoffen, konden de lichamen van de muizen immers nog altijd gezonde cellen en weefsels heropbouwen.
Voordelen
En hoewel het onderzoek alleen bij muizen getest werd, is het niet de eerste keer dat de voordelen van een vastendieet waarbij je ofwel alleen tussen bepaalde tijdstippen eet of enkele dagen per week helemaal niets eet, worden aangetoond. Zo blijkt uit eerder onderzoek dat het je cognitieve functie verbetert, je bloedsuikerspiegel stabiel houdt, je energie beter op peil houdt en het ook goed is voor mensen met darmproblemen. Ondanks dat het FMD-dieet dus verschilt van een typisch vastendieet zoals het 16:8-plan waarbij je alleen maar binnen een periode van 8 uur eet en 16 uur vast, bieden ze allebei een aantal gelijkende gezondheidsvoordelen.
Kan een virtuele coach helpen bij afvallen?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
PREMIUMKoken & Eten
Dit is waarom de prijzen van patat en chips omhoog zullen gaan
De prijs van patat en chips gaat omhoog. Aanhoudende droogte bedreigt de oogst van onder meer aardappelen en uien. Een kleinere oogst leidt tot minder inkomsten voor akkerbouwers en uiteindelijk hogere prijzen in de winkel, melden de akkerbouwers. ,,Je ziet nu al dat de markt reageert op de verwachte prijzen.’’ -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Koken & eten
Is je watermeloen rijp? Experts leggen uit waaraan zij het zien
In de zomer ligt de watermeloen in grote aantallen in de schappen. Een paar stukken watermeloen zorgen op warme dagen voor een gezonde portie zoete verfrissing, mits je een goede, rijpe watermeloen te pakken hebt. Maar hoe herken je of een watermeloen rijp is?
-
PREMIUMKoken & Eten
Radioman én cocktailliefhebber Jurgen van den Berg deelt toptips: ‘Cocktail is schilderijtje van vloeistoffen’
Hij is absoluut géén pro in het maken van cocktails, benadrukt hij, maar slechts een ‘hobbyshaker’. Eentje die ijsblokjes gewoon met z’n hand pakt in plaats van met een ijsblokjestang, maar wél eigenaar is van een ‘jigger’ (een maatbekertje) en een cocktailbijbel. Drie cocktailrecepten voor de zomer van radiopresentator Jurgen van den Berg uit Utrecht. -
update
Maaltijdbezorger Deliveroo wil eind dit jaar weg uit Nederland
De Britse maaltijd- en boodschappenbezorger Deliveroo vertrekt waarschijnlijk eind dit jaar uit Nederland. Het platform zegt dat het vindt dat het zelf niet groot genoeg is in het land om voldoende winst te maken. -
Koken & eten
Loempidel ligt straks tussen de kroketten en de frikandellen
Bij de cafetaria's ligt vanaf volgende week een nieuwe snack: de loempidel. Het is een kruising tussen een loempia en een frikandel. Onder het loempiavelletje zit naast de frikandel een zoet sausje.