Volledig scherm
© Shutterstock

Lekker hè? Zelf gemaakt! Kwart Nederlanders liegt tegen gasten

Een heerlijke maaltijd afhalen of laten bezorgen en tegen de gasten zeggen dat je het zelf hebt gemaakt? Een kwart van de Nederlanders heeft dat een of meer keer gedaan. 

Het is verleidelijk: eten bij een restaurant bestellen en vervolgens goede sier maken met die maaltijd bij je gasten. En waarom ook niet, vindt 15 procent van de Nederlanders. Ze veinsden zelf te hebben gekookt. Nog eens 9 procent - dus samen bijna een kwart - deed dat een keertje, biechtten zij op in een enquête die thuisbezorger UberEats uitvoerde ter gelegenheid van het Eurovisie Songfestival.

Zweden lijken het eerlijkst: 12 procent gaf toe weleens te hebben gedaan alsof hij het gekochte eten zelf had gemaakt. Daarna komen de Belgen en de Oostenrijkers: respectievelijk 17 en 16 procent geeft eerlijk toe dit minimaal een keer te hebben gedaan. In de rangorde komen vervolgens de Portugezen met 20 procent, daarna komen de Italianen en de Polen met circa 30 procent.  De Spanjaarden blijken het minst eerlijk: 40 procent zag er geen kwaad in te pronken met andermans veren. Het blijft onduidelijk hoeveel mensen dubbel jokken door keihard te ontkennen ooit te hebben gelogen over hun smakelijke eten. 

5-secondenregel

Uit dezelfde enquête blijkt verder dat behoorlijk wat mensen voedsel van de grond eten als het is gevallen. De helft van de respondenten zei dat weleens te hebben gedaan, zich beroepend op de 5-secondenregel die voorschrijft dat je iets gewoon nog kunt eten als het niet lang op de grond heeft gelegen. Ook eet iets meer dan de helft van alle Nederlanders geregeld iets dat over de datum is. 
Overigens is de kroket veruit favoriet als snack: twee derde van de ondervraagde geeft dat op als lekker tussendoortje. Op plek twee komt de hamburger (48 procent) en op drie kebab en saté (40 procent). 

Volledig scherm
© Shutterstock
  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.