Leontien overwon haar visfobie: ‘Thuis huilde ik hard van opluchting en ongeloof’
Koken & WetenIn de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kun je bang zijn voor voeding en hoe kom je daarvan af?
De vader van Leontien Steltenpool ving vroeger palingen en haringen. ,,Thuis sloeg hij ze de kop in en stroopte het vel eraf.” Als kind vond ze wel eens een paling in bad. ,,Toen ik de vriezer opendeed, lagen er een paar in die nog leefden.”
Haar broers hadden door dat hun zus die levende vissen niet leuk vond en gingen haar ermee pesten. ,,Ze achtervolgden mij terwijl ze zwaaiden met blikjes sardientjes.”
Voor de meesten is eten lekker, maar Steltenpool was zo bang voor vis dat ze alleen de gedachte aan vis eten al weerzinweekend vond. Angst voor eten en drinken komt niet vaak voor, weet Maartje Kroese, psycholoog bij Kindt Clinics, gespecialiseerd in angst en fobieën. Niet zo vaak als hoogtevrees en angst voor bijvoorbeeld spinnen. Maar ook angst voor honden en claustrofobie komen geregeld voor.
De angst voor voeding kan wel net zo heftig zijn als hoogtevrees. Op gebied van eten en drinken komen fobieën voor vlees en vis het vaakst voor, maar Kroese heeft ook angst voor het eten van vaste voeding voorbij zien komen. Waar hoogtevrees enigszins te vermijden is, is een voedingsfobie dat niet altijd. ,,De viskar op straat, het schap in de supermarkt, uit eten in een restaurant”, somt Steltenpool op. ,,Vrienden grapten wel eens: ik stop stiekem vis in het eten, dat merk je toch niet.”
Schaamte voor angst
Elisabeth Huis in ’t Veld doet onderzoek naar angst voor bloedprikken en vaccinaties. De assistent-hoogleraar aan Tilburg University ziet dat veel mensen zich voor hun angst schamen. Zeker als anderen de angst bagatelliseren. ,,Het is maar een prikje, zeggen anderen dan”, weet Huis in ’t Veld. ,,En: ‘wees een vent’.”
Volgens Huis in ’t Veld is er vaak een aanleiding nodig om iets aan een angst te doen. ,,Maak gebruik van die urgentie.” Voor Steltenpool was dat haar vriend die tijdens vakantie een forel wil eten. Ik vond dat anderen geen last mogen hebben van mijn fobie. En ik wilde mijn angst niet op mijn kinderen overbrengen.” Daarom zocht ze hulp.
Ik dacht alleen maar: ik word gek. Maar ik heb de vis met twee handen vastgepakt
,,Maartje vroeg de voor mij allerergste situatie te beschrijven. Levende vissen, zei ik. Toen ik bij Kindt Clinics kwam, zwommen er vier levende palingen die ik moest vastpakken. Het was verschrikkelijk om die kamer in te gaan. De engste was de dikste, die moest ik pakken. Ik dacht alleen maar: ik word gek. Maar ik heb de vis met twee handen vastgepakt.”
,,Een angst of fobie is een spoortje in het langetermijngeheugen”, legt Kroese uit. De kliniek werkt met een nieuwe methode om die sporen uit te wissen: Memrec. ,,De behandeling bestaat uit één korte blootstelling aan de angst en daarna krijgt iemand eenmalig een bètablokker, een veelgebruikt bloeddrukverlagend medicijn. Het is alsof je de lade met angst opentrekt, de angst eruit haalt en de lade dichtdoet voordat de angst er weer in kan.”
Ik ben zo verschrikkelijk bang geweest, dat ik de volgende dag spierpijn had
Overwinning vieren met haring
De volgende dag moest Steltenpool terugkomen; de levende palingen waren er nog. ,,Ik kon ze moeiteloos oppakken.” De overwinning werd gevierd met een Hollandse haring. ,,Ik heb een haring vastgepakt en daarna zelfs opgegeten. Toen ik thuis was, ben ik heel hard gaan huilen van opluchting en ongeloof dat mijn angst in een keer volledig weg was.”
,,Pas nu mijn angst weg is, realiseer ik mij hoe fijn het is om geen angst te hebben. Het is heel heftig je ergste angst te ervaren, dat geldt niet anders dan bij hoogtevrees of spinnen. Ik ben zo verschrikkelijk bang geweest, dat ik de volgende dag spierpijn had. Maar ik zou het zo weer doen. Sommige vis vind ik best wel lekker. Oesters, en tonijn. Sushi kan ik prima eten. Goed, ik zou zelf geen vis bestellen, maar ik eet het wel. Ik heb zelfs paling gegeten.”
Het oordeel
Wie bang is voor spinnen, gaat spinnen uit de weg. En wie hoogtevrees heeft, kan daar ook rekening mee houden. Een fobie voor voedingsmiddelen is veel ingewikkelder. Leontien liet zich behandelen voor haar angst voor vissen. Door een eenmalige blootstelling aan haar allerergste angst, kan ze nu vis eten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen. -
Koken & Eten
Tiktokkers scoren met ‘gezonde cola’ waarin ze azijn verwerken
Massaal wordt op het internet de ‘gezonde cola’ uitgetest: een drankje dat even lekker, maar gezonder dan een gewone Coca-Cola zou zijn. De ingrediënten? Azijn die je normaal in je dressing verwerkt en bruiswater. Niet iedereen is enthousiast. -
PREMIUM
Wereldprimeur: de vega varkenshaas is nauwelijks van echt te onderscheiden
Een Nederlands ontwikkelde ’s werelds eerste plantaardige varkenshaas. Een eigentijdse versie van een ouderwets zondagsgerecht. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10.
-
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
Rozijnenbol of krentenbol: dit zit er meestal in jouw broodje
De krentenbol: we eten ze met boter, kaas of wat suiker. En of we nou een dagje naar de dierentuin of met vakantie gaan, ze gaan ook eigenlijk overal mee naartoe. Wat maakt dit rondje broodje nou zo populair? -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.