Last van winderigheid? Door dit voedsel ga je meer scheten laten
Wetenschappelijk BewezenIn de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Clara Belzer uit van welk voedsel je scheten gaat laten.
Delen per e-mail
Iedereen laat scheten, maar ze zijn allemaal uniek. Zelfs wanneer twee mensen hetzelfde eten, ruikt de scheet van de één anders dan van de ander. Maar ligt het eigenlijk alleen aan wat je gegeten hebt? Of spelen er andere factoren mee? Die vragen neemt hoogleraar Clara Belzer onder de loep.
Fabriekjes
Gasproductie of scheten worden gemaakt in de dikke darm. Hier leven micro-organismen: schimmels, bacteriën, virussen en archaea. Samen noem je dit het darmmicrobioom. ,,Deze biljoenen micro-organismen kun je ook wel zien als fabriekjes”, legt Clara Belzer uit. ,,Het voedsel dat je eet, gebruiken zij. Wat nuttig is, verwerken ze als voedingsstoffen voor zichzelf om van te groeien. De restproducten scheiden ze uit, en deze gebruiken wij als bron van energie en vitaminen.”
Ook onze gassen worden in deze fabriekjes gemaakt en uitgestoten. Een darm dus met biljoenen fabriekjes die allemaal minischeetjes laten. Samen vormen die minischeetjes één grote scheet, aldus Belzer.
Bacteriën
Ieder individu heeft dus biljoenen micro-organismen in zijn darmen leven. ,,Het meeste weten we van de bacteriën, daar zijn wel duizend verschillende varianten van met ieder zijn eigen taak. De een richt zich op bijvoorbeeld appelschilletjes en de ander bijt zich vast in de vezels van aardappels”, zegt Belzer.
De brandstof van die bacteriën zijn met name vezels en eiwitten. ,,Je hebt vast gehoord dat vezels gezond voor je zijn. Je eigen lichaam doet niet zoveel met vezels, er zit energie in opgeslagen die alleen vrijkomt als bacteriën deze afbreken.”
Als je genoeg goede bacteriën bij je draagt, komen er uit jouw voedsel extra goede voedingsstoffen vrij. Het betekent dus ook dat wanneer je niet genoeg goede bacteriën hebt, er minder voedingsstoffen vrijgemaakt zullen worden uit het voedsel dat je eet. Zonder bacteriën zou er zo weinig vrijgemaakt worden dat je wel vijf keer zoveel zou moeten eten.
Unieke aroma's
Al die verschillende varianten bacteriën zorgen ervoor dat jouw microbioom uniek is. ,,Zo uniek als een vingerafdruk, zo creëer je dus ook een eigen aroma”, aldus Belzer. Je scheetaroma is afhankelijk van jouw microbioomsamenstelling en van wat je eet. Als je weinig zou eten, zou je ook weinig tot geen scheten laten.”
Die bacteriefabriekjes zorgen ervoor dat je je eten omzet in chemische verbindingen. Sommigen hiervan ruiken sterk, zoals zwavelhoudende verbindingen en vetzuren. Er zijn voedingsproducten die extra bijdragen aan de stank. Denk hierbij aan eiwitrijke producten als vlees, eieren, peulvruchten en koolsoorten.
Geboorte en voeding
De microbioom samenstelling ontstaat door drie factoren en begint bij de geboorte. ,,Bij een natuurlijke geboorte ontvangt de baby de bacteriën van de moeder. Bij een keizersnede wordt het op een andere manier ontvangen”, legt Belzer uit. ,,Ook is de voeding na de geboorte belangrijk: borstvoeding, flesvoeding of een combinatie daarvan is bepalend voor de samenstelling van de microbiomen. Deze twee factoren zijn de basis.”
Daarna is het belangrijk dat je gevarieerd eet. Dit zorgt er namelijk voor dat alle bacteriën hun taken uit kunnen voeren. Wanneer alle fabriekjes actief zijn, worden ook alle voedingsstoffen benut. De conditie van je darmen en de samenstelling van je scheten hangt af van je hele eetgewoonte.
Winden laten doet dus iedereen, maar van welk eten je nu precies scheten laat is afhankelijk van je microbioom samenstelling. Belzer adviseert om gezond en gevarieerd te eten. ,,Met producten als groenten, fruit en producten met veel vezels houd je je bacteriën lekker actief en je darmen gezond. Eet en scheet smakelijk.”
Meer video's zien van (W)etenschappelijk Bewezen? Bekijk ze hier:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Met deze betaalbare koffie gaat Blokker de concurrentie aan met andere cupjes: 'Dan maar minder marge’
Het begon vorig jaar met een eigen koffiecupmachine. Nu gaat huishoudketen Blokker een stap verder. Vandaag lanceert de winkelketen vier smaken koffie onder de eigen naam. Het is voor het eerst dat Blokker eigen voeding gaat verkopen. Blokker-ceo Jeanine Holscher noemt het een volstrekt logische stap. -
Koken & eten
Ruim 3,5 miljoen kijkers missen André van Duin in ‘rare’ aflevering van Heel Holland Bakt
En toen waren er nog vijf. Nou ja, eigenlijk dan. In de zesde uitzending gisteravond van Heel Holland Bakt - waar 3,5 miljoen mensen naar keken - zouden Elizabeth, Ellen, Eric, Sabine en Thijs tegen elkaar en tegen de klok strijden. Maar Eric viel uit, dus dat werden er vier. -
PREMIUM
Daniël (6) heeft een eetstoornis en lust maar zes dingen
Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand. Daniël is een spontaan jochie van 6 jaar dat trots zijn zelfgebouwde legohelikopter laat zien aan ‘de meneer van de krant’ en de complimenten over het bouwwerkje blij in ontvangst neemt. Toch maakt zijn moeder zich zorgen. -
Koken & eten
Het regenboogdieet: hoe meer kleur op je bord, hoe beter?
We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: het regenboogdieet. -
PREMIUM
Meiden die rijden staan opeens in de belangstelling: ‘Dit is meer dan een mannenwereld’
Het zijn de koninginnen van de weg, echte kilometervreters. Steeds meer vrouwen sturen met enorme vrachtwagencombinaties over de weg. Wekelijks zijn hun avonturen te zien in het populaire televisie-programma ‘Meiden die Rijden’. Vier vrachtwagenchauffeurs over hun keuze voor het vak, flauwe grappen en het ‘truckersbestaan’.
-
Met een sterrenmaaltijd door de stad wandelen? Dat kan sinds kort in Rotterdam
Wandelingen langs restaurants voor een afhaalhapje blijken populair in coronatijd en deze ‘veilige hobby’ krijgt nu een chique variant. In Rotterdam kunnen wandelaars sinds vorig weekend langs sterrenzaken hobbelen voor een coquille of ravioli van linzen. De tochten blijken populair. ,,Voor komend weekend zijn veel tijdsloten al volgeboekt.” -
Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling. -
Wat Eten We Vandaag: Limoen-kokosrepen
Deze repen zien er heerlijk uit en kun je zelf maken. Je moet wel even geduld hebben, want tussendoor moet de vulling 40 minuten in de vriezer, maar in die tijd kun je genoeg andere dingen doen, zoals de krant lezen. Een mooie bijkomstigheid van deze repen; ze bevatten geen geraffineerde suikers.