'Leverworst AH smelt in de mond, die van Aldi is een dooretertje'
Van vrijmibo tot verjaarsfeest: plakjes leverworst scoren op elke borrelplank. Maar welke worst smaakt het best? Het smaakpanel van deze site proeft zeven stuks uit de supermarkt.
De leverworst is het grootste feestbeest in het vleeswarenschap. De plakjes zien al sinds jaar en dag meer fuifjes dan De Havenzangers. Knap voor een afvalproduct. ,,Zo moet je het niet noemen'', vindt charcuteriemaker Rob van der Voort. ,,Ja, leverworst wordt gemaakt van de minder gangbare delen van het varken. De kop. De lever dus. De laatste afsnijdsels na het uitbenen. Maar een goede leverworst is wel degelijk vakwerk.''
Er gelden geen wettelijke eisen voor het percentage lever in een leverworst. Het panel zweert bij ongeveer een derde. Ander (rest)vlees moet ook een derde bedragen. Evenals zwoerd; de hardere buitenlaag rond het varkensspek. ,,Te veel zwoerd kan ontaarden in een stugge stuiterbalstructuur'', zegt meesterworsten-maker Albert Gerritsen.
,,Maar het moet ook niet te smeuïg worden'', vindt Maarten van der Heide, keukenpatron van Restaurant RAUW; een Amersfoorts carnivorenreservaat en de proefruimte van vandaag. ,,Als het te papperig wordt, ben je me kwijt.'' Dan de smaak. ,,Je moet iets van lever proeven'', onderstreept Van der Heide. ,,Lever smaakt een beetje zalvig. IJzerachtig.''
Het panel proeft blind zeven leverworsten uit de supermarkt. Het prijsverschil valt op. Brandt & Levie vraagt 3,95 euro per 250 gram. Vrijwel elke grootgrutter houdt de klanten ook een worst voor, zoals die van de Aldi: liefst een halve kilo voor 62 cent. Keuringsdienst van Waarde wijdde eens een aflevering aan de spotgoedkope staven. Conclusie: veel supermarkten gebruiken de budgetworst als lokkertje waar niet of nauwelijks winst op wordt gemaakt, maar waar klanten voor naar de winkel komen.
Kiloknaller
Aan populariteit doet het in deze test weinig af. De Aldiworst wordt onmiddellijk ontmaskerd als kiloknaller, maar de matige kruiding en subtiele leversmaak maken het desondanks een waar dooretertje.
Alleen Albert Heijn wordt beter beoordeeld en ook Jumbo komt op het podium. Beide zijn volgens de wikkel afkomstig van dezelfde fabrikant. Maar waar de Jumboworst net wat doorslaat op de schaal van smeuïgheid, raakt Albert Heijn de perfecte noot. Van der Heide: ,,Hij smelt in de mond als ganzenleverpaté, zonder papperig te worden.''
Brandt & Levie scoort met het mooiste, meest ambachtelijke uiterlijk: ietwat rullig en niet te fijn gemalen. Helaas blijft de smaak achter: prima gekruid (foelie! majoraan!), maar aan de droge kant. Vocking komt met grof geschut: een forse diameter, donkergekleurd en vol spek. De streekworst is geliefd in Utrechtse regionen, maar met zijn heftige leversmaak en hint van speculaaskruiden wel een hoog je-moet-er-van-houden-gehalte.
De worst van Kips is een aardige middenmoter. Stevig van buiten, fijn van binnen, maar een weinig uitgesproken leversmaak en een vervelend nasmeulend pepertje. Ook bij Stegeman wordt de leversmaak weggedrukt door peper en een verder wat vlak smaakpalet. De worst schiet volgens het panel bovendien te ver uit de bocht qua smeuïgheid, met een lijmerig mondgevoel als gevolg.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Droogte betekent slecht nieuws voor snoep- en chocoladeliefhebbers
De hittegolven en droogte in Europa zullen naar verwachting ook negatief uitpakken voor de oogst van suikerbieten. In verschillende Europese landen waarschuwen boeren voor lagere opbrengsten dan gemiddeld. Mogelijk dat de productie van snoep en chocolade door de problemen wordt geraakt, waarschuwen kenners. -
Koken & Eten
Eet je koolhydraatarm? Dan passen deze vijf lunches perfect bij jouw eetstijl
Als je weinig koolhydraten eet, zijn er meer dan genoeg alternatieven voor de boterham met kaas tussen de middag. Een verrassende salade met gehakt bijvoorbeeld of een rijke soep. Hieronder vind je vijf recepten van Eatertainment. -
PREMIUMJij bestelt, zij fietsen
Hebben flitsbezorgers nog toekomst na flitsende start? ‘Ze fietsen als blinden’
Flitsbezorgers maakten een vliegende start. De weerzin tegen deze ultrasnelle boodschappenbezorgdiensten als Getir, Gorillas, Zapp en Flink neemt toe, maar de bedrijven maken zich geen zorgen. ,,Dit is wat de klanten willen.” -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing.
-
PREMIUMKoken & Eten
Barbecue-gekte slaat toe: waarom mensen steeds luxere barbecues en ‘beter’ vlees kopen
Met mooi weer komen ze massaal uit de schuur: de barbecue. Leveranciers van barbecues en barbecuevlees merken het direct. Ray van Voorthuijzen van Rays Barbecue Place in Alphen en Willem Zwart van The Smoke Pit in Schoonhoven zien bovendien na twee jaar corona dat de vraag naar betere en luxe barbecues toeneemt. -
'Je kunt alles van de geit oppeuzelen'
Bokjes zijn niet 'rendabel', zoals hun vrouwelijke soortgenoten, want die geven melk. Wat gebeurt er dan met de mannetjesgeiten? Ze blijken erg lekker te zijn. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden.