Lekker gezond: deze shake met goede eiwitten maakt je spieren sterk
Komt een kok bij de dokterIn de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: extra aandacht voor onze spieren.
Voor krachtige spieren heb je niet alleen de gewichten uit de sportschool nodig maar ook de juiste voeding, weet kok Ramon Beuk. Krachtvoer noemt dokter Rutger Verhoeff dat. ,,Samen met Rutger schreef ik het boek Lekker Beter om mensen bewust te maken van de voeding die ze verder helpt bij hun dagelijkse activiteiten", aldus Beuk over de tips voor gezonder (en lekker) eten. ,,Heel eerlijk ben ik geen groot fan van de sportschool. Ik kom er omdat het noodzaak is. Mezelf in conditie houden lukt ook wel zonder de sportschool."
Beuk rent zijn rondjes. ,,Maar om mijn lichaam en de spieren toch een beetje toonbaar en sterk te houden, moet ik die wandeling naar de sportschool wel maken.”
Krachtvoer
Om spierballen te kweken moet je ook goed eten. Krachtvoer. ,,Als ik krachtvoer denk, dan denk ik aan pindakaas, wie is er niet groot en sterk mee geworden?” zegt Beuk. ,,Of de everzwijnen uit Asterix en Obelix die agressief naar binnen worden geslokt. De vraag is: welke voeding hebben we nodig om onze grootste krachtsinspanning te kunnen leveren?”
Verhoeff reageert nuchter. ,,Denk vooral niet te veel na, Beuk! Het zijn de eiwitten waar het om draait. In vlees, vis, zuivel en natuurlijk eieren. En wat dacht je van noten, zaden, peul- vruchten, paddenstoelen en volkorenbrood? Allemaal bronnen die je de kracht kunnen geven voor een explosieve prestatie. Veel beoefenaars van krachtsport zoeken hun heil in eiwitshakes. Door alle verschillende smaken vervelen die niet zo snel. Toch houden de meeste sporters ze na enkele maanden voor gezien en vallen terug in hun oude voedingspatroon.”
Om te voorkomen dat er bij een volgende training weer eiwitten kapotgaan, zorgt de spier dat er meer eiwit wordt aangemaakt dan er voor die tijd aanwezig was. Dat betekent dat de spier gaat groeien
Hoe zit het eigenlijk met je spierballen? ,,Je hebt ze aan de eiwitten actine en myosine te danken", aldus Verhoeff. ,,Die stoffen spelen de belangrijkste rol bij het samentrekken van de spieren. Als een soort tandrad zitten spieren in elkaar. Door je spieren met gewichten te belasten gaat een deel van dit tandrad kapot. De actine en myosine worden beschadigd. Als je herstelt van een training, worden er weer nieuwe actine- en myosine- eiwitten aangemaakt om de kapotte te vervangen. Om te voorkomen dat er bij een volgende training weer eiwitten kapotgaan, zorgt de spier dat er meer eiwit wordt aangemaakt dan er voor die tijd aanwezig was. Dat betekent dat de spier gaat groeien.”
Het is aan de kok om met een alternatieve shake te komen om echte spierballen te kweken. Hij bedankt Rutger voor zijn technische verhaal en sprint de keuken in om een dreamteam qua eiwitten samen te stellen: zuivel, peulvruchten, noten en zaden. Het resultaat is de Spierballenshake. ,,Een goed, lekker en vooral krachtig recept", oordeelt Beuk. ,,Veel kookplezier!”
Spierballenshake
Ingrediënten
100 g magere kwark
100 g kidneybonen (uit blik)
30 g walnoten
30g ongezouten amandelen
2 eetl. lijnzaad
1 eetl. olijfolie
100 ml versgeperst sinaasappelsap
1 eetl. limoensap
2 eetl. honing
6 muntblaadjes
6 ijsblokjes mespuntje zout
Bereiding
Pureer alle ingrediënten in een blender in 3 minuten tot een stevige shake.
Voedingswaarde
Energie: 895 kcal (pp: 447,5 kcal)
Koolhydraten: 69,9 g
Eiwitten: 30,1 g
Vetten: 51 g (vv: 4,9 g)
Vezels: 14,3 g
Ramon Beuk schreef samen met huisarts Rutger Verhoeff het boek Lekker Beter. Het doel van dit boek is mensen bewuster te laten eten en maximale te laten prestaties met de juiste voeding.
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Komt een kok bij de dokter
Met dit ontbijt krijg je een goede stoot vitamine B binnen
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: een goede start van de dag. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
Koken & Eten
Oproep om frikpics te maken: ‘Het is een beetje ordinair, maar frikandel is dé Nederlandse streetfood’
Een oproep van de frituurbranche: of we massaal foto's van onze vleesstaven willen delen. Frikandellen, voor alle duidelijkheid. Frikpics. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
PREMIUMKoken & Eten
In de supermarkt, bij de bakker of zelfs de snackbar: Maaike laat haar eten óveral in deze potjes doen
Plastic verpakkingen, tasjes voor eenmalig gebruik en wegwerpbekers, die laat de 37-jarige Maaike van Dijk-Bokkers liever links liggen. In plaats daarvan gaat ze al jaren op pad met haar weckpotten, herbruikbare broodzakken en bakjes om zo verpakkingsvrij mogelijk boodschappen te doen. Om anderen hier ook van bewust te maken deelt ze sinds kort speciale stickers uit aan winkeliers in ‘haar’ Nijkerk.
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
-
-
Komt een kok bij de dokter
Lekker en beter: op deze lunch kun je de hele middag voort
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: aandacht voor een goede lunch. -
Koken & Eten
Koffie die je de grootste cafeïnestoot geeft is niet de espresso
Een koffie ‘s morgens is lekker wakker worden voor veel mensen. Is er één specifieke koffie die daarbij meer helpt dan een andere? Of is elk kopje koffie even sterk?